Itt debütál a Pirelli új ultralágy keveréke

írta: M4Sport
2016. február 27. 19:19
FOTÓ: ©Pirelli

A Pirelli bejelentette, hogy a csapatok Monacóban használhatják majd először az új ultralágy keveréket.

Tavaly nyáron derült ki, hogy a Forma–1 hivatalos gumibeszállítója 2016-ban egy ötödik gumitípussal, a lila színnel jelölt ultralágy keverékkel bővíti a gumipalettáját, illetve hogy az említett új abroncsok még a szuperlágynál is jobban tapadnak, illetve gyorsabban is kopnak majd. Az új változatot a Pirelli kifejezetten az utcai pályákra szánta, az olaszok pedig most azt is elárulták, hogy az újdonságot első alkalommal a patinás Monacói Nagydíj hétvégéjén vehetik majd igénybe a csapatok.

Mint ismeretes, az idei versenyhétvégéken az eddig megszokott kettő helyett immáron három gumikeverék közül lehet majd választani, és figyelembe véve, hogy Monte-Carlóban az utóbbi években rendszerint a szuperlágy és a lágy keverékek voltak használatban, az elmúlt évadok alapján az ultralágy a fenti két típus mellett mutatkozhat majd be.

A idén május 29-én sorra kerülő legendás versenyt két héttel később egy tengerentúli futam, a Kanadai Nagydíj követi, amely egyrészt sorozatban a második olyan helyszín lesz, ahol az ultralágy is bevetésre kerül, másrészt ebben az esetben már biztos, hogy az új keverékhez a szuperlágy és a lágy gumik csatlakoznak majd a bokszutcában. Montrealra a Pirelli már azt is előre megmondta, hogy az új 2016-os gumiszabályok értelmében a versenyzőknek két lágy szettet kell meghagyniuk a versenyre, amelyek közül egyet lesz kötelező használni.

A gumiválasztásokat eleddig a szezon első négy versenyére, valamint a hetedik futamnak helyet adó Montrealra ismertette a gumibeszállító, a kettő közt megrendezendő Spanyol és Monacói Nagydíjra teljes egészében még nem. Az első négy versenyen egyaránt a szuperlágy, a lágy és a közepes keverékek lesznek használatban, a versenyre félreteendő szettek pedig ezek közül mindenhol egy közepes és egy lágy szett lesz, amelyek közül szintén csak egyet lesz kötelező felhasználni.

Emlékeztetőül, az új gumiszabályok a kettő helyett három keverékből álló gumikiosztás és a két versenyre tartalékolt garnitúra mellett azt írják még elő, hogy minden versenyzőnek félre kell tennie egy leglágyabb szettet, amelyet ha bejut az időmérő harmadik szakaszába, akkor ott használhat csak fel (ha pedig nem jut be, akkor a versenyen). A fenti három meghatározott garnitúra mellett a maradék szettek keverékéről és felhasználásáról mindenki szabadon dönthet. Az nem változott, hogy egy autóra egy hétvégén maximum 13 garnitúra gumit lehet feltenni, illetve hogy ezeket meghatározott ütemben vissza kell adni a gumigyártónak az egyes edzéseket és az időmérőt követően.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#5 albutr 2016. február 28. 20:27  

kíváncsi leszek rá hogy mennyit fog bírni?

daviid
#4 daviid 2016. február 28. 00:05  
conan:
"a versenyre félreteendő szettek pedig ezek közül mindenhol egy közepes és egy lágy szett lesz, amelyek közül szintén csak egyet lesz kötelező felhasználni." most akkor a verseny nem lesz kötelező két fajta keveréket használni? eddig úgy tudtam ez nem változik, valaki világosítson fel pls a merci lehet ezért köröz szinte csak a közepesen mert csak azt akarják használni a versenyeken, mert gondolom az a keverék kb mindenhol elérhető lesz és így 1 típusú gumira könnyebb lesz beállítani az autót

Az új gumiszabály röviden, tömören annyi, hogy egy pilóta a hétvége folyamán 13 szett abroncsot használhat. Ebből a Pirelli kiválaszt 3-at, és ők mondják meg a keverék típusát. Hogy könnyen átlátható legyen, a melbourne-i gumi típusokat fogom használni (közepes-lágy-szuperlágy).

A gumiszabály olyan értelemben nem változott, hogy a futamon két különböző keverékű gumit kell használnia mindenkinek. Csak míg eddig két típusú gumik közül választhattak a versenyzők, addig idei évtől ez a szám háromra nőtt.
Mint írtam a Pirelli 3 szett abroncsot elvesz a pilótáktól, melyeknek a keverékét ő maguk határozzák meg. Az egyik a hétvége leglágyabb típusa lesz (jelen esetben szuperlágy) , a másik kettő pedig a futamra kiírt keverék (közepes-lágy), melyek közül csak 1-et (!) kötelező használni. De aki úgy írja a stratégiáját, az nyugodtan használhatja mindkét keveréket, sőt! Akár az is előfordulhat, hogy egy csapat két kiállással teljesíti a futamot, és a verseny során mind a három keveréket felteszik az autójukra.
Példa: XY szuperlággyal rajtol, majd az első kerékcserén lágyat, a másodikon közepes keverékű gumit kap. És igen, ezek mind-mind lehetnek újak, mert a Pirellinél lennének megőrzésen.
A hétvége leglágyabb gumitípusáról annyit kell tudni, hogy azokat mindegyik csapat megkapja az időmérő előtt, de csak azok használhatják, akik bejutnak a Q3-ba. Akik nem, azok a futamon használhatják fel, hogyha szeretnék. Viszont ez igaz azon pilótákra is, akik a Q3-ban ezen keveréket nem használták.

A maradék 10 szett abroncsot a pilóták, illetve a csapatok úgy használhatják fel, ahogy akarják a hétvége folyamán, és fontos, hogy ők maguk döntik el, hogy ebből a tíz szettből, hány szett legyen közepes, lágy vagy szuperlágy. Aki akarja, az azt is megteheti, hogy csak lágy abroncsokat kér, de ez nem túl kifizetődő, hiszen a Q3-ba jutásért 1 szett szuperlágyat mindenkinek el kell majd használnia. A futamokon az opcionális gumi pedig nagy eséllyel a közepes lesz, így lehet sokan abból kérnek több szettet. Például a Mercedes, illetve a csapatok többsége sem véletlenül ezt a gumit tesztelte a télen leginkább, hiszen tudni akarják, hogy jól választottak-e Melborune-re (a csapatoknak már a téli tesztek előtt le kellett adnia, hogy miből hány szettet akarnak majd használni- emiatt szerintem Melbourne egy lutri futam lesz), illetve egy fontos tényező, tudni akarják, hogy a közepes keverékű abroncsok használatával lehet-e kiállások számát csökkenteni.

Utoljára módosítva: 2016. február 28. 00:09

SANI{Ó
#3 SANI{Ó 2016. február 27. 22:58  

de jó...ezzel lehet menni akár fél kört is?

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. február 27. 21:01  
conan:
"a versenyre félreteendő szettek pedig ezek közül mindenhol egy közepes és egy lágy szett lesz, amelyek közül szintén csak egyet lesz kötelező felhasználni." most akkor a verseny nem lesz kötelező két fajta keveréket használni? eddig úgy tudtam ez nem változik, valaki világosítson fel pls a merci lehet ezért köröz szinte csak a közepesen mert csak azt akarják használni a versenyeken, mert gondolom az a keverék kb mindenhol elérhető lesz és így 1 típusú gumira könnyebb lesz beállítani az autót

Ne aggódj amikor kitalálták ezeket a gumiszabályokat akkor még Grosjean is kiírta a twitterre, hogy már másodszor olvassa át és még mindig nem érti szóval nem gáz, ha mi se értjük :D

conan
#1 conan 2016. február 27. 20:09  

"a versenyre félreteendő szettek pedig ezek közül mindenhol egy közepes és egy lágy szett lesz, amelyek közül szintén csak egyet lesz kötelező felhasználni."
most akkor a verseny nem lesz kötelező két fajta keveréket használni? eddig úgy tudtam ez nem változik, valaki világosítson fel pls
a merci lehet ezért köröz szinte csak a közepesen mert csak azt akarják használni a versenyeken, mert gondolom az a keverék kb mindenhol elérhető lesz és így 1 típusú gumira könnyebb lesz beállítani az autót

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”