„Jól emlékszem, ahogy Michael megölelt a futam után, majd ittunk egy pohárkával”

írta: M4Sport
2016. május 14. 13:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Húsz évvel ezelőtt Barcelonában aratta első ferraris győzelmét Michael Schumacher. A csapatfőnökök és motorguruk visszaemlékeztek a legendássá vált napra.

Barcelona, 2016 – a Ferrarinál egyre türelmetlenebbek, mert bár nagy reményekkel vágtak neki az idénynek, az első győzelem még mindig várat magára. Barcelona, 1996 – a Ferrari már évek óta gödörben, ám új reménysége, Michael Schumacher bravúros győzelemmel örvendezteti meg az olaszokat a zuhogó esőben.

Húsz év telt el a Forma–1 rekordbajnokának első ferraris sikere óta, húsz éve kezdődött a híres Schumacher-korszak. Ez alkalomból a pénteki csapatfőnöki sajtótájékoztatón Maurizio Arrivabenének szegezték a kérdést: gondolnak-e a csapatnál az évfordulóra, és emlékszik-e arra, ő mit csinált azon a bizonyos vasárnapon. „Igen, Michael minden egyes nap ott van a szívünkben. Része a Ferrari történelmének” – nyilatkozta az olasz. „Én ott voltam aznap, és nagyon jól emlékszem, ahogy Michael megölelt a futam után, majd ittunk egy pohárkával. Nagyon-nagyon jó érzés volt. Talán bort ittunk. Nem szeretem, pedig olasz vagyok, sosem iszom bort. Nagyon furcsa volt, de nagyon jó is.”

Toto Wolff, a Mercedes főnöke a verseny napjára nem emlékezett, de a történetre annál inkább. „Emlékszem azokra a dicsőséges Schumacher-évekre, egy korszakra, amiben a Ferrari annyira dominált Michaellel. Fontos része a Ferrarinak, de fontos része a Mercedesnek is. Arra a konkrét vasárnapra viszont most nem tudok sajnos visszaemlékezni” – mondta az osztrák.

Red Bull-os kollégája viszont annál jobban emlékezett. „Igen, nagyon jól emlékszem. A tévében néztem. Én a Williamsnek szurkoltam, és akkor David Coulthard és Damon Hill is elszúrta (a Williams két versenyzője Hill és Jacques Villeneuve volt – a szerk.), Michael pedig nagyszerű munkát végzett aznap az esőben. Szörnyű körülmények uralkodtak. Ez persze remekül kiegyenlítette az erőviszonyokat, és egy olyan autóval, ami a közelében sem volt a Williamsnek, hirtelen külön kategóriát képviselt. Nagyon-nagyon lenyűgöző versenyzés volt.”

Robert Fernley, a Force India helyettes csapatfőnöke példaként emlegette a húsz évvel ezelőtti barcelonai versenyt. „Van egy régi mondás, miszerint egy jó versenyző mindig képes jónak láttatni egy rossz autót. Fordítva ez nem működik. Emiatt azt gondolom, a versenyző legaláb olyan fontos, mint az autó és a motor. Egy nagyszerű versenyző gyakran egy gyenge karosszériában ülve is nagyon-nagyon jónak tűnik. És Michael pontosan ilyennek tűnt. Figyelemreméltó teljesítmény volt” – fogalmazott, utalva arra, hogy hiába a sok vita szabályokról, motorokról, technikai irányokról, az efféle versenyek rámutatnak, hogy ez a sport még mindig az emberekről (is) szól.

A sajtószobában jelenlévő két motorguru, a hondás Haszegava Juszuke, és a renault-s Cyril Abiteboul ezzel szemben már kevésbé volt nosztalgikus hangulatban. „Mikor is volt ez? Bocsánat, de nem emlékszem, én akkor nem voltam a Forma–1-ben” – mondta a japán. „Én szerintem akkor sajnos épp a vizsgáimra készültem” – ábrándított ki a francia.

Hiába, ebben a sportágban azért mérnökagyakra is szükség van…

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

velorex
#1 velorex 2016. május 14. 13:31  

Jó lenne, ha a média Schumacher mostani küzdelméről is győztes híreket tudna zengeni!

HairHungary