Itt az új tulaj: izgatott, reménykedő, de óvatos az F1

írta: M4Sport
2016. szeptember 21. 16:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az F1-es csapatok összességében pozitívan fogadták az új többségi tulajdonos érkezésének hírét, irányítóik szavaiból azonban némi óvatosság is kiszűrhető, hiszen a pontos terveket egyelőre ők sem ismerik. Van azonban valami, amiben mind egyetértenek, és amit mind jó ötletnek tartanak.

Az Olasz Nagydíj után kiderült, jövőre új többségi tulajdonosa lesz a királykategóriának, miután a Liberty Media felvásárolja a sportág részvényeinek jelentős százalékát. Úgy tűnik, az amerikai cég szándékai komolyak, a tulajdonos által kinevezett „F1-es ügyvezető”, Chase Carey ugyanis már az első adandó alkalommal ellátogatott egy futam helyszínére, és jelezte, határozott céljai vannak.

Érkezésük hírét és az eddig hallottakat (a Liberty nemcsak „pénzt akar keresni az F1-en, hanem fejleszteni is akarja a sportot) a csapatvezetők többsége pozitívan fogadta. „Ami eddig történt az pozitív. A Liberty egy komoly csoport tagja, szóval nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen cég kiadott volna annyi pénzt az F1-ért, amennyit pletykálnak úgy, hogy nincsenek hosszabb távú tervei” – mondta a Red Bullt irányító Christian Horner még a pénteki sajtótájékoztatón.

„Sokkal jobb, hogy nem egy befektetési csoport vásárolta be magát, hanem egy ilyen cég. Remélhetőleg javítanak azokon a területeket, melyeken eddig gyengébbek voltunk, és azt is, hogy ez az egész kedvező lesz majd az amerikai piac szempontjából. Érdekes lehet a digitális és közösségi platformok szempontjából is. Persze most várnunk kell egy kicsit, hogy megismerjük a pontos terveket, de amit eddig hallottunk, az valóban pozitív volt” – magyarázta a brit szakember, akitől azt is megkérdezték, milyen javaslattal állna az új tulajdonosok elé az első, az első közös megbeszélésen.

„Ez elég egyszerű! Több pénzt kérnék a csapatoknak, és olcsóbb árakat. Persze nem valószínű, hogy ez megtörténik a közeljövőben. Először is meg kell értenünk, milyennek képzeli el a Liberty ezt a sportágat a jövőben. Azt hiszem, idővel felveszik majd a ritmust, és ezért jó, hogy Bernie (Ecclestone) még marad néhány évet, ez az időszak ugyanis döntő fontosságú lesz. Idővel ők is rákapcsolnak, és tudni fogják, milyenné szeretnék tenni a Forma–1-et” – fogalmazott.

Christian Horner

Szavaival a résztvevők kivétel nélkül egyetértettek, sőt, a Mercedest képviselő Toto Wolff külön megjegyezte: „Nincs mit hozzátennem, hiszen Christian nagyon jól összefoglalta az egészet. Mi ketten elég ritkán értünk egyet, de ezúttal maximálisan osztom a véleményét”.

A Ferrari csapatvezetője, Maurizio Arrivabene hozzátette: „Azt hiszem, ha valaki befektet ebbe a sportba, az egyet jelent azzal, hogy lát benne lehetőségeket. Viszont még csak egy hét telt el, szóval eléggé nehéz lenne ítélkezni. Amikor vásárolsz valamit, teljesen normális, hogy először csendben figyelsz, tanulsz, és csak utána cselekszel. Biztosra veszem, hogy ők is át fognak esni ezeken a periódusokon, és látják majd, mire van szüksége a sportnak a további fejlődéshez. Ha engem kérdeznek, a költségcsökkentés egy fontos téma, amire oda kell figyelniük.”

A csapatvezetők szavaiból az izgatottság mellett némi óvatosságot is ki lehetett szűrni, hiszen az amerikaiak eddig inkább csak nagyvonalakban beszéltek arról, mire készülnek; konkrét tervet meglehetősen keveset osztottak meg az illetéksekkel. Erre igyekezett rámutatni a McLaren versenyigazgatója, Éric Boullier is. „Nem tudjuk, pontosan milyen terveik vannak. Eljöttek Szingapúrba, hogy bemutatkozzanak, de eddig ennyi. Azt hiszem a jövőben sok beszélgetésünk lesz, és sok fejlesztési javaslat érkezik majd. Most kaptak egy kis ízelítőt abból, milyen a Forma–1 a belülről. Majd a folytatásban meglátjuk, mi lesz” – jelezte a francia.

Van azonban egy terv, amiről már nagyon sok szó esett, így erről már a csapatvezetők is elmondhatták véleményüket, ami ismét eléggé egyhangú volt: mind örülnek annak, hogy felmerült, a jövőben akár ők is résztulajdonosai lehetnek az F1-nek. „Értelmes dolog lenne. A csapatok nagyon fontos részei az F1-nek, nélkülük nem is létezne ez a sport” – hangoztatta Horner. „Lenne értelme annak, hogy kisebb részesedésünk legyen, de akkor lenne igazán jó, ha mindenki azonos feltételek mellett lenne részvényes. Persze, ezen túl sem értenénk egyet szinte semmiben” – tette hozzá.

„Miért ne?” – tette fel a kérdést a Saubert irányító Monisha Kaltenborn. „Korábban is voltak ilyen jellegű megbeszélések, és ez tényleg nagyon érdekes ötlet. Igazából akkor lenne értelme, ha minden csapatnak megadnák a lehetőséget, és ugyanúgy képviselhetnék magukat. Persze minden attól függ, milyen az ár érték arány” – folytatta. „Nagyjából ugyanezt tudom elmondani” – vette át a szót a Renault ügyvezetője, Cyril Abiteboul. „Ez egy nagyszerű lehetőség. Nagyszerű értékek állnak a részvényesek rendelkezésére, és jó lenne, ha a csapatok is kivehetnék ebből a részüket. Szóval, ha engem kérdeznek, akkor egyértelmű, hogy azt mondom: miért is ne?”

Maurizio Arrivabene

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt