Jövőre egy brazil sem lesz az F1-ben?

írta: M4Sport
2016. augusztus 10. 10:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

Közel fél évszázada nem volt példa arra, hogy egy brazil versenyző sem képviselte hazáját a királykategóriában, 2017-ben viszont megszakadhat a sorozat, hiszen az ország versenye mellett a két pilóta, Felipe Massa és Felipe Nasr sorsa is kérdéses.

Az 1969-es volt az utolsó olyan F1-es idény, melyben egy brazil sem kapott lehetőséget. Az azóta eltelt majd’ öt évtizedben viszont nemcsak állandó résztvevőivé váltak a világbajnokságnak, hanem annak egyik legsikeresebb nemzetévé varázsolták hazájukat. Nyolc világbajnoki címüknek és százegy futamgyőzelmüknek köszönhetően mindkét örökranglistán a harmadik helyet foglalják el.

Hiába azonban a dicső múlt és a sok szép eredmény, az utóbbi években Brazília elveszítette központi szerepét: a juniorkategóriákban egyre kevesebb tehetség képviseli őket, nagydíjuk jövője nemrég kérdésessé vált az anyagi gondoknak köszönhetően (ezek miatt késik a felújítás, noha garanciát vállaltak arra, hogy időben elkészülnek vele). Jövőre pedig az is előfordulhat, hogy egy versenyzőjük sem lesz az F1-es futamok rajtrácsán, hiszen Massa és Nasr sorsa is bizonytalan.

Massa már többször egyértelművé tette, szeretné folytatni Forma–1-es pályafutását, viszont csak egy versenyképes istálló ajánlatát fogadja el, ha távoznia kell a Williamstől. A brit alakulattal pedig egyre gyakrabban hozzák szóba a McLarentől kiszorulni látszó Jenson Buttont, de Sergio Pérez és Danyiil Kvjat neve is felmerült már, Massa hosszabbításáról viszont keveset hallani. A tapasztalt versenyző – aki a komoly változásokat hozó 2017-es év kapcsán pont abban bízik, rutinja sokat érhet – nevét korábban a Renault kapcsán emlegették, a napokban viszont ezek a pletykák is elhalkultak.

A nála majd’ 10 évvel fiatalabb Nasr helyzete biztosabbnak tűnhet, hiszen a Banco do Brasil révén egy komoly támogatóval is rendelkezik, kérdéses azonban, hogy ez elég lesz-e jövője biztosításához. Csapata, a Sauber ugyanis úgy látszik, új befektetőinek köszönhetően ki tud mászni a gödörből, ők pedig elsősorban a márkatársat, Marcus Ericssont támogatják. Ha a svájciak nem tartanak igényt a szolgálataira, neki a Haas dobhat mentőövet – legalábbis a legújabb pletykák szerint.

Menedzsere, Steve Robertson állítólag már tárgyal az amerikai csapattal, ahol Esteban Gutiérrez helyét veheti át, igaz, az istálló technikai partnere, a Ferrari még keresztülhúzhatja számításaikat, ha mindenképpen be akarja juttatni a királykategóriába monacói védencét, Charles Leclercet. Jövőjéről nemrég maga Nasr is nyilatkozott az UOL Esporte munkatársának. „Nem én foglalkozom a szerződéssel kapcsolatos kérdésekkel. Nagyon jó embereim vannak erre a feladatra” – jelentette ki diplomatikusan, majd jelezte, több opciója is van, ezeket pedig részletesen meg fogják vizsgálni.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#2 Nigel 2016. augusztus 10. 19:15  

Nem olyan csábító már a braziloknak az F1. Komoly hagyománnyal rendelkeznek ebben a sportban, de a jövő nem tűnik túl fényesnek.

Toti
#1 Toti 2016. augusztus 10. 16:59  

Nasr elég kevés, de Massa sem lesz örökre F1-es pilóta. A nevelőszériákban meg alig van brazil, nem hogy jó brazil. Ha nem is jövőre, de pár év múlva biztosan kikopnak a brazilok.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka