Itt a legújabb ötlet: három motor egy évre?

írta: M4Sport
2016. április 20. 12:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1-ben érdekelt motorgyártók szerint a szezon során felhasználható erőforrások számának csökkentésével lehetne legjobban mérsékelni a kisebb csapatok kiadásait. A Red Bullnak nem tetszik a javaslat; ők inkább az alternatív motorok bevezetését támogatják.

A csapatok hamarosan ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy véglegesítsék a 2017-es előírásokat, és folytassák az egyeztetést a jövő F1-es szabályairól. Az egyik legfontosabb napirendi pont az erőforrások árának csökkentése, melynek módjáról rövid időn belül döntést kell hozniuk. A gyártók még a szezon elején vállalták, hogy 2018-tól olcsóbban adják hajtóegységeit, igaz, azt továbbra sem határozták el, hogyan faragnak a partnerek által magasnak tartott árból.

A Motorsport megtudta, legújabb megbeszélésük során arra a következtetésre jutottak, hogy a szezon során felhasználható erőforrások számának csökkentésével lehetne legjobban mérsékelni az árakat. Éppen ezért felvetették, hogy 2018-tól egy versenyző három hajtóegységgel teljesítse a szezont (jelenleg négyet használhatnak büntetlenül, kivéve akkor, amikor a futamok száma meghaladja a húszat, akkor ugyanis a limit ötre nő), hiszen így elérhetik az FIA által javasolt 12 millió eurós határt (a szövetség szerint ennyit kellene kérniük partnereiktől az erőforráscsomagért).

A gyártók tehát támogatják a javaslatot, ahhoz azonban, hogy mindez a szabálykönyvbe is bekerüljön, a Stratégiai Csoportnak és az F1 Bizottságnak is áldását kell adnia arra. Abban az esetben pedig, ha a csapatok továbbra sem jutnak egyezségre, ismét napirendre kerülhet a független beszállító által készített alternatív erőforrás bevezetésének lehetősége (ezt korábban az FIA és Bernie Ecclestone is támogatta). A közelgő tárgyalások és az eddigi megbeszélések kapcsán a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff a következetőképpen nyilatkozott. „Két hetünk van arra, hogy kidolgozzunk egy javaslatot. Egész jól állunk. Van egy megállapodás, amit az érintetteknek is el kell fogadniuk. Ebből több csapat is profitálhat. Remélem, minden a helyére kerül.”

Egyelőre a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne is bizakodó. Szerinte a legnagyobb probléma már elhárult, hiszen csökkentek a jelenleg használt erőforrások fejlesztési költségei (ezek értelemszerűen az új formula 2014-es bevezetésekor voltak a legmagasabbak), a szabályok stabilitása pedig szerinte további javulást eredményezhet a különböző módosítások mellett. „Mondjuk, hogy ebben a pillanatban már stabilak vagyunk. A következő lépés most a költségek csökkentése lesz. Ha nem találunk fel minden évben új motorokat, akkor mérsékelhetjük a kiadásokat” – fogalmazott.

Sergio, Marchionne

A Red Bullnak nem tetszik a javaslat

Persze nem mindenki ért egyet a gyártókkal abban, hogy a felhasználható erőforrások számának csökkentése lenne a legjárhatóbb út. A Red Bull például nem rajong az ötletért, sőt ők továbbra is úgy érzik, ha a tárgyalások ebbe az irányba mennek, az FIA által felvázolt kritériumok (a szövetség a költségcsökkentés mellett az erőviszonyok kiegyenlítését és a motorhangok javítását kérte a gyártóktól, valamint azt, hogy minden független alakulatnak biztosítsanak hajtóegységeket) nem fognak teljesülni. A csapatvezető, Christian Horner ismét hangot adott ezen „félelmeinek”.

„Jean Todt négy kritériumot fogalmazott meg, a gyártók képviseletében pedig Toto Wolffot bízták meg azzal, hogy gondoskodjon ezek teljesítéséről. Eddig a négy közül egy sem teljesült. Úgy érzem, érdekes beszélgetések várnak ránk a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság következő ülésein, ahol az FIA és a szervezők is jelen lesznek. Azt hiszem, végre el kell dönteniük, mit akarnak. Korábban azt mondták, ejtik az alternatív erőforrások ötletét, amiért cserébe a gyártók elvállalták a négy kritérium teljesítését. De, ha az árak továbbra sem csökkennek, a teljesítmény nem egyenlítődik ki és az ellátással kapcsolatos kritériumokból sem lesz semmi, akkor a feltételek nem teljesülnek” – mondta.

A Red Bull korábban nagy támogatója volt a független erőforrásoknak, most pedig, amikor Hornertől megkérdezték, hogy az egyetértés elmaradása esetén a javaslat visszakerülhet-e a napirendi pontok közé, ő következőképpen válaszolt. „Igen. Egyébként hogyan biztosítanád, hogy elfogadhatóak legyenek az árak, kiegyenlítettebbek az erőviszonyok és azt, hogy mindenki kapjon motorokat? Ez még mindig egy fontos kérdés! A versenyzés most jó, de ez továbbra is egy olyan alapvető probléma, amit meg kell oldanunk. Érdekes dolog ez, és nem olyasmi, amit egy hét alatt meg lehet oldani.”

Christian Horner

Oszd meg!

29 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

elzee
#29 elzee 2016. április 20. 21:09  

szerintem meg legyen 1 motor az egész évre. Akinek tönkre megy valamiért, az nem indulhat, így jó sok pénzt megspórol. :D

Zasalamel
#28 Zasalamel 2016. április 20. 21:08  
HannaLill:
Haas = 2015 Ferrari átfestve

Ez annyira nyilvánvaló, az orra is egy az egyben ugyanaz mint a 2015 ferrarié... hm várjunk csak....

HannaLill
#27 HannaLill 2016. április 20. 20:24  

Semmi gond nem lenne ha a vén kappan nem lenne olyan harácsoló mint amilyen , van neki 5milliárd font magánvagyona , minek kinek ? jobb lenne ha a pénzt a csapatoknak adná és nem magának harácsolna magyarul amit az F1 megtermel azt osszák vissza a résztvevőknek és akkor egyik csapatnak sem lenne pénzügyi gondja .

HannaLill
#26 HannaLill 2016. április 20. 20:19  
McLarenHonda:
Nem látom őket tolongani... Gyári csapatok jelentik az F1 halálát. A sava borsa a privátok: Willi, McLaren, RB, sajnos már nincs Brabham, Lotus, de van még Sauber, Haas. Ők az igazi konstruktőrök.

Haas = 2015 Ferrari átfestve

F1890
#25 F1890 2016. április 20. 18:49  
Kepano:
Ennek ellenére sokkal kecsegtetőbb az olyan angy márkáknak, mint az Audi, Porsche, Toyota, Peugeot stb. Egy-két éve szállt be a Porsche, és már bajnokok. a McLaren Honda mikor lesz bajnok?

a wec mindig is azoknak való volt akik f1-ben megbuktak :D lásd a toyota pözsó

GreenHonda
#24 GreenHonda 2016. április 20. 18:22  
Kepano:
Ennek ellenére sokkal kecsegtetőbb az olyan angy márkáknak, mint az Audi, Porsche, Toyota, Peugeot stb. Egy-két éve szállt be a Porsche, és már bajnokok. a McLaren Honda mikor lesz bajnok?

Figyelj mindenhova le van osztva a lap. Sok nagy nem fér el egy helyen, csoda volt hogy 6 autógyártó egyszerre megy 2006 és 2008 között, hogy egyáltalán kibírták itt ennyi ideig. Aztán lelépett mindenki szépen 2008-2009ben, na bumm

Utoljára módosítva: 2016. április 20. 18:23

GreenHonda
#23 GreenHonda 2016. április 20. 18:15  
Kepano:
Az F1 már döglődik, nincs is sok neki hátra. Az lenne a legjobb, ha az ilyen spórolós buzi kis csapatok elhúznának a vérbe, és inkább jönnének helyettük gyári alakulatok: Toyota, Audi, BMW.

Ezek nélkül a "spórolós buzi kiscsapatokon" kívül már rég megdöglött volna az F1:)

fagyi
#22 fagyi 2016. április 20. 17:47  

Én egyversenyesre beállított, széthajtott motorokat akarok :D

Utoljára módosítva: 2016. április 20. 17:48

jtfan
#21 jtfan 2016. április 20. 17:44  

Ez most komoly? Szerintem menjenek egy motorral egész évben. Minden csapat egy motort használhat. Hogy melyik pilóta kapja azt minden versenyhétvége előtt kisorsolják. A vesztes pilótának nehéz versenye lesz, de sok lelkesedéssel pótolhatja a motor hiányát. Már előre látom ahogy a Hamiltonosok majd a motor hiányára fogják a súlyos vereséget Rosbergtől.

Kepano
#20 Kepano 2016. április 20. 16:01  
McLarenHonda:
Igen, és ott sem lehet tesztelni, valamint ott is szabályozzák, mennyi motort lehet elhasznalni (amit érdemes lenne átvenni, hogy új belépők 7 motort használhatnak 5 helyett) Az ottaniak kb. 2*annyi versenyhétvégét kell kiállniuk, mint az F1-eseknek.

Ennek ellenére sokkal kecsegtetőbb az olyan angy márkáknak, mint az Audi, Porsche, Toyota, Peugeot stb.
Egy-két éve szállt be a Porsche, és már bajnokok. a McLaren Honda mikor lesz bajnok?

McLarenHonda
#19 McLarenHonda 2016. április 20. 15:57  
Kepano:
Nem feltétlenül a pénz az akadály. A motorszabályok fixek, de fejleszteni nem lehet korlátlanul. Ott van a Honda, van ott pénz, de mivel nem tudnak korlátlanul fejleszteni, ezért soha a büdös életben nem érik utol a Mercit. Ilyen feltételek mellett nem éri meg pénzt beletolni a projektbe, pedig lenne értelme amúgy beszállni. Pl az Audi meg a Porsche sem csak brahiból indul a WEC bajnokságban.

Igen, és ott sem lehet tesztelni, valamint ott is szabályozzák, mennyi motort lehet elhasznalni (amit érdemes lenne átvenni, hogy új belépők 7 motort használhatnak 5 helyett) Az ottaniak kb. 2*annyi versenyhétvégét kell kiállniuk, mint az F1-eseknek.

fist1
#18 fist1 2016. április 20. 15:32  

Amúgy is meg kéne már érteni, hogy mert kevesebb motort használhatnak fel, attól még nem fognak csökkenni a költségek. Tartósabbra kell csinálni, drágább a fejlesztés és a legyártás is. Összességében én kétlem, hogy kevesebbre jönnének ki, mintha minden hétvégén egy új motort izzítanának be. Ráadásul az egész a show kárára megy. Nem érdekel a spórolás. Ha spórolni akarok, be sem kapcsolom a TV-t, ki sem megyek a versenyre.

fist1
#17 fist1 2016. április 20. 15:29  

Na most én kurvára nem vagyok rá kíváncsi, hogyan spórolnak a futam 90%-ában a kib*szott motorral (gumival, fékkel stb.), mert ez lesz a vége. Az F1-nek nem erről kellene szólnia, sokkal inkább arról, hogy minden hétvégére 1 motor, aminek hadd nyomják ki a szemét. Ez így szar irány, így is rossz irányt vett már a sport, erre még rátennének egy lapáttal. Ezekből a motorokból az életben nem lesz elég általában nézve 1 motor 7 futamra _versenyszerű_ felhasználás mellett. A szívómotor milliószor egyszerűbb, de abból sem tudtak volna 3-at beosztani 20-21 versenyre, ha közben versenyeznek is, nem sétakocsikáznak. Baromira idegesítő, hogy a kedvenc sportomban 10 évben egyszer tudnak egy jó döntést hozni, egy évtizede pedig abszolút rossz az irány, nem jó a filozófia.

Utoljára módosítva: 2016. április 20. 15:49

Kepano
#16 Kepano 2016. április 20. 15:19  
McLarenHonda:
Aero szabályokat nem változtattak drasztikusan 8 éve, szóval ott már ráférne a dologra egy ráncfelvarrás (turbulens levegő kiküszöbölése pl.). A motorszabályok meg szerencsére elég fixek. Egyszerűen a gyártóknak nem éri meg csatlakozni. Túlságosan sok pénzt kellene beleölni.

Nem feltétlenül a pénz az akadály. A motorszabályok fixek, de fejleszteni nem lehet korlátlanul. Ott van a Honda, van ott pénz, de mivel nem tudnak korlátlanul fejleszteni, ezért soha a büdös életben nem érik utol a Mercit. Ilyen feltételek mellett nem éri meg pénzt beletolni a projektbe, pedig lenne értelme amúgy beszállni. Pl az Audi meg a Porsche sem csak brahiból indul a WEC bajnokságban.

McLarenHonda
#15 McLarenHonda 2016. április 20. 15:15  
Kepano:
Pont, hogy távolodunk... Nincsenek állandó szabályok, pl 2017-re is megakarják őket változtatni. jóformán 4 évente gyökeresen megváltozik a szabályrendszer. Viszont fejleszteni meg nem lehet korlátlanul. (teszttilalom, zsetonos szarakodás stb.)

Aero szabályokat nem változtattak drasztikusan 8 éve, szóval ott már ráférne a dologra egy ráncfelvarrás (turbulens levegő kiküszöbölése pl.). A motorszabályok meg szerencsére elég fixek. Egyszerűen a gyártóknak nem éri meg csatlakozni. Túlságosan sok pénzt kellene beleölni.

Kepano
#14 Kepano 2016. április 20. 15:09  
McLarenHonda:
Szerinted melyik gyártó akarna úgy belépni, hogy dollármilliókat kell elköltenie különböző fejlesztésekre, miközben bevétele semmi nem lenne, mert a kiscsapatok nem tudják megfizetni? Gyakorlatilag az összes nem gyári csapat anyagi gondokkal küzd. Ami bevonzaná az új gyártókat, az a konzisztens, megváltoztathatatlan előre mutató állandóság a szabályokban. A stabilitás, hogy tudjanak előre tervezni. Közelitünk felé, mégsem jön senki, aki jött, az be is fürdött vele.

Pont, hogy távolodunk... Nincsenek állandó szabályok, pl 2017-re is megakarják őket változtatni. jóformán 4 évente gyökeresen megváltozik a szabályrendszer.
Viszont fejleszteni meg nem lehet korlátlanul. (teszttilalom, zsetonos szarakodás stb.)

McLarenHonda
#13 McLarenHonda 2016. április 20. 15:02  
Kepano:
Nem is tolonganak, mert nem tetszik nekik ez a spórolós, fejlesztéseket befagyasztó rendszer. Egyébként nem azt írtam, hogy a privátok húzzanak el. De pl a Manor és társai, akik állandóan a költségcsökkentésért lobbiznak, na igen, ők elhúzhatnának, mondjuk az F3-ba, az egy kicsit óccóbb.

Szerinted melyik gyártó akarna úgy belépni, hogy dollármilliókat kell elköltenie különböző fejlesztésekre, miközben bevétele semmi nem lenne, mert a kiscsapatok nem tudják megfizetni? Gyakorlatilag az összes nem gyári csapat anyagi gondokkal küzd. Ami bevonzaná az új gyártókat, az a konzisztens, megváltoztathatatlan előre mutató állandóság a szabályokban. A stabilitás, hogy tudjanak előre tervezni. Közelitünk felé, mégsem jön senki, aki jött, az be is fürdött vele.

Kepano
#12 Kepano 2016. április 20. 14:54  
McLarenHonda:
Nem látom őket tolongani... Gyári csapatok jelentik az F1 halálát. A sava borsa a privátok: Willi, McLaren, RB, sajnos már nincs Brabham, Lotus, de van még Sauber, Haas. Ők az igazi konstruktőrök.

Nem is tolonganak, mert nem tetszik nekik ez a spórolós, fejlesztéseket befagyasztó rendszer.
Egyébként nem azt írtam, hogy a privátok húzzanak el. De pl a Manor és társai, akik állandóan a költségcsökkentésért lobbiznak, na igen, ők elhúzhatnának, mondjuk az F3-ba, az egy kicsit óccóbb.

Utoljára módosítva: 2016. április 20. 14:54

Rikii
#11 Rikii 2016. április 20. 14:42  

Szerintem eleg lenne 1 is. Akinek tonkremegy, az pedig nem allhat tobbet rajthoz a szezonban. :D

McLarenHonda
#10 McLarenHonda 2016. április 20. 14:41  
Kepano:
Az F1 már döglődik, nincs is sok neki hátra. Az lenne a legjobb, ha az ilyen spórolós buzi kis csapatok elhúznának a vérbe, és inkább jönnének helyettük gyári alakulatok: Toyota, Audi, BMW.

Nem látom őket tolongani...
Gyári csapatok jelentik az F1 halálát. A sava borsa a privátok: Willi, McLaren, RB, sajnos már nincs Brabham, Lotus, de van még Sauber, Haas. Ők az igazi konstruktőrök.

Kepano
#9 Kepano 2016. április 20. 14:38  

Az F1 már döglődik, nincs is sok neki hátra.
Az lenne a legjobb, ha az ilyen spórolós buzi kis csapatok elhúznának a vérbe, és inkább jönnének helyettük gyári alakulatok: Toyota, Audi, BMW.

Tasi-r
#8 Tasi-r 2016. április 20. 14:33  

Miért nem rögtön 1 ?

BondonF1
#7 BondonF1 2016. április 20. 14:23  

1) szánalmas a dolog azon része is hogy akik nem gyártanak motort elvárnák hogy ocsó legyen nekik, de a fejlesztési sok száz milla nem érdekes.

2) HÁROM??? persze teljesíthető, letekerve, a gyári alakulatok meg feltekerve bekalkulálnak 2-3 büntit cserébe nem lesz verseny. Minél kevesebb alap motor, és több verseny, annál jobban megéri a bünti.

3) Alonso esete mutatja, hogy valamit ki kellene találni a balesetekre is. Saját hiba esetén se fair, de ha más okozza, egy karambol és 2-3 verseny oda. Figyelembe lehetne venni a motor (+ a többi limitált ) által használt futamok számát, és ilyen esetben +pontokat kapna a versenyző, és egy bünti nélküli csere lehetne ha elér egy szintet (~5 pont)

4) Azért a gyártók se fogják tudni annyival olcsóbban adni. Azaz 3 motor nem lesz fele ára 6-nak. És ügye motorsportban garancia se nagyon ismert. Gőzöm sincs most hogy kezelik le ha valakinek első versenyen elfüstöl a motor, azért az valahol gyártói hiba

csak pár gondolat :)

McLarenHonda
#6 McLarenHonda 2016. április 20. 14:22  

Én egy olyan megoldást is el tudnék képzelni, hogy tömbösitve épitenék fel a naptárat, kb. kontinensekre lebontva, 4 ütemben (Ázsia-Eu-Eu-Amerika), minden szakasz versenyei egymás utáni hétvégéken jönnének, utána mondjuk 3 hét szünet, ami után be lehetne vetni újabb, komolyabb fejlesztéseket (Ráadásul mindenki épp Eu-ban lenni, szóval egyszerűbb is lenne). 4 motor, 4*5 futam (5 szakaszonként), olcsóbb lenne a logisztika, kis trófeákat is lehetne osztani egy egy szakasz megnyeréséért. Csapattagok is többet lehetnének otthon.

kimi-sebfan
#5 kimi-sebfan 2016. április 20. 14:17  

Szerintem meg egy DeLorean tipusú autót építsen mindenki,az lenne az igazán költség csökkentő!Nem kellene bele semmi más,csak egy kis banánhéj meg sőr!

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. április 20. 14:11  
Zasalamel:
Tegyük fel, ha valaki kétszer karambolozik és kétszer megsérül a motorja, akkor már hátrányban lenne egész évben, ez úgy hülyeség ahogy van. De jó lenne már minél hamarabb visszavenni a jogokat a csapatoktól, mert egyszerűen vicc amit művelnek.

Ez meg a másik. Szerintem minimum 5-6 motor kell 1 évre. Ha azt nézzük, hogy régen minden hétvégén cseréltek akkor ez is óriási eredmény, nem tudom mért kell túlzásokba esni.

Zasalamel
#3 Zasalamel 2016. április 20. 13:55  
Lewisthebest:
Ha azt nézzük, hogy Rosberg tavaly letolt 7 futamot 1 motorral akkor nem lehetetlen mert 3x7 már 21 és valószínűleg ez a 21-es szám le is csökken majd megint 19-re. Más kérdés, hogy ennek mennyi értelme van. Nem hiszem, hogy ezzel annyit megspórolnának viszont megint a nézők járnak rosszul mert a szabadedzéseken még kevesebbet fognak körözni.

Tegyük fel, ha valaki kétszer karambolozik és kétszer megsérül a motorja, akkor már hátrányban lenne egész évben, ez úgy hülyeség ahogy van. De jó lenne már minél hamarabb visszavenni a jogokat a csapatoktól, mert egyszerűen vicc amit művelnek.

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. április 20. 13:41  

Ha azt nézzük, hogy Rosberg tavaly letolt 7 futamot 1 motorral akkor nem lehetetlen mert 3x7 már 21 és valószínűleg ez a 21-es szám le is csökken majd megint 19-re. Más kérdés, hogy ennek mennyi értelme van. Nem hiszem, hogy ezzel annyit megspórolnának viszont megint a nézők járnak rosszul mert a szabadedzéseken még kevesebbet fognak körözni.

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. április 20. 13:29  

Egyszerűen szánalmas, Marchione meg látom gyorsan felejt, idén nem úgy tűnik h a ferka 4 motorral teljesíteni tudja az évet, h akarnak 3 motorral?

HairHungary