Javult az ERS, már más van a Honda célkeresztjében

írta: M4Sport
2016. április 25. 09:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Honda elégedett az energia-visszanyerő rendszer terén elért fejlődéssel, ezért a folytatásban más részegységek javítására összpontosít; főleg a belső égésű motor erősebbé tételére – hintette el Haszegava Juszuke a gyár sportigazgatója.

Tavaly az energia-visszanyerő (ERS) rendszer volt a japánok egyik gyenge pontja; mivel az egység nem működött megfelelően a McLaren versenyzői sok időt veszítettek az egyenesekben. Bár a csapat még mindig messze van az élmezőnytől, a 2016-os év első futamain érezhető volt a javulás, melynek mértékével a Honda vezetői is elégedettek, a folytatásban tehát már nem az ERS fejlesztése lesz a figyelem középpontjában, hanem a motor erősebbé tétele.

A cég idén kinevezett sportigazgatója már korábban kijelentette, a folytatásban a teljesítmény fokozása lesz a célkeresztben, most pedig arra is utalt, melyik részegségre kerül a legnagyobb hangsúly. „Az energia-visszanyerő rendszer sokkal jobb, mint tavaly volt” – kezdte a japán szakember. „Viszont azzal is tisztában vagyunk, hogy a belső égésű motoruknak is el kell érnie a többiek szintjét” – tette hozzá, majd röviden a Honda jelenlegi helyzetét is véleményezte. „Nem vagyunk elégedettek a jelenlegi pozícióval, de annak örülünk, hogy sikerült előrelépni.”

Noha eddig kerülte a hangzatos kijelentéseket, sőt a legtöbbször inkább azt kommunikálta, hogy a Hondának most elsősorban időre van szüksége, Haszegava azért bízik abban, hogy a szezon során is egyértelmű javulást érnek majd el. „Korai lenne még konkrét számokról beszélni, már ami a pozíciónkat illeti, de nem vagyunk elégedettek a jelenlegi helyzettel. Az viszont örömteli, hogy tisztességes fejlődést produkáltunk. Természetesen a karosszéria is javul, mi azonban a motorral tudjuk hozzátenni a saját részünket a csapat sikeréhez. Fontos megmutatni, hogy még tudunk fejlődni, és nekünk most ez a célunk” – zárta gondolatát.

A csapat spanyol pilótája, Fernando Alonso sokszor elmondta már, a McLaren-Hondának minden terülten javítania kell, annak viszont különösen örülne, ha az időmérőkön jobban teljesítenének, ez ugyanis „sorsfordító” lehet az istálló számára. „A következő három-négy futam kulcsfontosságú lesz a csapat számára, mert meg kell tennünk egy lépést, amivel a legjobb hét-nyolc autó közé kerülhetünk. Ha az első tízből indulunk, akkor követhetjük a leggyorsabbakat és ott lehetünk a pontszerzők között, hátrébbról viszont ez lényegesen bonyolultabb. Ezért javulnunk kell a következő hétvégéken. Fontos, hogy követhessük a legjobbakat, mert ha nem vagyunk velük szinkronban, beragadhatunk a forgalomba, ez pedig tönkreteheti a stratégiánkat” – magyarázta.

Oszd meg!

20 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

cucli
#20 cucli 2016. április 26. 14:36  
szabotor:
tökmás beállítással mennek egy gyengébb motorral. valszeg kevésbé meredek szárnyállással próbáltak kompenzálni, hogy ne legyen megalázó az egyenesben a hátrányuk (így is az volt), cserében a kanyarokban is veszítettek. idén szerintem nagyobbat domborítanak azokon a pályákon...

Tök egyet értek. Teljesen nyilván való, h. kevesebb szárnyakkal mennek. Más különben szétaláznák őket az egyenesekben. Innentől kezdve lehet arról beszélgetni, h. miért kopik olyan gyorsan a gumilyuk is. Sokkal többet csúszkálnak a kanyarokban, mert kisebb a leszorító erő. Amit most írok abban nem vagyok biztos, de úgy tudom az időmérő után nem nyúlhatnak a szárny beállításokhoz sem...ugye? Mert ha így van akkor megvan a magyarázat, h. miért olyan igéretes időket produkálnak a Q1-ben és a szabadedzéseken...a Q2-ben meg elfogynak....

szabotor
#19 szabotor 2016. április 25. 22:50  
Zasalamel:
Egyetértek az előttem szólókkal, RB fos motorral is tudott eredményeket felmutatni, mert a kasztni jó volt, a meki kevésbé motorerős pályákon (pl monaco) se volt sehol. Nekem se tetszik a meki felfogása h csakis a motorral lehet gond, holott 14-ben legjobb motorral is ugyanúgy hátul voltak.

tökmás beállítással mennek egy gyengébb motorral. valszeg kevésbé meredek szárnyállással próbáltak kompenzálni, hogy ne legyen megalázó az egyenesben a hátrányuk (így is az volt), cserében a kanyarokban is veszítettek. idén szerintem nagyobbat domborítanak azokon a pályákon...

HannaLill
#18 HannaLill 2016. április 25. 19:31  

Honda motor rossz, csak meg kell hallgatni egy belső kamerás felvételt és máris lehet hallani hogy bizonyos fordulatszám tartományokban olyan hangja van mint egy elvágott nyakú disznónak !!!!

F1890
#17 F1890 2016. április 25. 19:07  

nem azt mondták tavaly h a motorerő ers nélkül egy szinten van a többiekkel?:O

Zasalamel
#16 Zasalamel 2016. április 25. 18:47  

Egyetértek az előttem szólókkal, RB fos motorral is tudott eredményeket felmutatni, mert a kasztni jó volt, a meki kevésbé motorerős pályákon (pl monaco) se volt sehol.
Nekem se tetszik a meki felfogása h csakis a motorral lehet gond, holott 14-ben legjobb motorral is ugyanúgy hátul voltak.

Utoljára módosítva: 2016. április 25. 18:48

GreenHonda
#15 GreenHonda 2016. április 25. 18:03  

Egy ideig lehet a Hondára fogni, mert mostanában közhely lett, de majd ha megmutatkozik effektíve a motor erőssége akkor a sárdobálás átterelődik a McLarenre, ugyanis ott is elég nagy bajok vannak kasztni terén szerintem, de mindenki fikázza csak a Hondát, mert ez a módi. 12 óta a vb közelében nincs a McLaren kasztni terén, és nem látom ezek után mitől lenne. Ostobaság lenne a Honda nyakába varrni az egészet

athos777
#14 athos777 2016. április 25. 16:07  

Na, azért szerintem nem olyan rossz a Honda, mint amilyennek látszik. Nem azért gyenge a motorjuk, mert hülyék, vagy mert nem készültek fel eléggé. Egyszerűen egy évvel késöbb csatlakoztak, és még nem annyira kiforrott a technikájuk. Ausztráliában, és Bahreinben is a Meki Q2-es ideje jobb volt, mint a 2015ös pole. Könnyen lehet, hogy a Renault-nál már többet tudnak, és a tavalyi Ferrari környékén teljesít a motorjuk. Ami szerintem hatalmas eredmény, hiszen fele annyi utamon vett részt a honda eddig, mint a többi gyártó. Ráadásul csak egy csapatot lát el. Szerintem kiejezetten ígéretes a projekt. És ne feledjük, egy lassab pályán, pl Monacóban, Hungaroringen villanthatnak, mert jók a pilótáik. szerintem lesz dobogójuk.

fagyi
#13 fagyi 2016. április 25. 15:51  
Lewisthebest:
Paddy Lowe nem rég azt nyilatkozta, hogy már a Toro Rosso Ferrari motorja a leggyengébb szóval, ha ez igaz akkor a Mclarennél is van mit helyretenni.

Hát akkor kaszniban egy toro rosso jóval előrébb jár mint a McLaren :P

Egyébként egy körön megeshet, de versenytáv tekintetében a 2015-ös Ferrari motor szintjével szerintem mindig elfüstölne mind 2 McLaren :/

Thibczy
#12 Thibczy 2016. április 25. 15:41  
027:
Ezt most bármibe lemerem fogadni veled, hogy nem lesz dobogó idén. Az baj , hogy ennek a csapatnak jelen állás szerint még szerncsével sincs esélye legjobb 5 között végezni. Nem beszélve arról, hogy jönnek a szabályváltozások így mégfölöslegesebb erre az évre majd feljeszteni.

Én nem tartom elképzelhetetlennek. Egy esőfutam gyakorlatilag bármit össze tud hozni. Tavaly Austinban Alonso ott ment az 5. helyen, csak aztán elromlott a motorja. Ha tavaly képesek voltak egy káoszfutamon ott lenni, akkor erre most is minden esély megvan.

Fejleszteni meg nem feltétlenül fölösleges. Egyelőre senki se akarja igazán ezeket az új szabályokat, de ha végül jönnek, akkor is, ha más nem fél gőzzel érdemes még az idei autón fejleszteni. A középmezőny elég sűrű, egy esetleges jobb helyezés pedig igen csak sokat számítana a csapatnak, ha más nem önbizalom szempontjából.

A másik pedig, hogy az elmúlt években elég sokszor nyúltak mellé, így ha fejlesztenek tovább, akkor talán rájöhetnek arra, hogy korábban mit rontottak el.

Thibczy
#11 Thibczy 2016. április 25. 15:20  
HannaLill:
Szerintem meg az a pechjük hogy simán hülyék voltak, a beszállásuk előtt - 2014ben - szarrá kellett volna tesztelni a technikát de ők kedvesek és rendesek akartak lenni ezért nem tették meg nos ennek isszák még most is a levét. De elmondásuk szerint tudják a Mercedes motor titkát és 7 zseton felhasználásával meg is tudnák csinálni , nos akkor mire várnak lehet hogy már dolgoznak rajta csak nincs elég eszük hozzá, az egoizmusuk miatt nem fogadnak el külső segítséget ezért is szopnak még mindig. SZERINTEM!!!

Hogyan teszteltek volna?! Nem szeretetből vártak ki egy évet, hanem így is éppen csak elkészült az Abu Dhabi tesztre.

ernike
#10 ernike 2016. április 25. 14:55  
Lewisthebest:
Paddy Lowe nem rég azt nyilatkozta, hogy már a Toro Rosso Ferrari motorja a leggyengébb szóval, ha ez igaz akkor a Mclarennél is van mit helyretenni.

Szerintem ez akkora kamu mint a ház. Ugyanaz a duma mint hogy a Ferrari a nyakunkon van. 15-ös Ferrari a leggyengébb motor ergo motor terén mindenki a nyakunkon van.

Utoljára módosítva: 2016. április 25. 14:56

027
#9 027 2016. április 25. 14:44  
totopad:
Így is 5mp-et gyorsultak tavaly óta! Mit vársz, hogy a pole-ért mennek minden futamon? Amúgy az a pechjük, hogy a középcsapatok is fejlődtek és ezért nem látszik a teljesítménynövekedés, pedig van! Ha beérik, jó lesz ez! Szerintem idén 1-2 dobogó összejöhet nekik!

Ezt most bármibe lemerem fogadni veled, hogy nem lesz dobogó idén. Az baj , hogy ennek a csapatnak jelen állás szerint még szerncsével sincs esélye legjobb 5 között végezni. Nem beszélve arról, hogy jönnek a szabályváltozások így mégfölöslegesebb erre az évre majd feljeszteni.

Lewisthebest
#8 Lewisthebest 2016. április 25. 14:16  

Paddy Lowe nem rég azt nyilatkozta, hogy már a Toro Rosso Ferrari motorja a leggyengébb szóval, ha ez igaz akkor a Mclarennél is van mit helyretenni.

HannaLill
#7 HannaLill 2016. április 25. 13:45  

Lehet hogy azért gyenge a Honda motor mert nem Eneos japán olajjal megy hanem Mobil1 -el:) :) :)

Tasi-r
#6 Tasi-r 2016. április 25. 12:32  
HannaLill:
Szerintem meg az a pechjük hogy simán hülyék voltak, a beszállásuk előtt - 2014ben - szarrá kellett volna tesztelni a technikát de ők kedvesek és rendesek akartak lenni ezért nem tették meg nos ennek isszák még most is a levét. De elmondásuk szerint tudják a Mercedes motor titkát és 7 zseton felhasználásával meg is tudnák csinálni , nos akkor mire várnak lehet hogy már dolgoznak rajta csak nincs elég eszük hozzá, az egoizmusuk miatt nem fogadnak el külső segítséget ezért is szopnak még mindig. SZERINTEM!!!

Elvileg az Kanadára kész kíváncsi leszek...

telejsen iagazd van ! Japánba pályán kelelttvolna tölteni 2014-et de lehet 2015-öt is és idén csatlakozni ...

HannaLill
#5 HannaLill 2016. április 25. 11:21  
totopad:
Így is 5mp-et gyorsultak tavaly óta! Mit vársz, hogy a pole-ért mennek minden futamon? Amúgy az a pechjük, hogy a középcsapatok is fejlődtek és ezért nem látszik a teljesítménynövekedés, pedig van! Ha beérik, jó lesz ez! Szerintem idén 1-2 dobogó összejöhet nekik!

Szerintem meg az a pechjük hogy simán hülyék voltak, a beszállásuk előtt - 2014ben - szarrá kellett volna tesztelni a technikát de ők kedvesek és rendesek akartak lenni ezért nem tették meg nos ennek isszák még most is a levét.
De elmondásuk szerint tudják a Mercedes motor titkát és 7 zseton felhasználásával meg is tudnák csinálni , nos akkor mire várnak lehet hogy már dolgoznak rajta csak nincs elég eszük hozzá, az egoizmusuk miatt nem fogadnak el külső segítséget ezért is szopnak még mindig.
SZERINTEM!!!

totopad
#4 totopad 2016. április 25. 10:50  
ernike:
Kissé csalódott vagyok a teljesítményükkel kapcsolatban, sokkal többet vártam tőlük. Rögtön a Williams szintjére képzeltem őket de még mindig hatalmas a lemaradásuk a motor de szerintem a karosszéria terén is. Ne meséljék be nekem hogy az aero és kaszni etalon és csak a hajtáslánc miatt tartanak ott ahol. Tavaly szerintük motortéren már a Ferrarival egy szinten voltak ehhez képest még mindig csak bottal ütik a Toro Rosso nyomát.

Így is 5mp-et gyorsultak tavaly óta! Mit vársz, hogy a pole-ért mennek minden futamon? Amúgy az a pechjük, hogy a középcsapatok is fejlődtek és ezért nem látszik a teljesítménynövekedés, pedig van! Ha beérik, jó lesz ez! Szerintem idén 1-2 dobogó összejöhet nekik!

Pauszaniasz
#3 Pauszaniasz 2016. április 25. 10:02  

max elérik év-végére a 15 ös Ferrari-motort.

HannaLill
#2 HannaLill 2016. április 25. 09:50  

Minimum 50LE lemaradásuk van.
SZERINTEM.

ernike
#1 ernike 2016. április 25. 09:41  

Kissé csalódott vagyok a teljesítményükkel kapcsolatban, sokkal többet vártam tőlük. Rögtön a Williams szintjére képzeltem őket de még mindig hatalmas a lemaradásuk a motor de szerintem a karosszéria terén is. Ne meséljék be nekem hogy az aero és kaszni etalon és csak a hajtáslánc miatt tartanak ott ahol.

Tavaly szerintük motortéren már a Ferrarival egy szinten voltak ehhez képest még mindig csak bottal ütik a Toro Rosso nyomát.

Utoljára módosítva: 2016. április 25. 09:44

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához