Itt ismét szoros lesz a csata

írta: M4Sport
2016. március 31. 15:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Toro Rosso tart a Mercedes-motoros autóktól, a Red Bull a Toro Rosso Ferrari-erőforrásai miatt aggódik, a Williams a bikások mindkét csapatára figyelni fog, miközben a Force Indiához hasonlóan új fejlesztésekkel készül – Bahreinben is kemény lehet a csata az első négyes mögött.

Arra már a tesztszezon után számítani lehetett, hogy a Mercedes és a Ferrari mögött roppant szoros lesz a mezőny, hiszen a Red Bull mellett a Toro Rosso és a Force India is felzárkózhat a Williamsre. A szezonnyitón a bikások nyerték a második vonalban zajló küzdelmet, egy futam után azonban korai lenne kijelenteni, hogy ezúttal ők vezetik majd a sort a két nagycsapat után, abban ugyanis szinte minden résztvevő egyetért, hogy a „második vonalban” folyamatosan változhatnak az erőviszonyok.

„Nem hinném, hogy a Williams ellépett tőlünk. A Toro Rosso nagyszerű munkát végzett, a Red Bull pedig továbbra is remek. De csak egy hajszál választ el minket egymástól. És a pályák sajátosságai mindig jobban kedveznek egyes csapatoknak, szóval várjunk pár versenyt az értékeléssel” – jelezte a Force India helyettes csapatvezetője, Bob Fernley. „A Red Bull nagyon jó volt a gumikezelés tekintetében, de az ausztrál pálya nem igazán hangsúlyozta ki a motor teljesítményéből fakadó hátrányukat. Szerintem nagy lesz a helyek csereberéje ezek között a csapatok között. Mindegyik másképpen lesz erős a különböző pályákon, és a kiegyensúlyozottság fog dönteni” – tette hozzá.

Az indiaiak egyébként kisebb módosításokkal készülnek a Bahreini Nagydíjra, amelyeket már korábban bevetettek volna az eredeti tervek szerint. A felfüggesztéseken változtatnak, valamint egyebek mellett fékhűtést újítják meg, amitől Andy Green technikai igazgató sokat remél, hiszen javulhat az autó hátsó részének hatékonysága. „A számok magukért beszélnek” – mondta az újítás kapcsán. Ezt a csomagot néhány hét múlva – a Spanyol Nagydíj alkalmával – egy komolyabb követi majd, amitől a Force India még jelentősebb előrelépéseket remél.

Felipe MassaA Williams most mutatja meg igazi arcát

Valtteri Bottas már a hétvége előtt előrebocsátotta, érdekes lesz látni az erőviszonyok alakulását, a bahreini ugyanis inkább nevezhető klasszikus versenypályának, mint a szezonnyitónak otthont adó melbourne-i aszfaltcsík, így a most elért eredmények talán pontosabb képet adnak majd az erőviszonyokról. A Williamsszel kapcsolatban azonban nemcsak ezért érdemes várni, a korábbitól eltérő filozófia szerint épülő FW38-ason ugyanis eddig csak hátul láthattunk jelentősebb változtatásokat, most azonban a gép eleje is megújul. Most debütál ugyanis a sokat emlegetett, a korábbinál 5 centiméterrel rövidebb, a minimális értéknek megfelelő hosszúságú orrkúp, ami a legfrissebb hírek szerint csak pénteken érkezik meg a futam helyszínére.

Mivel az elem csak az Ausztrál Nagydíj előtt ment át a törésteszten, két héttel ezelőtt a csapat még nem használhatta azt, érkezésével viszont kijelenthető, hogy „elkészült 2016-os autójuk”, melynek átalakított hátsó része, 10 centiméterrel megnövelt tengelytávja így kezdhet el igazán működni. A technikai igazgató, Pat Symonds nemrég csupán annyit mondott az újítás kapcsán, ez lesz a legnagyobb előrelépés az elmúlt két évből. Az új csomagot – aminek a részét a rövid orrkúp mellett a hozzá tartozó új vezetőszárny, valamint a módosított orr alatti fordítólemezek is a részét képezik – egyelőre csak a Melbourne-ben több pontot szerző Felipe Massa viszi pályára.

Noha a bahreini pálya kedvez a Mercedes-motoros alakulatoknak, és Symonds szavai is bizakodásra adhatnak okot, Massa semmit sem akart elkiabálni a csütörtöki sajtótájékoztatón. „Jó volt a kezdés. Többé-kevésbé ott álltunk, ahová vártuk magunkat. A Red Bull nagyon erős volt a futamon, és a Toro Rosso is. Komoly csatát vívtunk velük az időmérőn is. Remélem, most versenyképesebbek leszünk, de tudjuk, hogy nagy lesz a harc ezek között a csapatok között. Arra számítunk, hogy a Mercedes és a Ferrari nagyon erős lesz, ugyanakkor a pálya kedvez nekünk” – magyarázta.

Max Verstappen, Carlos SainzA Toro Rosso a Mercedes-motoros autóktól, a Red Bull a Toro Rossótól tart

A Toro Rosso remek időmérővel kezdte az évet, a futam azonban nem a csapat tervei szerint alakult, és bár egy körön erősebbnek tűntek az anyacsapatnál, a versenyen már nem volt meg a várt tempóelőnyük. Bahreinben ráadásul még jobban kidomborodhat a Mercedes partnereinek előnye, a sivatagi pályán ugyanis komoly hangsúly kerül az erőforrásokra, ezen a téren pedig még mindig hátrányban vannak, igaz, a 2015-ös Ferrari-motorokat egyértelmű előrelépésnek tartják a Renault sokszor megbízhatatlan és lóerőhiányos hajtóegységei után.

„A futam után alaposan kielemeztük a dolgokat” – mondta Max Verstappen. „Remélem, most erősebben térünk vissza, igaz, a pálya nem fekszik az autónknak, ha a korábbi eredményeket nézzük. De igyekszünk mindent kihozni a lehetőségeinkből. A télen jól mentek a dolgok, viszont láthattuk, hogy ez nem mindig jelent egyet azzal, hogy a versenyek is jól mennek majd. Szóval, keményen kell dolgoznunk” – tette hozzá. „A Red Bull mögött, az ötödik helyen állhattunk volna. Szóval van a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull, aztán jövünk mi. A Williams és a Force India is nagyon erősek voltak a versenyen, de Bahreinben még erősebbek lehetnek a hosszú egyenesek miatt” – mutatott rá.

Miközben a Toro Rosso a Mercedes-motoros autóktól tart, addig a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner az ő Ferrari-erőforrásaik miatt aggódik. „Gyors autójuk van, főleg egy körön. Lewis Hamilton sem tudta megelőzni a Toro Rossót az egyenesekben – minket azért könnyebben előzött meg. Versenyképes autójuk van, ahogy jósoltuk a szezon előtt, gyorsak, és biztosan így is marad az év első felében, amíg nem kezdenek beérni a fejlesztések. Bahreinben elég nagy hangsúly van a motorerőn, nagyobb, mint Ausztráliában, tehát jobban ki tudják majd használni ezt az előnyüket. De mi mindig egészen versenyképesek voltunk Bahreinben, a pálya más jellegű részein, szóval remélem, hogy ezt a lendületünket átmentjük erre a hétvégére is” – magyarázta.

Daniel Ricciardo

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája