Ismétlődő defektek – de mi idézte elő őket?

írta: M4Sport
2016. április 15. 05:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Két teljesen egyforma defekt a pálya ugyanazon szakaszán? A Williams aggasztó hibával szembesült az első kínai szabadedzésen – és a Renault hasonló esete csak még furcsábbá tette a történteket…

Kétszer is félbe kellett szakítani a sanghaji első szabadedzést defektek miatt pályára kerülő törmelékek miatt. Felipe Massa az edzés első harmadában az 5-ös kanyarból kigyorsítva váratlanul keresztbe állt, majd végigcsúszott a füvön és kavicson, miután bal hátsó gumija levált a felniről. „Valami tönkrement az autón” – jelentette a rádióban. Massa vissza tudott evickélni a garázsba, ám csapatának padlólemezt kellett cserélnie, továbbá a felfüggesztést is javították. Az első vizsgálatok alapján a Pirelli azonnal jelezte, nem találta nyomát annak, hogy egyszerű defektről lenne szó, a Williams pedig azt vizsgálta, a padlólemezük vagy valamely más hiba vezetett-e a gumi leválásához.

A pályára került törmelék miatt életbe lépett a virtuális biztonsági autós fázis, ám a forgalom ellehetetlenítette a takarítást, így végül lendült a piros zászló is.

Massa fél óráig volt kénytelen a garázsban várakozni, aztán visszatért a pályára, de bal hátsó abroncsa ismét ugyanúgy levált a felniről, mint előtte. „Meg kell állnom, ugyanaz a problémám” – jelezte.

Miközben Pat Symonds technikai igazgató dühösen hagyta el a boxfalat, a pályán Kevin Magnussen Renault-ja ugyanúgy levált bal hátsó gumival próbált visszadöcögni a boxba. „Fékhiba, óvatosan” – figyelmeztette az eset előtt mérnöke a dánt. „Eltört a felfüggesztés” – hangzott az akkor már csak három keréken autózó Magnussen válasza. Hogy a felfüggesztés törése kiváltó ok vagy következmény volt-e a defekt során, egyelőre nem tudni.

Újabb piros zászlós megszakítás következett – ismét a pályára került törmelék miatt. A McLaren mérnöke Jenson Buttont arról tájékoztatta a kényszerszünetben, hogy tudomásuk szerint nincs probléma a gumikkal, a Williams defektjeit az autóval kapcsolatos hiba okozhatta, míg Magnussen vélhetően törmelékre futva kapott defektet. Közben a Pirelli ismét jelezte, semmi jel nem utal gumihibára, Massa defektjét az autó hibája idézte elő.

„Két defektünk volt. Hogy miért? Nem tudom! Vizsgálódunk. Valami nyilván hozzáért a gumihoz. Fogalmunk sincs, hogy mi okozta az első hibát. Ellenőriztük az autót, és minden rendben volt vele. De aztán jött az újabb hiba” – nyilatkozta Massa a Sky Sportsnak. Pat Symonds mindeközben azt jelezte a brit tévé boxutcai tudósítójának, hogy gyanújuk szerint a hibákat a kerékabroncs okozhatta. Fejtörést pedig az fog számukra, hogy ezen a téren valójában semmit sem változtattak Kína előtt, eddig mégsem volt hasonló gondjuk...

Végül 8 percre még újraindították a szabadedzést, ám a Williams ekkor elővigyázatosságból már Valtteri Bottast sem engedte pályára hajtani.

Eközben a Renault is lázas nyomozásba kezdett, hogy feltárja a defekt pontos okát.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. április 15. 10:38  

ideje leváltani ezt a műanyag gyártót! (nem gumi!)

fist1
#1 fist1 2016. április 15. 08:22  

"Közben a Pirelli ismét jelezte, semmi jel nem utal gumihibára, Massa defektjét az autó hibája idézte elő."

Úgy tesznek, mintha lett volna már olyan eset, mikor hivatalosan is a Pirelli hibájából történt valami rendellenesség.

Utoljára módosítva: 2016. április 15. 08:23FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája