Ismét összedolgozik a Red Bull és a Toro Rosso

írta: M4Sport
2016. június 07. 13:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

2017-től újra egyforma erőforrást használ a Red Bull és a Toro Rosso. A két csapat ezzel ismét szorosabbra fűzheti együttműködését, amitől mindketten komoly hasznot remélnek.

A Renault és a Red Bull a monacói verseny napján jelentette be, hogy további két évvel meghosszabbították motorpartneri kapcsolatukat, s az új megállapodás értelmében már nemcsak a Red Bull, a Toro Rosso is a franciák erőforrásait használhatja. Faenza számára tehát csak átmeneti megoldásnak bizonyult, hogy a Ferrari egyéves hajtóegységeivel versenyeznek idén.

James Key, az istálló technikai igazgatója szerint logikus lépés volt visszatérni a Renault-hoz – már csak a Red Bull-lal való szorosabb együttműködés miatt is. „Így legalább sokkal jobban kihasználhatjuk majd az átfedési pontokat” – állapította meg a szakember. „Az előző évben azért szakítottunk a Renault-val, mert nem tudhattuk, hogyan lesz tovább. Ez a probléma most már nem áll fenn. A Renault pedig sokat fejlődött.”

Miközben a franciák motorja a múlt szezonban sem teljesítmény, sem megbízhatóság terén nem volt túl ütőképes, és utóbbinak komoly szerepe volt abban is, hogy a Toro Rosso végül nem tudta legyőzni a Lotust a konstruktőri bajnokságban, Key szerint most sokkal bizakodóbban vágnak bele a velük való kapcsolatba. Ilyen tekintetben ráadásul újra számíthatnak a Red Bull segítségére is: ismét egyforma üzemanyagot, hidraulikát és erőátvitelt használhatnak, és ennek még autójuk tervezésénél, az elektronika vagy épp a kipufogó kialakításánál is meghatározó szerepe lehet.

„A motorral kapcsolatos technológiák terén komoly átfedések vannak. Megoszthatjuk egymással a tapasztalatainkat, és ez valódi megosztást jelent, nem felvásárlást. Ha a két csapat megbeszéli egymással, mi a legjobb megoldás, az nagyon sokat segít. Természetesen a teljesítményünkre ennek nem lehet rossz hatása, de emellett pénzt is spórolhatunk” – mutatott rá Key, hozzátéve, főként olyan területekről van szó, amelyek nem eredményeznek majd teljesítménybeli különbséget.

Ez a fajta együttműködés már csak azért is jól jöhet a Toro Rossónak, mert kis költségvetésű csapatként így több forrása marad a 2017-es szabályváltozásokra való felkészülésre is. Az Autosport szerint pedig a Red Bull is felismerte az együttműködés előnyeit: a Ferrari, Haas kooperáció hatékonyságát látva a jövőben minden lehetséges területen szorosabban összedolgoznának B-csapatukkal.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

bandita
#4 bandita 2016. június 07. 15:44  

ferka évekig 4 autóval futott, most már minden nagyobb csapat ezt teszi. Hol a határ?

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. június 07. 15:07  
Go.Michael:
A Haas-t meg ekézték heteken keresztül, hogy a ferrarival partneri kapcsolatban van. Mosolyogtató. :)

Mondjuk jah.. Csak ott nem egy a tulajdonos. Na mindegy, mindkettő gáz a maga szintjén, felesleges ezt boncolgatni melyik érdemli meg jobban a konstruktőri mivolt megkérdőjelezését, de egyik csapatnak sem így kellene működnie, nem erről kellene szólnia az F1-nek, hanem pusztán igazi konstruktőrökről, bizonyos rugalmasságok mellett

HannaLill
#2 HannaLill 2016. június 07. 13:59  

A Renault és a Red Bull a monacói verseny napján jelentette be, hogy további két évvel meghosszabbították motorpartneri kapcsolatukat, s az új megállapodás értelmében már nemcsak a Red Bull, a Toro Rosso is a franciák erőforrásait használhatja.
És utána kereshetnek maguknak másik motorszállítót mert addigra a gyári csapat is összeszedi magát.

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. június 07. 13:42  

A Haas-t meg ekézték heteken keresztül, hogy a ferrarival partneri kapcsolatban van. Mosolyogtató. :)

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka