Itt az új Newey! És nem eladó…

írta: M4Sport
2016. augusztus 11. 18:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Toro Rosso technikai igazgatója, James Key jó úton jár afelé, hogy a következő években ő legyen a Forma–1 legmagasabban jegyzett tervezőguruja – jelentette ki a csapatot irányító Franz Tost, aki a sport legeredményesebb tervezőjéhez, Adrian Neweyhoz hasonlította kollégáját.

Key 1998-ben kapta első F1-es munkáját, mégpedig Eddie Jordan csapatától. Itt hosszú ideig adatmérnökként dolgozott, majd Szató Takuma versenymérnöke lett, a gárda eladását követően pedig előléptették technikai igazgatóvá. Ezzel a Williamsnél dolgozó Sam Michael mellett ő lett a sport történetének legfiatalabb technikai vezetője. Ekkor (2005-ben) 33 éves volt.

Első istállóját (amit akkor már Force Indiának neveztek) 2010-ben hagyta el, hogy a Sauberhez igazoljon. Itt két évig ténykedett, mielőtt csatlakozott a Red Bull második számú csapatához. Itt már megérkezésekor is az egyik legjobb fiatal mérnökként tekintettek rá, az elmúlt években pedig az élcsapatok figyelmét is felkeltette, hiszen autói több figyelemreméltó eredményt is szállítottak. Idén például gárdája hatodik a bajnokságban, noha 2015-ös erőforrásokat használ.

A csapatvezető szerint az eredmények magukért beszélnek, és bizonyítják, Key minden szükséges tulajdonsággal rendelkezik ahhoz, hogy egy nap úgy tekintsenek rá, mint a Red Bullnál dolgozó Adrian Newey méltó utódjára. „James rengeteget fejlődött az utóbbi években, és egy remek csapatot épített maga köré” – mondta a Forma–1 hivatalos honlapjának. „Adrian jóval tapasztaltabb, viszont biztosra veszem, hogy pár éven belül James lesz az F1 egyik legjobb technikai szakembere” – tette hozzá.

Amikor arról kérdezték, Key a sikerek tekintetében is „lemásolhatja-e” a Red Bull szakemberét, Tost ismét magabiztosan válaszolt. „Miért ne? Igazából ez nagyban függ attól, hogyan alakulnak a szabályok. Mint bárhol az életben, itt is nagyon fontos az, hogy az ember a lehető legjobb pillanatban legyen a lehető legjobb helyen.”

Egyre valószínűbbnek tűnik, a Toro Rosso számára komoly kihívást jelent majd Key megtartása, az utóbbi időben ugyanis több nagycsapattal is szóba hozták (egyesek szerint a Ferrari akarja megszerezni, míg mások úgy vélik, a Red Bull fogja „átvenni”). „Természetesen mindenki saját maga dönti el, mit szeretne csinálni” – jegyzi meg Tost a téma kapcsán majd gyorsan hozzáteszi. „James azonban szerződésben áll a csapatunkkal, és remélem tiszteltben is tartja ezt a szerződést. És, elkékeztünk arra a pontra, amikor használnom kell a titkos szót” – magyarázza nevetve. „A csapat bizalmasan szeretné kezelni ennek a szerződésnek az időtartamát.”

A napokban a Red Bull tanácsadójánál, Helmut Markónál is érdeklődtek a szakember jövőjéről, ő pedig sokkal tisztábban fogalmazott, amikor az ellenfelek érdeklődéséről és annak a bizonyos kontraktusnak az időtartamáról esett szó. „Key 2018-ig szerződésben áll velük (a Toro Rossóval)” – jelentette ki határozottan az Auto Bildnek nyilatkozva.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#2 Agressor 2016. augusztus 12. 07:21  

2012 óta ugatom, hogy James Key a Forma1 egyik legnagyobb koponyája... Ennek ellenére ahelyett, hogy TOP csapatok kapkodnának utána zsíros ajánlatokkal, inkább Sauber meg Toro-Rosso szintű csapatok alkalmazzák, kis költségvetés mellett... Röhej...
Pedig Key a kulcs!! :) A sikerhez.

albutr
#1 albutr 2016. augusztus 11. 22:10  

még egy kis fricska a Ferrarinak.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget