Jenson Button: Lesz-e folytatás?

írta: M4Sport
2016. augusztus 31. 12:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nemcsak a mclarenes, de a Forma–1-es jövője is bizonytalanná vált Jenson Buttonnek. Egyes források tudni vélik, a brit nem maradhat Wokingban – de mit mond maga a bajnok?

Szeptember 1-jével munkába áll a McLarennél a csapat új ügyvezető igazgatója, Jost Capito. A német szakember Belgiumban még civilként volt jelen, de az újságírókban máris tudatosította: ő lesz a versenyigazgató Éric Boullier főnöke.

S hogy ennek mi köze Jenson Buttonhöz? Nos, a brit sorsáról továbbra sem határozott még csapata, amely már hetekkel korábban jelezte, legkorábban szeptemberben ülnek le átgondolni stratégiájukat. Nem véletlenül, a választásban alighanem már a volt Volkswagen-főnöknek is döntő szava lesz.

Hogy ez jó vagy rossz előjel-e Button számára, nem tudni, az viszont biztos, Capito igencsak jó véleménnyel van az istálló belga tehetségéről, Stoffel Vandoorne-ról… „Szerintem Stoffel már elég érett a Forma–1-hez. Bahreinben bizonyította is ezt. Ott voltam a helyszínen és figyeltem őt. Nagyon profin dolgozott, mintha világ életében ezt csinálta volna. Az tehát biztos, hogy már elég érett a Forma–1-hez” – nyilatkozta az Auto Bild Motorsportnak.

Belgiumban nem ez volt az egyetlen nyilatkozat, amely port kavart a McLaren háza táján. Toto Wolff például kijelentette, Woking bolond lenne nem alkalmazni Vandoorne-t 2017-ben; maga a belga pedig előrebocsátotta, hogy ha nem kap lehetőséget mostani csapatától, akkor megy egy másikhoz – például a Renault-hoz. „A szerződésem 2016 végén lejár, a helyzetem pedig kényelmes. Ha nem kapok tőlük szerződést, akkor is garantált számomra egy Forma–1-es ülés 2017-re valahol máshol.”

Mindezek után egyes források már tudni vélték, a McLaren valójában már közölte is Buttonnel, hogy nem számít további szolgálataira. „Úgy tudni, a McLaren ismertette döntését Buttonnel, miszerint Vandoorne vezet náluk jövőre, míg Button úgy határozott, inkább nem tér vissza a Williamshez, ahol F1-es pályafutását 16 évvel ezelőtt kezdte” – írta például a Sunday Times.

A cég első embere, Ron Dennis nem sokkal később máris cáfolta, hogy már döntöttek volna. „Mindig is azt hangoztattuk, hogy a monzai hétvégén fogunk csak először foglalkozni a versenyzőkérdéssel, aztán szeptember végére születik majd meg a döntés. Ez volt az eredeti terv, és ettől nem is fogunk eltérni” – jelentette ki.

Jost Capito, McLaren

Elég vonzó-e Button és a Williams egymás számára?

Vandoorne jövő évi wokingi szerepvállalására ugyanakkor így is komoly esély mutatkozik. A kérdés Button kapcsán elsősorban az, akarja-e egyáltalán folytatni pályafutását. A McLaren mellett a Williams kínál még esélyt számára ehhez, csakhogy Grove-nak jelenleg elég sok jelöltje van.

Egymásra találásuk kapcsán a Williamst az teszi bizonytalanná, hogy 2009 bajnoka sokba kerülne nekik. Márpedig esetükben a pénz most komoly tényezőnek tűnik a versenyzőválasztás szempontjából. Claire Williams a napokban kijelentette, aggasztónak találja, hogy a Force India megelőzte őket a bajnokságban, mert ezzel akár 5 millió eurótól is eleshetnek. Nem véletlen, hogy két jelenlegi versenyzőjük Spában egyaránt hangsúlyozta, csak rutinját és képességeit képes kínálni, mert nem rendelkezik olyan szponzori háttérrel, mint egyes, az üléseikre pályázó kollégájuk. Azokból tudniillik nincs hiány. A Banco do Brasil által szponzorált Felipe Nasrt például újra hírbe hozták Grove-val – Claire Williams sem tagadta, lehetőségként számol vele.

Button oldaláról eközben épp az istálló formája és helyzete jelenti a bizonytalan pontot. A bajnok már többször hangoztatta, abban az esetben akarja folytatni, ha van esélye a sikerre – márpedig a brit istálló úgy tűnik, egy ideje leszállóágban van…

Jenson Button

Button élete formájában

A britek egyik kedvencének afelől kétsége sincs, hogy még mindig helye van a Forma–1-ben. A spái időmérőt követően kijelentette, olyan kört autózott, amilyet 2012-es pole-szerzése idején; majd amikor megkérdezték mclarenes jövőjéről, csak annyit mondott: „Az időmérő edzésen válaszoltam.”

Button szerint nem formáján, csupán kedvén múlik, lesz-e folytatás. „Talán most vezetek a legjobban. Évről évre többet várok el magamtól, és fizikálisan, valamint a vezetést tekintve is olyan jónak érzem magam, mint még soha. Élvezem a versenyzést, és elégedetté tesz, ha egy kétszeres világbajnokot legyőzve érek célba. Amíg tudom tartani az erőnlétemet, nincs gond. Michael Schumacher az utolsó években még mindig a mezőny hetvenöt százalékánál fittebb volt, abban biztos vagyok. Szóval úgy érzem, hogy amíg a szíved akarja, addig menni fog.”

Ami Vandoorne és a fiatal generáció érkezését illeti, nem aggódik. „Ha a csapat akar engem, akkor nem megyek sehova. Ha még úgy érzem, ebben a sportágban akarok lenni, akkor nem fogok csak azért félreállni, mert másoknak kéne a hely. Szerintem továbbra is jó munkát végzek. Nem hiszem, hogy lenne bárki is, aki ennél többre lenne képes az autóban.”

Spában végül egy terveiről árulkodó mondat is elhagyta a száját: „Minden valószínűség szerint 2017-ben is visszatérek Spába.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#2 albutr 2016. augusztus 31. 22:00  

bízok abbn hogy marad a Mekinél.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. augusztus 31. 14:39  

Na most akkor valaki döntse el hogy mi lesz itt

De én Button helyében (ha nem maradhat a McLarennél) visszamennék, vissza a RENAULTHOZ

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 31. 14:39

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt