Jövőre csak 18 futam lesz?

írta: M4Sport
2016. június 24. 11:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újra 20 futam alá csökkenhet a 2017-es versenyek száma – legalábbis Bernie Ecclestone szerint, aki több helyszín sorsát is kérdésesnek tartja.

Az F1 kereskedelmi ügyeit irányító üzletember szerint van esély rá, hogy a következő évben a mostani 21 helyett csak 18 futamos lesz a bajnokság. Bernie Ecclestone a közelmúltban számos verseny sorsát nevezte bizonytalannak: Kanada, Olaszország, Brazília, de még Németország helyzete is kérdéses. A Times kérdésére, Ecclestone kijelentette: „Valószínű, hogy tizennyolc futam lesz jövőre.”

Mérget azért ne vegyünk arra, hogy jóslata valósággá is válik. Egyfelől az elmúlt éveket nem a futamszám csökkentése, hanem a növelése jellemezte, hiszen ez a FOM szempontjából komoly lehetőség a bevétel növelésére. Másfelől Ecclestone jelenleg is több helyszínnel tárgyal a következő szerződés feltételeiről, s tőle megszokott módon pozícióját a futam elvételének fenyegetésével igyekszik erősíteni.

Kanadában például arról pletykáltak, talán már a 2017-es versenyt sem rendezik meg, miután Ecclestone a (bakui körülményekhez képest szerinte „trágyadomb” benyomását keltő) pálya fejlesztését követeli. Főként a kiszolgáló épületeket kellene felújítani, ami számítások szerint úgy 20 millió eurónak megfelelő összegbe kerülne a szervezőknek. Ők és Ecclestone állítólag szóban már megegyeztek arról, hogy ha megkezdődnek az építkezések, 2024-ig szóló új szerződést kaphat Montreal.

Monzában hasonló okok miatt húzódnak el az új megegyezésről szóló tárgyalások, igaz, itt fölvetődött, hogy a pálya helyét Imola is átveheti a versenynaptárban. A helyi autóklub elnöke ugyanakkor jelezte, ha Olasz Nagydíjat akarnak rendezni, azt törvényi okok miatt egy ideig kizárólag Monzában tehetik meg, csakis ez a pálya kaphat ugyanis állami támogatást.

A Német Nagydíj sorsa eközben továbbra is a Nürburgringgel való vita miatt bizonytalan: a pálya eddig Hockenheimmel éves váltásban adott otthont a futamnak, amelyet ugyan júliusban most újra megrendeznek, de a folytatás továbbra is kérdéses. Ilyen szempontból alighanem az idei verseny sikere, látogatottsága is meghatározó lesz majd.

Ezen kívül Dél-Amerikában is elveszíthet egy tradicionális helyszínt a királykategória. Az elmúlt hetekben Ecclestone jelezte: ha Interlagos – egyébként már megkezdett – felújítása tovább csúszik a pénzhiány miatt, az idei lehet az utolsó verseny ott. Az ország legnépszerűbb jelenlegi versenyzője, Felipe Massa aggasztónak találja a hazájából érkező híreket. „Elég csak megnézni, mi történik most az országban… Egyszerűen nincs pénze az országnak. A helyzet nem könnyű. Tudom, mi zajlik most Brazíliában. Nem vagyunk valami szervezettek” – nyilatkozta. „Megeshet, hogy elveszítjük a versenyünket. Nem tartom lehetetlennek. De remélem, nem így lesz, hiszen brazil vagyok. Ha jövőre is versenyezni fogok, szeretnék egy hazai futamot.”

A szervezők szerint ennyire azért nem súlyos a helyzet. Rohonyi Tamás, az interlagosi futam főszervezője elismerte, az ország gazdasági helyzete megnehezíti a dolgukat, de egyfelől 2020-ig szól a jelenlegi szerződésük, másfelől már dolgoznak azon, hogy meghosszabbítsák azt. „Van egy lehetőség a megújításra, és én megkockáztatom: a verseny 2020-ban, 2025-ben, de 2030-ban is itt lehet” – fogalmazott a magyar szervező.

Majd arra is rámutatott, távolról sem véletlen, hogy hirtelen ilyen sok verseny jövője vált kérdésessé. „Már negyvenkét éve ismerem Bernie-t, és ő híres az előre át nem gondolt kijelentéseiről. Bernie ezzel csak azt akarja mondani – de sosem mondja ki egyenesen –, hogy a futamrendezés ára emelkedik. A FOM szeretné növelni a brazil államtól kapott támogatás mértékét. A jelenlegi szerződésünket azonban semmilyen feltétel mellett nem lehet megszegni. Természetesen megtörténhet, de az kárt okozhat. A mi cégünknek is, de főleg Sao Paulo városának, amely 120 millió dollárt keres az eseményen. Brazília most nincs jó helyzetben, és ez érthetően bosszússá teszi Ecclestone urat. Ezért is tesz ilyen kemény kijelentéseket. Monzával és más pályákkal is ezt tette. Azonban nekünk és a Globo tévének is 2020-ig szóló szerződésünk van a FOM-mal” – jelentette ki Rohonyi.

A Forma–1-ben egyébként 2009 óta minden évben több mint 18 futamot rendeztek, míg idén a 21 futamos versenynaptárral a leghosszabb szezonját futja a mezőny.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jackasszoli
#8 jackasszoli 2016. június 26. 09:50  

Jamaica, Kenya, kazahsztán, tibet, vatikán stb. :D
Amúgy monza nem hiányozna, a Német, Kanada, Brazil miatt nagy kár lenne, szeretem őket. :)

albutr
#7 albutr 2016. június 25. 18:08  
Thibczy:
Izrael a legfontosabb.

sajnos.

Thibczy
#6 Thibczy 2016. június 25. 17:51  
albutr:
majd olyan helyszínek jöhetnek mint pl Üzbegisztán,stb.

Izrael a legfontosabb.

albutr
#5 albutr 2016. június 24. 21:10  

majd olyan helyszínek jöhetnek mint pl Üzbegisztán,stb.

F1890
#4 F1890 2016. június 24. 18:10  

interlagos nekem nem hiányozna, nem egy nagy kaliberű pálya. csakhát régóta van a naptárban.
kanada viszont eléggé jó , szóval azzal vétek lenne nem hosszabbítani

Go.Michael
#3 Go.Michael 2016. június 24. 15:25  

Canadát, Interlagost kihagyni... de az hogy a Nürburgring nem szerepel a naptárban, vagy én vagyok a világtalan, de ezek mind-mind nagy múltú tradicionális pályán. A sok városi matyizás helyett ezeket a történelmi helyszíneket kellene segíteni, hogy folytatódjon a történelem. Eklesztón papa, elég volt!

ryanmckane
#2 ryanmckane 2016. június 24. 14:55  

No para, majd olyan új, nézők tömegeit vonzó országokba viszi majd az F1-et, mint pl. Kazahsztán, Mongólia, előszedi újra Indiát meg Koreát, stb.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. június 24. 12:48  

Mikor fognak végre megszabadulni ettől az aberrált fasztól?
A felsorolt futamok közül egy kihagyása is súlyos veszteség lenne az F1-nek, nemhogy mind a négy.

HairHungary