Jönnek a szombati sprintversenyek?

írta: M4Sport
2016. január 28. 18:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy szombati sprintverseny bevezetéséről és egy átalakított időmérő lehetőségéről is egyeztetnek a Forma–1 döntéshozói. Célkeresztben a nagydíjhétvégék programjának átalakítása!

Nemcsak a 2017-es új szabályokról folytatnak tárgyalást a csapatok és a Nemzetközi Automobil Szövetség képviselői a pénteken esedékes találkozójukon, de az F1-es hétvégék menetrendjének módosítását is napirendi pontra tűzik. Beszámolók szerint fölvetődött, hogy a szombati nap hangsúlyosabbá tételével esetleg növelni lehetne a futamok látogatottságát és nézettségét, ezért fontolóra veszik egy sprintverseny közbeiktatását, melynek az időmérő edzések előrébbhozatalával csinálnának helyet. Emellett szóba került a kvalifikációk lebonyolítási módjának megváltoztatása is, valamint a pénteki szabadedzések számának/időtartamának csökkentése.

A paddockban évtizedek óta járatos szakíró, Joe Saward nemrég részletesebben is górcső alá vette a fölmerült javaslatokat. „Ha jól hallottam, felvetődött, hogy lehetne amolyan verseny-időmérőket tartani szombat délutánonként. Az ötlet lényege, hogy ez nem csupán a vasárnapi verseny rajtsorrendjéről döntene, de egyúttal pontokat is osztanának rajta. Mindez azonban annak ellenére sem változtatna a ’futamgyőztes’ státuszon, hogy pontok járnának érte” – írta, utalva arra, hogy e verseny megnyerésével még nem vallhatnák magukat nagydíjgyőztesnek a résztvevők.

Majd azt is megemlítette, fölmerült, hogy a hagyományos időmérőt szombat délelőttre helyezik át a sprintverseny miatt, és miközben megtartanák annak háromrészes kieséses szisztémáját, eltűntethetnék a közbeiktatott szüneteket, s így egy órán át folyamatosan lennének autók a pályán – igaz, egyre kevesebben a kiesések miatt. Ebben az esetben a szombat délelőtti szabadedzésnek már nem lenne hely a programban, ami pedig azt is jelenti, hogy a hétvégére a pénteki szabadedzéseken kellene felkészülnie a mezőnynek. A tavalyi eső által elmosott gyakorlások már megmutatták, milyen jó hatással lehet a futamokra, ha a versenyzőknek nincs elég idejük finomhangolni autóikat – a résztvevők már csak azért is vizsgálják a felkészülésük megkurtítását.


Rövidített versenyek, kevesebb megkötés

Saward emellett arról is beszámolt, hogy a szombati első verseny maximálisan 45 percig tarthatna, és annak végén a vasárnapinál kevesebb pontot osztanának. A sprintfutam közben az autókon nem lenne kötelező gumit cserélni, ám a verseny során azt az abroncsot kellene használniuk, amellyel a délelőtti kvalifikáción legjobb időeredményüket megfutották. Emellett viszont az üzemanyag-használatot sem korlátoznák, így már a spórolás miatt sem érhetné kritika a sportágat. A szakíró megjegyzi: „Nem vagyok biztos benne, hogy tovább lenne-e nyitott a bajnokság ezzel, hiszen a domináns autó számára így csak több pont lesz megszerezhető. De egyvalamit biztosan növelne a rendszer: a fizetendő nevezési díjakat” – utalt arra, hogy ezek összegét a csapat által megszerzett pontok száma határozza meg.

Az elképzelés szerint mindeközben a vasárnapi főverseny sem maradna érintetlen: a jelenlegi 2 órás időlimitet 90 percesre tervezik csökkenteni, s ezzel a versenytáv a hagyományos 300 kilométerről úgy 200 kilométerre zsugorodna. Erre azért is lenne szükség, hogy az autóknak a versenyhétvégék során összességében ne kelljen többet menniük, mint manapság, az ugyanis megbízhatósági problémákat és többletköltségeket eredményezne. A főversenyen továbbra is 100 kilogrammban korlátoznák az üzemanyag-használatot, ám a rövidebb táv miatt ez azt jelentené, hogy az autók gyorsabban mehetnének. Emellett a kerékcsere is kötelező lenne legalább egyszer.

Hasonló terveket persze már sokat hallhattunk az elmúlt évek során, és bár egyik-másik javaslat talán elgondolkodtató, attól egyelőre még messze vagyunk, hogy ezeket szabályba is iktassák. Nem mellékes szempont az sem, hogy versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA által a múlt nyáron elvégzett szurkolói felmérésből az derült ki, hogy a rajongók nem szívesen változtatnának drasztikus mértékben az F1 hagyományos lebonyolítási módján.

FIA
Oszd meg!





6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. január 30. 13:41  
sába:
Nagy jó ötlet, még több merci 1-2 dobogót láthatnánk.

"Mindez azonban annak ellenére sem változtatna a ’futamgyőztes’ státuszon, hogy pontok járnának érte” – írta, utalva arra, hogy e verseny megnyerésével még nem vallhatnák magukat nagydíjgyőztesnek a résztvevők."

Akkor ezt figyelmedbe ajánlom, mert szerintem tök logikusan következtethető belőle, hogy nem lenne két dobogó egy nagydíjhétvégén!

sába
#5 sába 2016. január 29. 12:36  

Nagy jó ötlet, még több merci 1-2 dobogót láthatnánk.

szaki
#4 szaki 2016. január 29. 07:48  

Majd mindenki akkor letoltheti a rajtbuntetest szombaton es vasarnap mehet a banzai? vagy szombaton indulnak az idomeroben elert eredmenyek alapjan es vasarnap a szombati verseny eredmenyei alapjan.
Szerintem a sprintverseny azert talaltak ki hatha igy a Mclaren is vegig tud csinalni egy versenyt

Wolverine
#3 Wolverine 2016. január 28. 21:17  

Ja és majd "letekerik" 500 lóerőre a motorokat hogy kibírják?

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. január 28. 20:43  

valami kell dögunalom az egész ..

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. január 28. 19:05  

Szerintem simán meg lehetne változtatni, sőt nagyot jót is tenne! Pörgősebb lenne, és több lehetőséget adna a pilótáknak képességeik megmutatására, a többi csapatnak egy-egy szokottnál is jobb eredmény elérésére.

Nem kell ragaszkodni ennyire a szokásokhoz. Régebben például a bajnoki pozíciók között volt egyenlőségjel, ha ugyanannyi pontot szerzett két vagy több pilóta, és ott volt a legrosszabb eredményt nem számító rendszer is, ezek már önmagukban elegendőek lehetnének érvként. Ráadásul F2-es futamokkal is volt összevonva bajnoki verseny, na meg ott van az Indy 500 beleszámolása bajnokságba.

Egyszóval sehogy sem bontanánk annyira meg a sportot, ha mondjuk ezen a területen is változtatunk. Csak azoknak furcsa, akik nem látnak vissza 20 évnél távolabb. Megszerettetni pedig bizonyos áldozatokért cserébe megéri, és teljesen kifizetődő lehet, én ebben hiszek, sőt!

A versenyhétvégék nekem baromi unalmasak, mivel meglehetősen nagy része a szabadedzésekkel telik, és egy időmérő, egy futam, hát ez elég töredezetlen. A futamnak sem szükséges ilyen hosszúnak lennie. Teljesen logikus észjárás ez. Kérdés, hogy rá lehet-e venni az embereket a változásra. Gondolok itt a kockanézőktől kezdve magukhoz a résztvevőkig és a szakértőkig.

Utoljára módosítva: 2016. január 28. 23:45

HairHungary

 



FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”