Jaguar-Cosworth: Webber újabb pontokat szerzett a csapatnak

írta: Motorsportal
2003. június 15. 15:17
A Jaguar versenyzője, Mark Webber a hatodik helyről vághatott neki a 2003-as Kanadai Nagydíjnak, így a csapatnál abban bíztak, hogy Webber akár dobogós helyen is végezhet. A versenyen azonban mégsem minden a Jaguar elképzelései szerint alakult, így be kellett érniük a hetedik helyezéssel, ami két pontot jelent a csapatnak. A futam során Webber nem vétett hibát, és egy ideig a negyedik helyen autózott. Az első boxkiállásokat követően azonban visszaesett a nyolcadik helyre, és a McLaren-Mercedes pilótájának, David Coulthardnak a kiesését követően a hetedik helyre került. Antonio Pizzonia számára nem alakult igazán kedvezően a hétvége, mivel már az első körben nekiütközött Jarno Trulli Renault-jának, így ki kellett állnia boxba, hogy a szerelők kicseréljék az első vezetőszárnyat. Az utolsó előtti körben a fékek meghibásodása miatt feladni kényszerült a küzdelmet, s tizedikként tudta befejezni a megmérettetést. Az eredmény azért okozott nagy csalódást a Jaguárnál, mivel ha Pizzonia nem hibázik, megszerezhette volna élete első világbajnoki pontjait.

Mark Webber:
"A Jaguar ismét remekül szerepelt, és megmutatta, hogy mire képes az élcsapatokkal szemben. A rajtom jól sikerült, és az első kanyart is probléma nélkül sikerült teljesítenem. A második kanyarhoz érkezvén valóban megpróbáltam belső íven megelőzni Rubens Barriachellot, azonban tervemet nem sikerült véghez vinnem. Teljes mértékben meg voltam elégedve az autóm egyensúlyával és a sebességével is. A mért végsebességünk bizakodásra adott okot, de a pálya harmadik szakaszán igen nehéz feladatnak bizonyult megtartani azt. A stratégiánk kifizetődő volt, a mai nap folyamán csupán fékek és az autóm túlkormányozottsága nehezítette meg egy picit a helyzetemet. Túlkormányzottságot az első boxkiállásomat követően tapasztaltam előszőr, miután kicseréltük a hátsó kerekeimet, amelyeket a már meleg első abroncsokkal kombináltunk. Néhány körön keresztül ez bizony problémát okozott. A rossz időjárás miatt a hétvégén nem sokat tudtnk száraz pályaviszonyok mellett autózni, és ha ezt figyelembe vesszük, akkor nagyszerű teljesítménynek mondható a hetedik helyezés. Mindenki nagyon keményen dolgozik, és úgy gondolom, hogy nagyon jó úton haladunk, amit ha sikerül folytatnunk, akkor hamarosan még több pontot tudunk majd szerezni."

Antonio Pizzonia:
"Nagyon bosszantó, hogy így végződött a verseny, ami sokkal jobban is sikerülhetett volna. Jól kaptam el a rajtot, két autót sikerült megelőznöm, s az első kör végén tizenegyedik helyen tartózkodtam. A fáradságos munkák azonban semmibe veszett, amikor belehajtottam Jarno Trulli autójának a hátuljába, akit a tizedik körben David Coulthard kívűlről előzött meg. Jarno nagyon hirtelen fékezett, én pedig elvesztettem az uralmamat az autóm eleje felett. Az ezt követő boxkiállásom miatt egy körös hátrányba kerültem, és ezt követően már nem sok mindent tehettem. Legalább sikerült végigmennem a teljes versenytávot, ami a fejlesztési munkálatok szempontjából igen előnyös. Egész közel kerültünk ahhoz, hogy mindkét autónk célba érjen, azonban a verseny végére nagyon elkoptak a fékeim, így nem volt más lehetőségem, mint hogy az utolsó előtti körben feladjam a küzdelmet. Ami a csapatot illeti, nagyon sok új információ birtokába jutottunk a hétvége folyamán, és két ponttal lettünk gazdagabbak. A nehéz hétvégéért két pont lett a jutalmunk."

Mark Gillan:
"Mindent egybe vetve egy igen nehéz hétvége áll mögöttünk. Különösképpen az időjárási viszonyok nehezítették meg a helyzetünket, mivel hátráltatott minket a felkészülésben. De legalább a pénteki két órás tesztelésnek köszönhetően sikerült egy kis előnyre szert tennünk. Az elsődleges célunk a megbízhatóság volt, és ezt olyan pályán sikerült elérnünk, amely közismerten nem kíméli az autókat. Csupán kilenc autó ért célba, miközben kisebb problémáink adódtak a fékekkel, azonban az autó egyensúlyával teljes mértékben meg vagyunk elégedve. Mark versenye a tervek szerint alakult. Nagyon jól kapta el a rajtot, és sikerült megtartania a pozícióját. Az első boxkiállása az üzemanyagtöltőcsővel felmerült probléma miatt kicsit komplikált volt, de ettől eltekintve Mark napja úgy alakult, ahogyan elterveztünk. Mint sok más csapatnak, nekünk is problémáink adódtak a fékekkel, és a verseny vége felé Mark kímélni kezdte az autót, hogy a hetedik hely biztos legyen. Antonio is nagyon jól rajtolt, néhány helyet sikerült javítania, mielőtt nekiüközött volna Jarno Trulli autójának. Ekkor az első vezetőszárny meghibásodott, így nem volt más lehetőségünk, ki kellett hívnunk a boxba, hogy megjavítsuk azt. Kihasználva a helyzetet megtankoltuk az autót, miközben aezt a kiállást is belekalkuláltuk a stratégiába, majd újra a pályára küldtük. Az autóján annyira elkoptak a fékek, hogy nem volt más lehetősége, mint hogy egy körrel a verseny vége előtt feladja a küzdelmet. A verseny helyszínét újabb világbajnoki pontokkal, sok értékes információval a tarsolyunkban hagyhatjuk el. Egyes területeken nagy előrelépéseket tettünk, így újabb feljesztési munkálatokba kezdhetünk a Jaguar R4-et iletően. Még hosszú út áll előttünk, amíg fel tudjuk venni a küzdelmet az élcsapatokkal, de kulcsfontosságú szerepet játszik az a tény, hogy minden területen előrelépéseket tudunk tenni."


Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ