Japánból a királykategóriába?

írta: M4Sport
2016. február 12. 18:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem kell egész évben a kispadon ülnie a McLaren-Honda tartalékpilótájának! Stoffel Vandoorne pénteken hivatalosan is bejelentette, 2016-ban – amellett, hogy a brit alakulat felkészülését segíti és talán néhány teszten is részt vehet –, a japán Super Formula-sorozatban fog versenyezni.

Hiába nyerte meg tavaly hatalmas előnnyel a GP2-es bajnokságot, hamar kiderült, Vandoorne még nem kap lehetőséget a McLarentől, hiszen a csapat 2016-ban is Jenson Button és Fernando Alonso kettősével folytatja, igaz, Kevin Magnussen távozását követően feljebb léphetett a ranglétrán. Idén már nem fejlesztőpilótaként alkalmazzák; ezentúl ő lesz a hivatalos teszt- és tartalékversenyző.

Bár ez a pozíció napjainkban egyet jelent a „véget nem érő szimulátorozással”, a fiatal belga idén már Forma–1-es autót is vezethetett: ő képviselte csapatát a Pirelli franciaországi gumitesztjén. Valószínű, hogy Vandoorne az évközi teszteken is lehetőséghez jut majd, sőt – elődjével ellentétben – magát a versenyzést sem kell nélkülöznie, ma ugyanis bejelentette, ő lesz a Honda-motorokat használó Docomo-istálló egyik pilótája Japán első számú formaautós bajnokságában.

Bár Európában nem számít túlzottan ismertnek, a Super Formula egyes vélemények szerint minden egyéb formaautós bajnokságnál (leszámítva az IndyCart) közelebb áll a királykategóriához. A belga tehetség első tesztje után az autók kanyarsebességét dicsérte, majd elmondta, a magas technikai színvonal miatt ez a széria is segítheti felkészülését. A sorozat 2016-ban hét fordulóból áll majd, Vandoorne-nak tehát a versenyzés mellett bőven marad ideje F1-es elfoglaltságaira.

Az itt szerzett tapasztalatokkal felvértezve pedig már tényleg csak egy cél maradhat 2017-re. „A McLaren vezetői semmit sem ígértek, de azon vagyok, hogy a Forma-1-be kerüljek. Már idén is ott akartam lenni, és felkészültnek is éreztem magam, de nem maradt hely. Bebizonyítottam, hogy meg tudok nyerni egy bajnokságot, és úgy érzem, a csapat is bízik bennem. Szóval, most úgy vágok neki ennek az évnek, hogy ez lesz a lehető legjobb felkészülés 2017-re” – mondta korábban.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Kepano
#6 Kepano 2016. február 13. 14:34  

Sajnos a Mekinek már akkora befolyása sincs, hogy a felfedezettjüket beültessék valamelyik közép/kiscsapatba. Változnak az idők.

Casual
#5 Casual 2016. február 13. 10:35  

Az SF jó kis sorozat az autók gyorsak, némileg hasonítanak az F1-esekhez. A mezőny mondjuk nem valami ütős, de jó lesz az. Ha ott bajnok lesz első neki futásra akkor már tényleg kiérdmel egy helyez az F1-ben. bAddig hátha a meki is összekapja magát.

Utoljára módosítva: 2016. február 13. 10:36

dani969
#4 dani969 2016. február 12. 23:38  
albutr:
lehet hogy Button idén visszavonul.

Nem fog visszavonulni, októberben nyilatkozta is, hogy 2017 még érdekes lesz a szabályváltozások miatt és maradna. Kérdés hogy lesz e hely számára jövőre is.

albutr
#3 albutr 2016. február 12. 19:50  
kulcsarb:
nem tudom mivel vette rá a Meki, hogy ne menjen a Renault-hoz? mármint, azt értem, hogy szerződése van velük, de vajon mit van a szerződésben, mit kap a Mekitől, ami miatt azt is bevállalta, hogy több évig ücsörög náluk a padon? nyilván nem pénzt kap :D

lehet hogy Button idén visszavonul.

kulcsarb
#2 kulcsarb 2016. február 12. 18:45  

nem tudom mivel vette rá a Meki, hogy ne menjen a Renault-hoz?

mármint, azt értem, hogy szerződése van velük, de vajon mit van a szerződésben,
mit kap a Mekitől, ami miatt azt is bevállalta, hogy több évig ücsörög náluk a padon?

nyilván nem pénzt kap :D

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. február 12. 18:17  

jobb mint padozni

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához