Jött, látott és megszerezte a McLaren első pontját

írta: M4Sport
2016. április 03. 20:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hetvenkét órával ezelőtt még egyetlenegy kilométert sem teljesített a 2016-os McLaren-Hondával, a Bahreini Nagydíjon mégis ő szerezte meg a csapat idei első pontjait. Stoffel Vandoorne ennél szebb bemutatkozásról nem is álmodhatott volna!

A fiatal belga csütörtökön tudta meg, hogy másnap részt vehet éle első Forma–1-es szabadedzésén, Fernando Alonso ugyanis nem kapta meg a rajtengedélyt az FIA versenybíráitól. Mivel korábban egyetlenegy métert sem tett meg az autóval, a legfontosabb tudnivalókat a repülőúton „magolta be”, ehhez képest szombaton – még ha csak századmásodpercekkel is, de – jobb kört autózott világbajnok csapattársánál. És debütálása csodálatos története ezzel még nem ért véget…

Vasárnap tizedikként ért célba, vagyis megszerezte pályafutása – és a McLaren-Honda idei – első pontjait. „A rajt egy kissé nehézkes volt, nagyon sok volt a csata mindkét oldalamon. De sikerült mindent kihoznom a lehetőségekből. Nem igazán vártam semmit a futam előtt. Az egyetlen célom az volt, hogy ne kövessek el hibát. Ezzel az egy ponttal igazán elégedett lehetek” – nyilatkozta örömittasan a Sky Sportsnak. „Élvezni akartam ezt a hétvégét, már az első perctől fogva. Persze, sohasem egyszerű, ha az ember csak egy lehetőséget kap az autóban” – tette hozzá.

„Ennek ellenére végig úgy éreztem, irányítás alatt tartom a dolgokat. A mai futam a hibák elkerüléséről szólt, és többé-kevésbé végre tudtuk hajtani ezt a tervet. Szereztünk egy pontot, ezzel pedig nagyon elégedett vagyok” – magyarázta, miután a brit csatorna riportere megjegyezte, mindenkit lenyűgözött érettségével, nyugodtságával és határozottságával. „Hát, köszönöm szépen” – válaszolta nevetve, majd komolyabb fordította a szót. „Nagyon jó verseny volt ez, mondjuk az első kör eléggé hektikusra sikerült. Elég mozgalmas volt, mentek a csaták és néhány alkatrész is lerepült. Volt, hogy nem én voltam a legkedvezőbb pozícióban, de ezt a helyzetet is kezeltük.”

Később az autó is szóba került, a csapattárs, Jenson Button ugyanis egy műszaki hiba miatt adta fel a küzdelmet – a McLaren nemrég megerősítette, a brit pilóta új hajtóegységet kap majd a Kínai Nagydíjra –, ezt leszámítva azonban az istálló tempója most nem tűnt rossznak. „Nagyon jól éreztem magam az autóban. Egyértelmű, hogy fejlődtünk vele. Talán arra is lett volna esélyünk, hogy még több pontot szerezzünk; kicsit több rutinnal talán egy kicsivel többet is kihozhattam volna belőle.”

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy Vandoorne két hét múlva is ott lehet-e a királykategória mezőnyében, Alonso indulása ugyanis a futam előtti vizsgálatokon dől majd el. „Egyelőre fogalmam sincs róla, mi történik Kínában, és igazából most nem is gondolok erre. Boldog vagyok a hétvége miatt, hogy kaptam egy lehetőséget! Nem volt egyszerű megérkezni ide, és bizonyítani. Mindig vannak elvárások az emberrel szemben. Örülök, hogy kihozhattam a legtöbbet ebből a lehetőségből” – magyarázta.

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Wili
#14 Wili 2016. április 04. 18:07  
claydavis:
És akkor az a söpredék Ron Dennis, aki imád fiatal pilótáinak aláásni (Magnussen, Perez), még szombaton is erősködött, hogy az orvosok szerint a versenyzésre alkalmatlan Alonso hagy versenyezzen, de tényleg már, hát ÉN, RON DENNIS mondom! Szuper teljesítmény, Alonso meg pihenjen. Repedt borda meg extrém G-hatások = potenciálisan kilukadó tüdő.

Csak részben van igazad. Perez esetében nem csak Ron, de a McLaren vezetőségéből mindenki a távozásra szavazott. Magnussen-t ellenben pont Ron Dennis akarta megtartani Button ellenében. Hogy végül Button lett az egyik pilóta az nagyban a Honda befolyásának köszönhető. Szóval azt mondani, hogy Ron Dennis a fiatalokat állandóan elüldözi elég nagy csúsztatás. Abban viszont egyetértek, hogy egy nagyobb váltás a vezetőségben nagyon érik már. Emellett pedig a Hondának kellene végre belátnia, hogy a japán "elzárkózok a külvilágtól, nem kérek a külsős segítségből" filozófia a mai modern Forma 1-ben már nem működik. Csábítania kellene jól menő csapatoktól (Ferrari, Mercedes) motormérnököket és ki kéne javítani ezt a sz**kupacot, amit most Honda hibridnek nevezünk...

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 18:07

_JuSuF_
#13 _JuSuF_ 2016. április 04. 08:49  
atosz01:
Vandoorne-t és Magnussen-t a McLaren-be! Sajnos azt kell mondjam Ron papának most már tényleg ideje lenne a Forma 1-től visszavonulnia. Lenyűgöző, hogy Bruce csapatából mit csinált de egyre inkább azt érzem inkább csak hátráltatja a csapatot. Nem tudom kiket kellene beültetni a csapatvezetői posztba mert akik jó azokat ki nem lehet robbantani a székükből. Fernando és JB nem ilyen trágyát érdemelnek (sajnos ezt kell mondanom a kedvenc csapatom által készített "versenyautókra") Talán el követniük kellene Mark Webber példáját és elmenni Endurance kategóriába. Ha meg bevezetik a harmadik autót jöhet Bottas is a mekibe :D

Bottas? Egyre gyengébben teljesít szerintem. Massa és Bottas is csak csetlett botlott most is.

júdás
#12 júdás 2016. április 03. 23:11  

Ügyes volt pontot szerzett és hibátlanul lehozta a futamot. Jó teszt volt ez a számára a nézők megismerték, előbb-utóbb bekerül a cirkuszba és lehet neki szurkolni.

atosz01
#11 atosz01 2016. április 03. 23:05  

Vandoorne-t és Magnussen-t a McLaren-be!
Sajnos azt kell mondjam Ron papának most már tényleg ideje lenne a Forma 1-től visszavonulnia. Lenyűgöző, hogy Bruce csapatából mit csinált de egyre inkább azt érzem inkább csak hátráltatja a csapatot. Nem tudom kiket kellene beültetni a csapatvezetői posztba mert akik jó azokat ki nem lehet robbantani a székükből.
Fernando és JB nem ilyen trágyát érdemelnek (sajnos ezt kell mondanom a kedvenc csapatom által készített "versenyautókra") Talán el követniük kellene Mark Webber példáját és elmenni Endurance kategóriába.
Ha meg bevezetik a harmadik autót jöhet Bottas is a mekibe :D

Thibczy
#10 Thibczy 2016. április 03. 22:59  
andrea1:
Lehetőséget kapott és élt vele szépen. Nincs kétség ahhoz, hogy tehetséges. Az viszont sajnálatos látni, hogy nem tagja a mezőnynek és a McLaren mellékvágányon tartja. Értem, hogy félti őt a McLaren de hogy befizetni egy Manorba miből tartott volna.

Sose lehet tudni. Vettel is beugrónak indult 2007-ben a BMW-nél, aztán 3 futam szünet után vissza is tért a rajtrácsra a Toroval.

vandr
#9 vandr 2016. április 03. 22:18  
claydavis:
És akkor az a söpredék Ron Dennis, aki imád fiatal pilótáinak aláásni (Magnussen, Perez), még szombaton is erősködött, hogy az orvosok szerint a versenyzésre alkalmatlan Alonso hagy versenyezzen, de tényleg már, hát ÉN, RON DENNIS mondom! Szuper teljesítmény, Alonso meg pihenjen. Repedt borda meg extrém G-hatások = potenciálisan kilukadó tüdő.

Dennis egy gyökér.

claydavis
#8 claydavis 2016. április 03. 22:06  

És akkor az a söpredék Ron Dennis, aki imád fiatal pilótáinak aláásni (Magnussen, Perez), még szombaton is erősködött, hogy az orvosok szerint a versenyzésre alkalmatlan Alonso hagy versenyezzen, de tényleg már, hát ÉN, RON DENNIS mondom!

Szuper teljesítmény, Alonso meg pihenjen. Repedt borda meg extrém G-hatások = potenciálisan kilukadó tüdő.

can-tah
#7 can-tah 2016. április 03. 22:02  

Remélhetőleg Kínában Alonso vezetésével megnegyvenháromszorozzák az egységeket.

VAMOS FERNANDO!

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. április 03. 21:40  

Már várom a kommenteket, miszerint milyen könnyű vezetni a versenygépeket, ezért 2017-től 20 másodpercet gyorsabbá autókat 2000 lőerőt, látványos külsejű, vadászgép alakú autókat akar majd mindenki, új gumiszállítóval, a Goodyearrel, ami úthengerkerék keménységű gumikat fog hozni. Az F1 mindig a csúcsot kell, hogy képviselje, mi az hogy gyün egy újonc oszt itt pontot szerez egy McLarennel, valami nagyon nincs rendben a Forma-Eggggyel gyerekek! A versenynaptár pedig 40 futamosra bővül, lesz futam egy tájfunban, jégen, a Mount Everesten, a az Antartiszon, a Holdon, meg a Marson

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 21:41

f1m12
#5 f1m12 2016. április 03. 21:14  
andrea1:
Lehetőséget kapott és élt vele szépen. Nincs kétség ahhoz, hogy tehetséges. Az viszont sajnálatos látni, hogy nem tagja a mezőnynek és a McLaren mellékvágányon tartja. Értem, hogy félti őt a McLaren de hogy befizetni egy Manorba miből tartott volna.

legalább lenne egy valamirevaló csapattársa a másik tehetségnek:D én mondom, h megérjük még a csatájukat az élmezőnybe Verstappennel karöltve

andrea1
#4 andrea1 2016. április 03. 21:09  

Lehetőséget kapott és élt vele szépen. Nincs kétség ahhoz, hogy tehetséges. Az viszont sajnálatos látni, hogy nem tagja a mezőnynek és a McLaren mellékvágányon tartja. Értem, hogy félti őt a McLaren de hogy befizetni egy Manorba miből tartott volna.

f1m12
#3 f1m12 2016. április 03. 21:02  

csak gratulálni tudok!
neki tudnék szurkolni

Agressor
#2 Agressor 2016. április 03. 20:57  

Nagyon szép bemutatkozás volt...
Egy kicsit elkezdtem reménykedni benne, hogy Alonso pihenget még egy kicsit a következő futam alatt is.
Megnézném újra a srácot!!

stonefly
#1 stonefly 2016. április 03. 20:54  

Nem is értem hogy maradt ki ez a srác a mezőnyből.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ