Jövőre jöhet a „Forma–1 plusz!”

írta: M4Sport
2016. augusztus 24. 16:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A királykategória átalakulása versenyzői szemmel olyan lesz, mintha a pilótáknak egy másik szériába, a Forma–1 pluszba kellene fellépniük – véli a Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery, kinek elmondása szerint az autók egy bizonyos ponton úgy viselkednek majd, mintha sínen mennének.

Jövőre ismét megváltoznak az F1 technikai szabályai: az autók és a gumik szélesebbek lesznek, növekszik az aerodinamikai valamint a mechanikai tapadás, így a köridők 3-5 másodperccel is gyorsabbak lesznek a jelenlegi becslések szerint. Ennek a javulásnak a nagy része inkább az autók kanyarsebességének javulásából fakad majd, mintsem a végsebesség növekedéséből.

„Ha akkora tapadással kanyarodnak, amit a várt 5-6 másodperces körönkénti gyorsulás feltételez, akkor azt a drámai változást a pilóták is érzékelni fogják” – jósolja a Pirelli sportigazgatója, aki úgy érzi, a leszorítóerő növelésének köszönhetően az autók elképesztően stabillá válnak majd a kanyarokban. „Ezen a ponton, ekkora tapadással olyan érzésük lesz, mintha nem is a határon vezetnének, hanem a síneken autóznának” – magyarázta.

A Forma–1-et sokszor kritizálták az utóbbi években, hogy az autók sebessége elmarad a V8-as és a V10-es érában látottakétól, és a nevelőszériáknál sem gyorsabbak „jelentősen”, sőt a pilótákat sem állítják komoly fizikai kihívások elé. A 2017-es szabályokat viszont nagyrészt pont azért alkották, hogy reagáljanak ezekre a bírálatokra és ismét „vonzóbbá” tegyék az autókat.

Hembery szerint a gépek megfelelnek majd az elvárásoknak. „Nem fogjuk tudni, egészen pontosan hol vannak a pályák határai, amíg ki nem hajtunk rájuk és meg nem tapasztaljuk. A teljesítményjavulás viszont olyan lesz, mintha egy másik kategóriában versenyeznének. Olyan lesz, mint amikor valaki a GP2-ből átjön a Forma–1-be. Olyan, mintha a mostani helyzethez képest jövőre átlépnénk a Forma–1 pluszba” – fogalmazott a brit szakember.

Egy ilyen volumenű változás esetében a versenyzők többségének is időre lesz szükségük az új autók megismeréséhez és megszokásához, Hembery azonban úgy érzi, a szimulátoros munka valamelyest megkönnyítheti a dolgukat, hiszen hamar képet kapnak arról, mire számíthatnak. „Biztos eltart egy ideig, de vezetnek a szimulátorokban, mielőtt beülnek az autókba, szóval lesz fogalmuk arról, milyen hatásokra számíthatnak. Néha ezek a módosítások kihozzák a különbséget a pilóták között. Biztosra veszem, hogy a legjobbak azt mondják, ezt akarják, sőt még több kihívásra vágynak” – mondta.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

jackasszoli
#3 jackasszoli 2016. augusztus 25. 12:31  

" úgy viselkednek majd, mintha sínen mennének."
Ez miért jó? Az lenne a jó ha végre küzdeni kéne a kocsival, könnyen megpördülhetsz vagy össeztörheted a kocsit, így jobban kijönnének a vezetői tudások.

FireWheel
#2 FireWheel 2016. augusztus 24. 18:44  
fist1:
Amondó vagyok, inkább a "Forma-1 mínusz"-ból lépünk vissza a Forma-1-be.

Sajnos nagyon-nagyon igazat mondtál... De reménykedjünk, hogy jövőre - ha nem is oldódik meg egy csapásra az a borzalom, amit az utóbbi évek ámokfutása okozott, de ha lassan is lépésről lépésre - visszatalálnak a jó irányba.

fist1
#1 fist1 2016. augusztus 24. 17:27  

Amondó vagyok, inkább a "Forma-1 mínusz"-ból lépünk vissza a Forma-1-be.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt