Ismét terítéken a biztonsági autós fázis utáni állórajtok

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 25. 18:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Noha a 2015-ös szezon előtt egyszer már elvették a javaslatot, a Forma–1-es csapatok megegyeztek abban, hogy a folytatásban a biztonsági autós fázisok után állórajtokkal folytatódjanak a futamok. Bernie Ecclestone legutóbbi javaslatát eközben leszavazták.

Ecclestone pénteken találkozott a csapatok képviselőivel, hogy egy „informális ülés” keretén belül a sportág jövőjéről egyeztessen velük. A brit üzletember mindenképpen szeretne „javítani a show-n”, ennek érdekében pedig rendre új ötletekkel áll elő. Legutóbb azt vetette fel, hogy két rövidebb futammal kellene pótolni az egy hosszú viadalt, ezt a javaslatot azonban leszavazták.

Elfogadtak azonban egy másikat nem kis meglepetést okozva ezzel a szakértőknek és a szurkolóknak, a szóban forgó javaslatot ugyanis (melynek értelmében 2017-től állórajt követi a biztonsági autós fázisokat) két évvel ezelőtt már elutasították. Éppen ezért továbbra sem tekinthető biztosnak a bevezetése, a folytatásban azonban megvitatják a sorsát a legfontosabb döntéshozó testületekben, vagyis a Stratégiai Csoportban, az F1 Bizottságban és a Motorsport Világtanácsban (WMSC).

Akkoriban többen azzal érveltek a futamközi állórajtok ellen, hogy azok túlságosan mesterkéltek (a futamot végig vezető például elveszíti az elsőséget, ha beragad az induláskor). A csapatvezetők ellenérvkén hozták fel azt is, hogy a futamok végén a pálya egyes szakaszain több a gumitörmelék, ez pedig alaposan megnehezítené a hátulról indulók dolgát.

Felmerült, hogy egy vizes futam esetében a mezőny fele a kedvezőbb, szárazabb ívről, míg a másik fele a vizesebbről indul, ami hátrányt jelent. Szintén problémás lehet, hogy egyesek használtabb abroncsokon indulnak, vagyis az újabbakat használó riválisok előnybe kerülnek. Ennek kiküszöbölése végett felvetették, hogy a biztonsági autós fázis alatt mindenki kimehet kereket cserélni.

Most azonban (a Force India javaslatára) ismét előkerült az ötlet, és sikerrel is vette az első akadályt, miután Ecclestone-nak és a csapatvezetőknek is elnyerte a tetszését. Az egyik legfőbb érv az volt, hogy a rajtok a versenyek legizgalmasabb és legnézettebb pillanatai, így „megismétlésükkel” az F1 javíthat a show-n. A javaslatot november 30-án ratifikálhatják a WMSC gyűlésén.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

F1890
#1 F1890 2016. november 25. 18:37  

sokszor kiálltam az f1 mellett, de ez már nekem is sok... nem kell nascart csinálni az f1ből. nem is értem ha 2 éve leszavazták akkor most h érthet mindenki egyet?:D vagy mindenkit zsarolnak náci szexvidejóval?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

02016.12.08. 15:32

Komolyak a Mercedes elvárásai új pilótájukkal szemben

Humoros „álláshirdetésükre” érkezett egy hasonlóan vicces válasz

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél