Jön a második felvonás: A Ferrari Bahreinben elkaphatja a Mercedest?

írta: M4Sport
2016. március 30. 09:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jöhet a második menet! A Mercedes és a Ferrari küzdelmében két hete a rajt és a stratégia döntött – Bahrein azonban akár még közelebb is hozhatja őket egymáshoz! Vajon mire számíthatunk a két élcsapattól a sivatagi hétvégén?

Hiába az újabb kettős győzelem Ausztráliában, a Mercedes korántsem kezdte olyan nagy fölényben az évet, mint 2015-ben. Ezt bizonyítja, hogy a Ferrari kiváló rajtjának köszönhetően a melbourne-i verseny első felében még vezetett is, és csak a piros zászlós megszakításkor elkövetett stratégiai hiba vette el végleg győzelmi esélyüket. Sebastian Vettel és a nem sokkal később műszaki hiba miatt kieső Kimi Räikkönen a szuperlágy gumin tért vissza a pályára az újraindításkor, ami azt jelentette, hogy miközben a közepes gumikat föltevő Mercedesnek már nem kellett többet kiállnia, rájuk még várt egy kerékcsere.

Hogy mi lett volna, ha az olaszok is a közepes gumik mellett döntenek, nem tudhatjuk – talán akkor sincs esélyük a Mercedes ellen. Egyelőre úgy tűnik, továbbra is a németeké a jobb autó, ám a címvédő csapatnál úgy látják, a Scuderia versenykörülmények között már valóban nincs messze tőlük, s Niki Lauda, az istálló tanácsadója szerint a piros zászlós megszakítás nélkül ők nyerték volna a melbourne-i versenyt. „Nagyon aggódtam. Majdnem veszítettünk. A Ferrari majdnem megnyerte a futamot, ez nem is kétséges” – nyilatkozta a La Republicának, kiemelve, hogy szó sincs arról, hogy az ő csapata ne adott volna bele mindent. „Ez hülyeség. Valójában nem is volt különbség a két autó között. Csak a piros zászló mentett meg minket, máskülönben ők nyertek volna. Szerintem ez volt a legizgalmasabb verseny az elmúlt három évből. A legjobb verseny a mostani korszakból.”

Räikkönen: Tavaly nyerhettem is volna

Bahreintől is hasonló izgalmakat remélhetünk – s hiába a fogyó előny, a hétvége felvezetéseként Lewis Hamilton elárulta, már ő is alig várja, hogy összecsaphasson Vettelékkel. „Izgatottan várom, hogy több olyan szoros versenyünk legyen, mint Melbourne-ben. Lesznek hétvégék, amelyeken pár másodperccel mi leszünk jobbak, de olyanok is, ahol kerék a kerék elleni csatát vívunk a Ferrarival, sőt, lehet, hogy ők lesznek elöl. Nem tudhatjuk, és éppen ez az izgalmas ebben. Bahreinben szórakoztató versenyeink voltak az elmúlt két szezonban – reméljük, ezúttal is így lesz.”

Toto Wolff sportigazgató szerint a bahreini pálya karaktere is a Ferrari segítségére lehet majd – a vörösök már tavaly is rendkívül közel voltak hozzájuk. Olyannyira, hogy az akkor elnyújtott első etapot futó, más gumistratégiát választó Kimi Räikkönen úgy gondolja, akár ő is nyerhetett volna. „Talán nyerhettem volna tavaly. De nincs értelme ilyen dolgokról elmélkedni. Másodiakak voltunk, ennyi. Nem volt rossz, de szerintem idén jobbra is képesek lehetünk” – tekintett előre a finn.

Ettől tart Wolff is. „Bár a melbourne-i előnyünk megnyugtató volt, elég szoros volt ahhoz, hogy a rossz rajtjaink miatt majdnem elveszítsük a versenyt. Ráadásul Bahrein kedvezhet a Ferrarinak, ezért sokkal kisebb különbségre számítunk. Nagyon nehéz verseny lesz a hétvégi” – jósolta az osztrák.

Kimi Räikkönen A gumik terén a Mercedes a merészebb

A két csapat küzdelmében a múlt évben a szahíri pálya által rendkívül igénybe vett fékek is fontos szerepet játszottak. Az akkori verseny végén mindkét Mercedesnél hiba lépett fel – Nico Rosbergnél kicsúszást is eredményezett ez, és Räikkönen akkor szerezte meg a második helyet a némettől. „Egy ideális világban mindenen remekül működik, de időnként nyilván lehetnek problémáid. A mi fékrendszerünk jó volt eddig. A pálya komoly erőpróbát jelent, egyes autóknak talán lesznek gondjaik a fékjeikkel, de sok minden múlik azon is, mennyire akarod feszegetni a határokat a fékhűtés terén” – magyarázta 2007 bajnoka.

A másik meghatározó tényező a gumistratégia lehet a hétvégén. Már Ausztráliában is láthattuk, hogy a három gumikeverék, valamint a csapatok és versenyzők szabad gumiválasztása alaposan megkeverheti a kártyákat a stratégia terén – s a mostani hétvége ilyen szempontból talán még érdekesebbnek ígérkezik, a két élcsapat ugyanis teljesen eltérő utat választott. Miközben a Mercedes és a Ferrari két versenyzője is hat-hat szuperlágy abronccsal vág majd neki a három napnak, Lewis Hamilton és Nico Rosberg emellé mindössze egyetlen közepes gumit igényelt, valamint hat lágy típust. Sebastian Vettel és Kimi Räikkönen ezzel szemben konzervatívabb volt: négy lágy és három közepes abroncsot rendeltek a Pirellitől.

Paddy Lowe, a Mercedes technikai vezetője izgatottan várja, mi sül ki ebből. „Már most tudhatjuk, hogy markáns különbség van a riválisok és a mi gumiválasztásunk között, szóval lehet, hogy láthatunk majd pár meglepetést” – vetítette előre. „Melbourne egyik pozitívumát az jelentette, hogy bebizonyosodott, az új gumiaszabályok nagyobb változatosságot eredményeztek a stratégia terén – és szerintünk ez most még inkább így lesz. Bahreinben már az előző években is komoly csatákat vívtunk, most újabb izgalmas versennyel szolgálhatunk a szurkolók számára.”

Bahreini gumiválasztás A pálya közelebb hozhatja a vörösöket?

Mark Hughes szakíró a Sky Sports honlapjának írt elemzésében kiemelte: ha a Ferrari követi a tavalyi trendet, s autójának valóban jobban fekszik majd a bahreini pálya, a Mercedesnek ezúttal még nehezebb dolga lehet, mint két hete. Akár már az olaszok gyengéjét jelentő időmérőn is. „A Ferrari nagyjából fél másodperccel volt versenyképesebb tavaly a bahreini időmérő edzésen, mint az ausztrálon. Ha (és ez egy fontos ha) a pályák közötti különbség ezúttal is hasonlóan kedvez majd a Ferrarinak, a Mercedes időmérős előnye nem lehet majd több 0,3 másodpercnél” – jósolt a brit, gyorsan hozzátéve: „Ez egy másik szezon, mások az autók, de úgy tűnik, a minták és sajátosságok a két autó között hasonlóságot mutatnak az előző évvel. És ha a Ferrari 0,3 másodpercen belülre kerülhet a Mercedeshez az időmérő edzésen, nagyon is versenyre kelhet velük a versenynapon, versenytempóban.”

Ebben bízik az olaszok csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene is. „Nagyon jó a versenytempónk. Az autónk is nagyon jó. De nem szabad kiengednünk, továbbra is nyomnunk kell, mert minden egyes versenynek megvan a maga saját története. Lapoznunk kell tehát, előre kell tekintenünk, megnéznünk, mi a következő teendőnk, és nem szabad azzal foglalkoznunk, mi történt Ausztráliában. Bahreinre javítanunk kell” – adta ki a jelszót az olasz.

Csapata 2015-ben már az év második versenyén borsot tört a Mercedes orra alá, s megszerezte az évi első győzelmét. Akkor esélytelenebbként, meglepetés eredményt szállítva nyertek Malajziában. Idén jobbak az esélyeik, s hogy Bahreinben is képesek lesznek-e hasonlóra, alapvetően meghatározhatja az idei bajnokság alakulását.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

ernike
#6 ernike 2016. március 30. 17:49  
Wolverine:
Egyrészt szerintem elmegy a Merci szuperlágy-lágy-közepessel is 2 kiállással, másrészt nem úgy van hogy a csapatok kapnak a Pirellitől is 3 szett gumit? Abban biztos lesz közepes tehát a Mercinek is legalább 2 szett közepese lesz.

Nem, ebből kell 3-at visszaadnia a csapatoknak az edzések után.

Wolverine
#5 Wolverine 2016. március 30. 16:52  
Toti:
De lehet, hogy egy ferraris szuperlágy-közepes-közepes taktika kivitelezhető, míg a Mercedesnek a szuperlágy-közepes mellé még kell két garnitúra, hogy végigmenjenek. Persze nem tudni, hogy melyik a gyorsabb, és Bahrein is nem az a tipikus SC-os pálya. Tavaly két kiállás kellett (2 lágy és 1 közepes gumis etap), volt 3 kiállásos taktika is (2+2, 3+1), 33 körös volt a leghosszabb etap.

Egyrészt szerintem elmegy a Merci szuperlágy-lágy-közepessel is 2 kiállással, másrészt nem úgy van hogy a csapatok kapnak a Pirellitől is 3 szett gumit? Abban biztos lesz közepes tehát a Mercinek is legalább 2 szett közepese lesz.

Toti
#4 Toti 2016. március 30. 16:07  
HannaLill:
A teszteken pont azokon a gumikon kaptak sokat a Mercedestől. Ausztráliában Vettel ment a lágyakon Rosberg meg a közepesen és a köridő azonos volt.

De lehet, hogy egy ferraris szuperlágy-közepes-közepes taktika kivitelezhető, míg a Mercedesnek a szuperlágy-közepes mellé még kell két garnitúra, hogy végigmenjenek. Persze nem tudni, hogy melyik a gyorsabb, és Bahrein is nem az a tipikus SC-os pálya.
Tavaly két kiállás kellett (2 lágy és 1 közepes gumis etap), volt 3 kiállásos taktika is (2+2, 3+1), 33 körös volt a leghosszabb etap.

HannaLill
#3 HannaLill 2016. március 30. 15:45  
Toti:
Nem olyan egyszerű az. A Ferrarinak megvan a lehetősége, hogy két közepes szettet használjon, a Mercedesnek nincs. Szerintem lesz, aki a 9-10. hely környékéről akár egy kiállásos taktikát választ.

A teszteken pont azokon a gumikon kaptak sokat a Mercedestől.
Ausztráliában Vettel ment a lágyakon Rosberg meg a közepesen és a köridő azonos volt.

Utoljára módosítva: 2016. március 30. 15:45

Toti
#2 Toti 2016. március 30. 12:44  
HannaLill:
Nem az a lényeg hogy ki milyen gumiból mennyit rendel meg egy teljes hétvégére hanem az hogy a versenyre mit fog megtartani ezekből. Mondjuk a teszteken a Mercedes csak a Mediumot használta arról már mindent tudnak azért nem is rendeltek belőle , a másik kettővel meg egy métert se mentek ezért kell nekik több .

Nem olyan egyszerű az. A Ferrarinak megvan a lehetősége, hogy két közepes szettet használjon, a Mercedesnek nincs.

Szerintem lesz, aki a 9-10. hely környékéről akár egy kiállásos taktikát választ.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. március 30. 12:28  

Nem az a lényeg hogy ki milyen gumiból mennyit rendel meg egy teljes hétvégére hanem az hogy a versenyre mit fog megtartani ezekből.
Mondjuk a teszteken a Mercedes csak a Mediumot használta arról már mindent tudnak azért nem is rendeltek belőle , a másik kettővel meg egy métert se mentek ezért kell nekik több .

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ