„Jobb lesz már a McLaren? És most, és most?”

írta: M4Sport
2016. június 09. 20:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Kanadai Nagydíjra a motorszállító és az üzemanyagpartner is újítással készül, Jenson Button azonban úgy érzi, a komolyabb pontszerző helyezésekre még várnia kell a csapatnak, Fernando Alonso viszont kijelentette: a versenytempó javulhat az újításoknak köszönhetően.

Bár a csapat az előző versenyen érte el idei legjobb eredményét – Alonso ötödik, Button pedig kilencedik lett Monte-Carlóban – a pilóták nem voltak elégedettek a McLaren-Honda teljesítményével, egy olyan pályán ugyanis, melyen a korábbiaknál kisebb hangsúly kerül a motorokra, ők jobb szereplést vártak (nem feltétlenül a helyezések, hanem inkább a versenytempó tekintetében). Kanadára azonban az istálló több partnere is újítással készül.

A Honda például a turbófeltöltőn változtatott (a fejlesztéshez két módosító pontot is felhasználtak) az ExxonMobil pedig új üzemanyaggal vág neki a hétvégének (ez a cég reményei szerint nagyjából egy tizedes javulást eredményezhet). Ezeknek köszönhetően Button szerint „rendben” lesz a McLaren teljesítménye, arra azonban szerinte még várni kell, hogy a csapat harcba tudjon szállni a komolyabb helyezésekért. „A nagy pontok?” – kérdezett vissza a hivatalos sajtótájékoztatón, amikor erről a témáról kérdezték. „Kell még egy kis idő, hogy azokért harcolhassunk, de jól haladunk” – tette hozzá.

„Ez a pálya egyesek szerint nem fog feküdni az autónknak, de rendben leszünk. Hoztunk néhány fejlesztést, melyeknek segíteniük kellene – de szó sincs semmi óriásiról! A hatékonyságon volt a hangsúly. Az ExxonMobil szorosan együttműködött a Hondával az üzemanyag fejlesztésével kapcsolatban, szóval ezen a téren várunk egy kis plusz segítséget. Egyelőre pozitív a hangulat a csapaton belül” – tette hozzá bizakodva.

Jenson Button

2009 bajnoka egyébként az eddig elért fejlődéssel is elégett – vagyis azzal, amit a McLaren és a Honda az elmúlt hónapokban mutatott. „Mindig ezt kérdezgetik, mikor leszünk versenyképesek. És most? És most? És most? Hihetetlen nyomás érkezik kívülről. De a csapaton belül, jól tudjuk, hol tartunk. Tudjuk, hogy fejlődünk, és a hangulat is jó az istállón belül. Fernando is tapasztalt és én is, szóval sokat adunk a csapatnak, már ami az irányt illeti. Mindig a legjobbat akarjuk elérni egy szezonon belül, ahogyan a többiek is, de jövőre komoly változások jönnek és ez sok dolog felforgat. Azt is, mennyit adsz bele ebbe a szezonba. Elégedett vagyok a fejlődéssel, és sokszor úgy érzem, kihozzuk a maximumot az autóból, de tempó tekintetében messze vagyunk. De közelebb kerülünk majd, ez csak idő kérdése. Mindez mindig tovább tart, mint gondolnád” – fejtegette.

A 2015-ös év óta tett előrelépésekről a csapattárs is hasonlóan nyilatkozott; időzítése – eltekintve attól, hogy a téma a fejlesztések miatt került szóba – nem is lehetett volna jobb, tavaly ugyanis meglehetősen csalódott volt a kanadai futam során. „A csapat hihetetlen munkát végzett az előző 12 hónapban. Most már versenyezhetünk, versenyre kelhetünk a többiekkel, és ez mindenképpen pozitív. Tavaly itt nagyon rossz volt a helyzet” – mondta Alonso. „Az év hetedik futama volt ez, és még mindig problémáink voltak a teljesítménnyel, a versenytempóval, a megbízhatósággal és a fogyasztással is” – sorolta a kétszeres spanyol bajnok.

„12 hónappal később ismét itt vagyunk, és most teljesen más a helyzet. Persze erő tekintetében még mindig le vagyunk maradva, és néhány egyéb dolog is hiányzik, amit még a helyére kell tennünk, de a helyzetünk már sokkal jobb. Sajnos, most tartunk ott, ahol tavaly reméltük, hogy tartani fogunk, idén pedig harcolhatunk a bajnoki címért, vagy a győzelemért, de ez van. A csapat legalább jó reagált a helyzetre, jó irányba halad. Minden logikus. Optimistán tekinthetünk a jövőbe, ha azt vesszük alapul, mivel rendelkezünk most” – jelezte magabiztosan.

Ebben tehát egyetért csapattársával, a fejlesztésekkel kapcsolatban azonban ő valamivel pozitívabb hangot ütött meg, elmondása szerint ugyanis a Honda új turbójának köszönhetően jobb lehet a McLaren versenytempója. „Lehetővé teszi, hogy többet hozzunk ki a motorból” – kezdi. „Ez mindenképpen jó dolog. Nem feltétlenül lesz jobb a teljesítmény, de segít, hogy jobban kihasználjuk az akkumulátorokat az egyenesekben. Az időmérőn nem jelent komoly különbséget, a versenyen viszont remélhetőleg javulást hoz. Jó irányba haladunk, és ez is egy újabb lépés a csapat számára. Hosszú út áll még előttünk, különösen a motorerő tekintetében. Az energia-visszanyerésben nem vagyunk olyan rosszak, mint tavaly. Szóval, ez is egy előrelépés” – folytatta érvelését.

Fernando Alonso

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#2 HannaLill 2016. június 10. 08:29  

Belső kamerás felvételeken jól hallhatóan egyre szebben szól a Honda motor, alacsony 7-8 000-es fordulaton még eléggé hörög- köhög- dadog de utána már szépen szól de sajnos továbbra is gyenge és sokat fogyaszt.

albutr
#1 albutr 2016. június 09. 20:47  

már én is unom hogy a kedvenceim csak szenvednek.

HairHungary