Itt kérnének szót az F1-es versenyzők?

írta: M4Sport
2016. április 01. 15:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenyzők a Forma1-es Bizottság felé kacsintgathatnak mint olyan testület felé, amelyben súlyt adhatnak a sportág jövőjét illető véleményüknek.

Erre a Force India német pilótája, Nico Hülkenberg tett utalást a bahreini paddockban, ahol a versenyzők érdekvédelmi szervezetének (GPDA-nak) a közelmúltban nyilvánosságra hozott nyílt levelével kapcsolatban kérdezték őt.

„Nem vagyok tagja a GPDA-nak, de üdvözlöm a levelet” – fejtegette a tavalyi Le Mans-i győztes. „Én is azt gondolom, hogy jobban be kéne vonni a versenyzőket a döntési folyamatba. Például nem látok rá okot, hogy miért ne delegálhatnánk mi is egy tagot a Forma1-es Bizottságba.”

Az említett levélben – amelyet a GPDA vezetői írtak alá, ám amely a pilóták szerint teljes támogatottságot élvez a rajtrácson – a versenyzők nem az egyes döntéseket, hanem magát a sportág döntéshozatali mechanizmusát kritizálták, mondván, a rendszer idejétmúlt és életképtelen. Ezt követően mind a válaszlevelet papírra vető Bernie Ecclestone, mind a paddock újságírói azzal a kérdéssel fordultak a szervezet tagjaihoz, hogy ők pontosan mit csinálnának másként – ám ők a kritizált területtel kapcsolatban konkrétan még egy tervezetet sem hoztak nyilvánosságra.

Alexander Wurz, a GPDA elnöke azt nyilatkozta, hogy örömmel tesznek javaslatokat, ha az illetékesek elkötelezik magukat a változás mellett és kikérik a véleményüket.

„Az újjászervezés a vezetők és/vagy tulajdonosok feladata. De a GPDA segítőkész lesz, ha egyeztetnek vele az újjáépítés folyamata során, mégpedig a legegyszerűbb benyomásaival, amelyek során a sportot helyezzük az első helyre” – magyarázta az osztrák.

Mindeközben csütörtökön Nico Rosberg, ma pedig Nico Hülkenberg jelezte, hogy a pilóták szívesen vennék, ha nagyobb szerepet kapnának a döntési folyamatban.

A Forma–1-ben jelenleg először minden szabálynak meg kell kapnia a nagycsapatok és egy középcsapat, valamint Bernie Ecclestone és Jean Todt részvételével működő úgynevezett Stratégiai Csoport támogatását – rövid távú döntéseknél egyhangú támogatását. Ezt követően még a Forma–1-es Bizottságnak is el kell azt fogadnia (amelyben az összes csapat, a motorgyártók képviselője, Ecclestone, Todt, a Pirelli, négy európai és négy tengerentúli versenyszervező, illetőleg két kiemelt szponzor szavaz egyszerű többséggel), mielőtt a szabály a Motorsport Világtanácsa elé kerülne ratifikálásra.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. április 01. 16:38  

A GPDA elnöke mindig legyen egy már nem aktív, de a sportban minimum 10 évet lehúzó pilóta. Ezt az embert delegálják a Bizottságba, és ő majd közvetíti az aktív pilóták ötleteit. Így - mivel nem aktív versenyzőről van szó - nem merül fel az, hogy a saját csapatának érdekeit próbálja előtérbe helyezni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka