Irvine: Schumacher és Hamilton tehetségével szemben nincs ellenszer

írta: M4Sport
2016. március 30. 13:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

A tehetség ellen nincs ellenszer – véli a Ferrari egykori versenyzője, Eddie Irvine. Michael Schumacher oldalán megtapasztalta e mondat igazságát, és erre alapozva Nico Rosberg Lewis Hamilton elleni küzdelmét is kisebbfajta szélmalomharcnak tartja.

Eddie Irvine négy szezont teljesített a Ferrarinál, és bár 1999-ben az utolsó futamig versenyben volt a bajnoki címért, valójában alárendelt szerepet játszott az abban az évben Silverstone-ban lábát törő, s emiatt hat versenyt kihagyó Michael Schumacher csapattársaként. Az azóta sikeres (és igencsak gazdag) üzletemberré avanzsáló ír a Motorsport-Totalon indult új rovatában párhuzamba állította korábbi önmagával Nico Rosberget – akinek helyzetét annak ellenére sem látja rózsásnak, hogy futamgyőzelemmel indította évét.

„Nico nagyszerű munkát végez, nem is hibázik sokat, de aggódhat, mert ha Lewis nem szúrja el a rajtját, megnyerte volna a versenyt” – nyilatkozta a korábbi versenyző, aki szerint nem is kérdés, hogy ki a jobb a Mercedesnél. „Az elmúlt pár év megmutatta, hogy Lewis egyszerűen gyorsabb. Rossz, hogy ezt kell mondanom, de egyszerűen ez a helyzet. Nagyon nehéz legyőzni valakit, aki tehetségesebb nálad. Ilyen a sport. Dolgozhatsz olyan keményen, ahogy csak akarsz, egyesekbe egyszerűen több tehetség szorult. Michaellel is így volt, most úgy tűnik, hogy Lewis és Nico között is ez a helyzet. Nicónak túl kell lépnie ezen, és egy jobb autót kellene keresnie magának. A gond csak az, hogy jelenleg nincs jobb autó a Mercedesnél.”

Irvine már csak azért sem tulajdonít nagy jelentőséget Rosberg két héttel ezelőtti melbourne-i sikerének, mert maga is kezdte jobban a szezont Schumachernél, végül azonban ez sem számított. 1996-ban első ferraris időmérőjükön például azonnal legyőzte német csapattársát (3. lett, míg Schumacher 4.). „Egyes lassú kanyarokban gyakran gyorsabb voltam nála, de aztán megnézte a telemetriámat, és lemásolhatta, amit én csináltam. Én is próbáltam lemásolni, amit ő csinál, de egyszerűen lehetetlenség volt. Ezért lett Michaelből hétszeres világbajnok” – hangsúlyozta továbbra is a tehetség fontosságát.

Eddie Irvine„Emlékszem, Silverstone-ban az utolsó kanyarban két-három tizeddel gyorsabb voltam, mint ő, mert nem fékeztem. Igazán gyorsan mentem bele a kanyarba, elfordítottam a kormányt, és hagytam, hogy az autó magától lassuljon a kanyarodás miatt. Michael ezzel szemben fékezett is. Aztán látta ezt, lemásolta, amit csináltam, és hirtelen időt nyert. De közben a Copse-kanyarban Michael volt felfoghatatlanul gyors. Ott soha egyetlen csapattársa sem került még a közelébe sem.”

Irvine hamar rájött, hogy Schumacher árnyékából csak egy módon kerülhet ki: ha erőlködés helyett inkább csapatot vált. Ugyanakkor hangsúlyozta, 1995 végén ez a közvetlen összehasonlítás sem tántoríthatta el őt attól, hogy a Ferrarihoz szerződjön. „Mindenképpen a Ferrari versenyzője akartam lenni, mert ilyen esélyem amúgy talán sosem adódhatott volna” – magyarázta.

Hogy jól döntött, azt az 1999-ben ölébe hulló bajnoki esély igazolta. Akkor csupán két ponton múlt, hogy Mika Häkkinen védte meg címét, s nem ő vált a Ferrari 20 utáni első bajnokává. Mindez pedig Nico Rosberg számára is reményt adhat: az ő helyzete a Mercedesnél sokkal kedvezőbb, mint Irvine-é volt a Ferrarinál, s a Hamiltonnal vívott csatája is szorosabb, mint az ír és Schumacher párharca volt.

Irvine végül kiemelte, rendkívül tanulságos időszak volt számára Schumacher csapattársának lenni. „Tanulságos tapasztalat volt – olyan értelemben, hogy pontosan megláthattam, mire is képes. Az ellen nem tehetsz semmit, ha valaki egyszerűen jobb képességekkel rendelkezik, mint te. Itt szó sem volt olyasmiről, hogy jobban be tudta állítani az autóját, vagy hogy bármiben is jobb lett volna. Egyszerűen elképesztő érzéke volt ahhoz, hogy ráérezzen a tapadásra” – méltatta egykori csapattársát.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Raikkönen
#7 Raikkönen 2016. március 31. 08:14  
G0007:
copse kanyar egyébként a célegyenes utáni első kanyar (vagy legalábbis korábbi vonalvezetésen az volt, nem tudom azóta is ott mennek-e, de mivel manapság már alig nézem az f1-et csak az rémlik mintha már nem) . nem csodálom, hogy ott ms gyorsabb mivel tipikusan olyan kanyar ami msnek fekszik, egy gyors döntött kanyar amikben valamiért mindig jobban kijöttek a kvalitásai. ilyen a monzai célegyenesre rávezető is pl.ezek olyan kanyarok amiknél célszerű lassulni, de közben lehet trükközni is és gyorsabban áttolni rajta a verdát, Schu pedig ezeket nagyon érezte, hogy lehetett pont a határon átjátszani egy ilyen kanyart, vagy hát inkább úgy mondom ezeket méginkább érezte és relatíve sok időt nyert ilyen típusu kanyarokban. volt is erről valami szakaik által csinált elemzés féle videó ahol külön hangsúlyt kapott az, hogy ilyen kanyarokban érthetetlenül kurva gyors.

Ha jól rémlik a Bajnok című könyvben is leírták, hogy MS kanyarsebessége volt az igazán brutális.
Kérdezték Brundle-t, Irvine-t, Barichellot is, és abban egyetértettek hogy MS lehetetlenül gyorsan ment a kanyarokban, és hogy elnézve a telemetriai adatait, nem tudták volna utána csinálni :D
Plusz volt egy olyan is még pályafutása elején, mikor Spaban ment először, és már a 2.-3. körében padlón ment át az Eau Rouge-n, miközben a csapattársa mindig elemelte a lábát a gázról, és nem értette, azonos beállítás mellett MS ezt hogy csinálja.
Mostanában nézem vissza a régebbi futamait a 90es évekből és kb jobban élvezem mint a mostani versenyeket :)

cybergyerek
#6 cybergyerek 2016. március 31. 02:29  
G0007:
olvastam az azóta törölt kommentet,...hát Irvine nem is cigó basszus:D nem mellékesen a laza stílusa és "megamegmondó" karaktere ellenére ő jóban volt MS-el annó emlékeim szerint, de az biztos, hogy bár lehet ráoltott néha egy két nyilatkozatban de volt annyi esze hogy, mindig is tudta és elismerte, hogy MS egy epic, korszakalkotó zseni amit soha nem félt nem elismerni, amiért részemről respect , főleg azok után hogy volt aki fogcsikorgatva próbálta őt évről vére legyűrni és képtelen volt azt belátni, hogy pechjére minden idők egyik legnagyobb versenyző zenije ül mellette. ergo Irvine-t spec nem értem mért kell ilyen kommenttel illetni mert legalább benne van annyi tökösség hogy elismerje hogy ja hát az öreg kisujjában annyi tehetség volt mint bennem úgy zusammen . Villeneuve is pl anno azt mondta róla hogy másik bolygóról való, Mansell se hitt a szemének, Senna is tisztában volt vele, ahogy anno utólag bevallva Montoya is vagy Alonso. Ez inkább érdem Irvine részéről hogy ezt elismeri nem úgy mint Rubens tette anno (bár azóta tőle is olvastam már hasonlót, de lehet csak MS balesete után) aki emlékszem minden egyes év elején (amíg MS csapattársa volt) elmondta, hogy na majd most aztán tényleg legyőzi már és ez az ő éve lesz. ő képtelen volt elismerni hogy ha fejen áll akkor se tud vele mit kezdeni mert köszönő viszonyban sincsenek a képességeik ami egy idő után (pláne a viselkedése és tettei miatt) kínos is lett. Eddie legalább beismerte hogy hát ezvan skacok ha kb ad 1 kör előnyt a verseny végére akkor is 2őt ver rám

Nem Irvinet, hanem Hamiltont cigányozta le most és már korábbi alkalmakkor is a kedves kommentelő :D

G0007
#5 G0007 2016. március 31. 01:08  

copse kanyar egyébként a célegyenes utáni első kanyar (vagy legalábbis korábbi vonalvezetésen az volt, nem tudom azóta is ott mennek-e, de mivel manapság már alig nézem az f1-et csak az rémlik mintha már nem) . nem csodálom, hogy ott ms gyorsabb mivel tipikusan olyan kanyar ami msnek fekszik, egy gyors döntött kanyar amikben valamiért mindig jobban kijöttek a kvalitásai. ilyen a monzai célegyenesre rávezető is pl.ezek olyan kanyarok amiknél célszerű lassulni, de közben lehet trükközni is és gyorsabban áttolni rajta a verdát, Schu pedig ezeket nagyon érezte, hogy lehetett pont a határon átjátszani egy ilyen kanyart, vagy hát inkább úgy mondom ezeket méginkább érezte és relatíve sok időt nyert ilyen típusu kanyarokban. volt is erről valami szakaik által csinált elemzés féle videó ahol külön hangsúlyt kapott az, hogy ilyen kanyarokban érthetetlenül kurva gyors.

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 01:09

G0007
#4 G0007 2016. március 31. 00:55  

olvastam az azóta törölt kommentet,...hát Irvine nem is cigó basszus:D nem mellékesen a laza stílusa és "megamegmondó" karaktere ellenére ő jóban volt MS-el annó emlékeim szerint, de az biztos, hogy bár lehet ráoltott néha egy két nyilatkozatban de volt annyi esze hogy, mindig is tudta és elismerte, hogy MS egy epic, korszakalkotó zseni amit soha nem félt nem elismerni, amiért részemről respect , főleg azok után hogy volt aki fogcsikorgatva próbálta őt évről vére legyűrni és képtelen volt azt belátni, hogy pechjére minden idők egyik legnagyobb versenyző zenije ül mellette. ergo Irvine-t spec nem értem mért kell ilyen kommenttel illetni mert legalább benne van annyi tökösség hogy elismerje hogy ja hát az öreg kisujjában annyi tehetség volt mint bennem úgy zusammen .

Villeneuve is pl anno azt mondta róla hogy másik bolygóról való, Mansell se hitt a szemének, Senna is tisztában volt vele, ahogy anno utólag bevallva Montoya is vagy Alonso. Ez inkább érdem Irvine részéről hogy ezt elismeri nem úgy mint Rubens tette anno (bár azóta tőle is olvastam már hasonlót, de lehet csak MS balesete után) aki emlékszem minden egyes év elején (amíg MS csapattársa volt) elmondta, hogy na majd most aztán tényleg legyőzi már és ez az ő éve lesz. ő képtelen volt elismerni hogy ha fejen áll akkor se tud vele mit kezdeni mert köszönő viszonyban sincsenek a képességeik ami egy idő után (pláne a viselkedése és tettei miatt) kínos is lett. Eddie legalább beismerte hogy hát ezvan skacok ha kb ad 1 kör előnyt a verseny végére akkor is 2őt ver rám

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 00:56

cybergyerek
#3 cybergyerek 2016. március 30. 21:13  
Archer6938:
Schumachert és a kibaszott rodhatd szagú cigányt egy mondatban említeni ....

akkor már inkább niggerezni álljál neki, legalább egy fokkal kevésbé csinálsz magadból hülyét :D

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. március 30. 21:02  
Archer6938:
Schumachert és a kibaszott rodhatd szagú cigányt egy mondatban említeni ....

:DDDDD
http://kozepsuli.hu/wp-content/uploads/2014/12/10525764_946998591992331_1667975270195893161_n.jpg

continental
#1 continental 2016. március 30. 20:35  
Archer6938:
Schumachert és a kibaszott rodhatd szagú cigányt egy mondatban említeni ....

Te aztán adod az ívet. :D

HairHungary