Ismeretlen az egyenletben: Vettel nem tudja, örüljön-e…

írta: M4Sport
2016. szeptember 29. 16:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Új kihívás elé állították a mezőnyt a maláj futam szervezői pályájuk idei felújításával. Az új aszfaltréteg nemcsak felületével, de színével is okozhat fejtörést a résztvevőknek.

A sepangi pályát elsősorban azért kellett jelentős mértékben módosítani, mert a térségre jellemző heves esőzések idején számos pontján megállt a víz, ellehetetlenítve ezzel a versenyzést. A ringet teljes hosszában újraaszfaltozták, több helyen eltüntették a korábbi mélyedéseket, hullámokat, négy kanyart pedig megdöntöttek kicsit a hatékonyabb vízelvezetés érdekében.

A legnagyobb változás az utolsó, 15-ös kanyarban látható, amely mostantól a külső ív felé lejt. Sebastian Vettel nem feltétlenül örül ennek. „Ami a kanyarok dőlését illeti, nem is tudom, mit gondoljak. Vannak helyek, ahol megnövelték, mint például az ötös kanyarnál. A pozitív irányú dőlés (befelé dől a kanyar – a szerk.) jót tesz a tempónak, de a negatív (kifelé lejt – a szerk.) elég rossz érzés, mert csak szenvedsz a tapadással, főleg a lassú kanyarokban, mint az utolsó” – vélekedett a négyszeres bajnok.

Jenson Button ugyan nem járta be a pályát, ám abból, amit látott, ő is változásokra számít. „Az eddig látottak alapján elég sima az aszfalt. Nagyon hasonlít Szocsiéhoz. Az utolsó kanyar nagyon más a kifelé lejtés miatt. Lehet, hogy egy teljesen más pálya lesz, de ezt addig nem tudjuk megállapítani, amíg nem mentünk rajta.”

Nico Rosberg szerint megnehezíti dolgukat az ismeretlen tényezők számának növekedése. „Nagyon más lesz, ami kihívást jelent. Alkalmazkodnunk kell az új aszfalthoz, ami nem tudom, milyen lesz.”

További változás, hogy az új aszfaltréteg nemcsak egyenletesebb, de felülete simább is a korábbinál, ráadásul színe jóval sötétebb. Vettel szerint utóbbi fontos szempont lesz a gumik viselkedése terén. „Nem tudom, a pálya kedvez-e nekünk. Tavaly így volt a forró körülmények között. Idén nem tudom, hogy mennyire lesz meleg, most nincs annyira, de ez még változhat. Az aszfalt új, sötétebb, ez biztosan nagyobb pályahőmérsékletet eredményez majd, ami miatt az autó másképpen fogja használni a gumikat. Van elképzelésünk arról, hogy a változások milyen módon befolyásolják a gumikat, és arról is, mely keverékek lesznek a jobbak. De majd meglátjuk pénteken.”

Fernando Alonso szerint azért van viszonyítási alapjuk. „Oroszországban, Bakuban és Ausztriában is nagyon hasonlít az aszfalt az ittenire. Mindenütt nagyon sötét. Emiatt már van némi támpontunk arról, mit csináljunk a beállításokkal és az autó egyensúlyával.”

A Mercedes nagyon alaposan felmérte a pálya felületét, főmérnökük, Andrew Shovlin azonban a versenyzőkkel ellentétben nem számít radikális változásra. „Nem olyan sima, mint Ausztriában. A lyukacskák szabadok. Ez azt jelenti, hogy a felület elég érdes lesz. Az első szemle után hasonlónak tűnik, mint korábban. Nem számítunk drámai változásra a körülményekhez képest.”

Akárhogy is, a változásokkal várhatóan a csapatok programja is módosulni fog. A Williams legalábbis jelezte, hogy a gumik miatt más utat követ majd, mint általában. „Az első hosszú etapjainkat már péntek délelőtt teljesíteni fogjuk, hogy a lehető legtöbb adatot gyűjtsük össze” – nyilatkozta Valtteri Bottas.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

glória, Magnussen

12016.10.29. 00:44

Rosberg tart a Ferraritól

Hamilton szerint nem lesznek annyira veszélyesek

02016.10.29. 00:31

Tüdőgyulladással kezelik Frank Williamst

Állapota „lassan, de folyamatosan” javul

02016.10.28. 23:58

Már üzemanyagpartnerét is elvette a Red Bull a McLarentől

Komoly változások a nagycsapatoknál