Júniusban érkezhet a Renault új motorja

írta: M4Sport
2016. március 06. 12:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sikerült orvosolni azokat a problémákat, melyek megnehezítették a Renault 2015-ös évét, a folytatásban pedig még erősebb és megbízhatóbb lehet az F1-es hajtóegység – jelentette ki a gyár motorrészlegét irányító Rémi Taffin, majd elárulta, mikor érkezhet az első nagy fejlesztési csomag.

Igaz, voltak műszak hibák, melyek nehezítették a felkészülést, a Renault azonban biztató előszezont zárt: a gyári csapat és a Red Bull is több, mint 3000 kilométert teljesített, a köröket számláló összetett eredménylistán pedig csak a Mercedes előzte le a franciákat. Ez az előző évek tesztsorozatait elnézve komoly előrelépésnek számít, és ez csak az első lépés volt a felzárkózás rögös útján, a fejlődés ugyanis a szezon során is folytatódni fog – legalábbis a motorrészleg első embere szerint.

Taffin kiemelte, a gyár komoly hangsúlyt fektet a motor teljesítményének növelésére, ez azonban nem fog a megbízhatóság rovására menni. „Ellenőrzésünk alatt tartjuk az erőforrások megbízhatóságát” – idézi szavait az F1i. „Voltak gondjaink a turbóval, viszont vállaltunk némi kockázatot. Szoros időbeosztás szerint dolgozunk, és néhány alkatrész, amit Melbourne-re szántunk, még nem készült el. Meg kell találnunk az egyensúlyt a megbízhatóság és a teljesítmény között. Hatékony, megbízható motorokat akarunk, melyek vezethetőség szempontjából is rendben vannak.”

A szakember azt is elárulta, hogy az év első versenyén olyan hajtóegységeket használnak majd, mint a spanyolországi teszteken, erre a specifikációra pedig egyelőre nem lehet panasz. „A motor úgy működik, ahogyan arra számítottunk, minden elem a várt teljesítményt nyújtja. Azokat az értékeket kaptuk, amiket a próbapados tesztek után vártunk, és a vezethetőség annyival lett jobb, mint szerettük volna. Az előző két évben elveszítettük a hitünket az adatok egyezése kapcsán. Most, hogy ezzel a motorral dolgozunk, ezt is próbáljuk újraépíteni” – magyarázta.

Az újságírók természetesen azt is megkérdezték a francia mérnöktől, mikor debütálnak a sokat emlegetett fejlesztések, ő pedig már most megjelölt egy dátumot. „Reméljük, hogy júniusban bemutathatjuk a továbbfejlesztett változatot, ami várhatóan egy komoly mérföldkő lesz a 2017 felé vezető úton. A Renault most inkább jelentős előrelépéseket szeretne tenni: nagyjából fél másodperces javulást elérni, ahelyett hogy pár tizedet gyorsulunk” – jelezte zárásképpen.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

renault4
#1 renault4 2016. március 06. 14:49  

Reméljük a nagy erőfeszítésekből a motorerő is megszületik, amire már nagyon nagy szüksége lenne a Renaultnak, hogy a régi helyét elfoglalja az F1-ben!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kevin Magnussen és Jolyon Palmer

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt

22016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája