Jön a Williams még rövidebb orra, csak lassan

írta: M4Sport
2016. március 05. 12:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams a szezon második futamának helyet adó Bahreinben szándékozik bevetni az új, még rövidebb orrkúpját, miután az néhány napja megbukott a törésteszten.

A grove-i alakulat tavaly elsőként mutatta be az új szabályok szerint készült rövid, széles, hüvelykujjszerű kiöblösödéssel rendelkező orrkúp-dizájnt, amit azóta a legtöbb csapat átvett. A Williams azóta is úttörőnek számít a fejlesztésben, és az elsők között igyekszik minimális hosszúságúra csökkenteni az orr méretét, amellyel a légáramlás a lehető legrövidebb, legtisztább úton eljuttatható a diffúzorig, így segítendő a leszorítóerő növekedését. Az alkatrészt eredetileg a téli tesztek végén vagy a melbourne-i szezonnyitón tervezték bemutatni, ám miután az állítólag megbukott a törésteszten, az új cél most Bahrein – és egy új első szárny is társulhat hozzá.

„Jelen pillanatban rövidebb orrunk van, mint tavaly volt, de jön egy még rövidebb is, Bahreinre, vagy legalábbis azt hiszem, akkorra” – jegyezte meg Claire Williams helyettes csapatvezető.

A Bahreini Nagydíj idén a szezon második versenyének ad majd helyet, és április 3-án – gyakorlatilag egy hónap múlva – rendezik majd meg. Bár az új töréstesztre állítólag már a napokban sor kerül, tehát az új orr elvileg már Ausztráliában is debütálhatna, Pat Symonds technikai igazgató azt sugallta, hogy most már egy új első szárnnyal együtt tervezik azt bevetni, ezért az extra késedelem.

„Ha valaki párhuzamosan fejleszti az orrkúpját és az első szárnyát, vagy nem változtat az első szárnyon, és csak az orrkúpról van szó, akkor pár héttel a törésteszt után valószínűleg már fel is rakhatja a kocsira. De ha valaki új első szárnyat is csinál, akkor sokkal tovább tart a dolog, mert az első szárnyat sokkal tovább tart legyártani, mint az orrot” – magyarázta a brit szakember.

Symonds egyébként nem győzte hangsúlyozni, hogy amikor már ennyire a határokat feszegetik az orrkúp hosszával, akkor milyen irtózatosan nehézzé válik a töréstesztek teljesítése.

„Így, hogy most már mindenki próbál eljutni a minimális, 850 milliméter hosszú orrkúpokig, így már a töréstesztek teljesítése is nagyon-nagyon nehéz feladatnak számít. Tavaly azt hittem, hogy a többiek a bokszutcában elég gyorsan elérnek majd idáig, de hát láthattuk, hogy milyen nehezen ment nekik. És néhányan még a közelébe sem kerültek. Idén már közelebb járnak, de ettől még nem könnyű.”

A Williams tavaly a harmadik helyen végzett a konstruktőrök világbajnokságában, idén pedig az átdolgozás alatt álló aerodinamika mellett átdolgozott felfüggesztésekkel is próbálnak javítani a lassú kanyaros teljesítményükön, s ezzel közelebb kerülni az éllovas Mercedeshez és Ferrarihoz.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert