Justin Wilson öccse szerint Hamilton túl szűk látókörű a fejvédő ügyében

írta: M4Sport
2016. május 10. 10:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lewis Hamilton egyszerűen túl szűklátókörű, ha ellenzi a glória vagy a szélvédő bevezetését – véli a múlt évben bátyját egy törmelék okozta fejsérülés következtében elvesztő Stefan Wilson.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már a télen jelezte, mindenképpen szándékában áll bevezetni 2017-től egy, a versenyzők fejének biztonságát növelő eszközt, és bár arról még nem döntött, a felmerült lehetőségek közül melyik legyen a befutó, e kérdésben azóta is tántoríthatatlannak tűnik. Annak ellenére, hogy nem mindenki támogatja őket ezen törekvésükben.

A Ferrari által télen Barcelonában tesztelt glória mellett a Red Bull által Szocsiban kipróbált szélvédős megoldás is kapott komoly kritikákat – például Lewis Hamiltontól, aki még Oroszországban is azt hajtogatta, csúnyának és az F1 szellemiségével ellentétben állónak tartja az eszközöket. A brit azzal érvelt, hogy a királykategória vonzerejét éppen az a fajta veszély és kockázatvállalás jelenti, amit a fejvédők bevezetésével ki akarnak ölni belőle.

A múlt ősszel a poconói IndyCar-versenyen éppen fejsérülés következtében elhunyt Justin Wilson öccse, Stefan szerint Hamilton álláspontja szűklátókörűségről tanúskodik. „Könnyű rövidlátónak lenni bizonyos kérdésekben. Azok után, amin én az elmúlt nyolc hónapban keresztülmentem, számomra nagyon is ésszerűnek tűnik a megoldás bevezetése” – nyilatkozta a BBC-nek. „De ennek előzménye is van. Egész jó viszonyban voltam Henry Surteeszel, akit 2009-ben veszítettünk el egy hasonló baleset miatt. Őt nem törmelék, hanem egy kerék találta fejen. Szóval én már sok-sok éve ezen törekvés mellett vagyok, és szerintem minden létező biztonsági megoldást támogatnunk kell.”

A 26 éves, szintén versenyző Stefan Wilson figyelmeztetett, más biztonsági megoldásokat is fenntartásokkal fogadtak, azok mára mégis a „hétköznapok” részévé váltak. „Amikor a HANS (a fej- és nyakvédő rendszer – a szerk.) pár éve felbukkant, akkor is volt némi ellenállás, miközben ma már sosem ülnénk autóba nélküle. Igen, ez is némi ellenállásba ütközik most, de mihelyst megszokják az emberek, már normálisnak tekintik. Ha ennek köszönhetően a jövőben nem veszítünk el versenyzőket, én mellette vagyok, és nem tudom, mások hogyan lehetnek ellene. Már húsz éve a versenyző feje a legkényesebb terület, és szerintem a glória és a szélvédő ígéretes megoldások. Az IndyCarban pedig több rögzítést kaptak a nagyobb elemek, melyek leszakadhatnak egy balesetben. A fejődés tehát érezhető, a jó irányba haladunk” – vélekedett az ifjabb Wilson-testvér.

Érdekesség, hogy eközben a fejvédőkért nem rajongó háromszoros világbajnok, Niki Lauda is hasonló érveket sorakoztatott fel nemrég az Auto Motor und Sportnak – a megoldások mellett. „Már nem vitathatjuk el ezt a dolgot. Igen, valóban sérti a Forma–1 lényegét, de voltak olyan balesetek a múltban, melyek ezzel az eszközzel kevésbé lettek volna súlyosak. A legjobb megoldást kell az autókra szerelnünk. A glória kicsit sem tetszik nekem. A Red Bull eszköze jelentősen jobban néz ki” – fogalmazott.

Stefan Wilson

Whiting: Tökéletes biztonságot a szélvédőtől sem várhatunk

Ami a szélvédőt illeti, annak tesztjét a Red Bull és az FIA tovább folytatja. A legnagyobb kérdőjelet a versenyzők kiszállásának problémája jelenti, valamint az a tény, hogy a reptéren elvégzett törésteszt felvételein látható volt, a plexire lőtt kerék még úgy is érintette a versenyző fejét helyettesítő sisakot, hogy előtte akadályba ütközött. Előbbire Charlie Whiting szerint a kötelező minimális kiszállási idő egy-két másodperccel történő megnövelése jelentheti a megoldást – utóbbit pedig nem tartja olyan aggasztó problémának.

„A sisakot nem rögzítettük ezeken a teszteken, azt cövekekre helyeztük el. A fej és a kerék közötti ütközés pedig minimális volt. De olyan biztonsági eszköz nem létezik, amely mindenféle balesettípus ellen védelmet nyúlt, ezt tudjuk. Ez tény. De lehet hozzátenni bizonyos dolgokat, amik egyre biztonságosabbá teszik azt. A kerék rögzítő kötelei egyre erősebbé váltak az évek során, de a kerekek extrém körülmények között még mindig elszabadulhatnak. Itt a lényeg azon van, hogy minimalizáljuk ennek e kockázatát, ezt szolgálja valamennyi biztonsági felszerelés” – mutatott rá az FIA versenyigazgatója.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. május 10. 13:26  

Hamilton ezzel az egésszel is csak ki akar tűnni a sorból hogy róla beszéljenek, ilyen egyszerű, mint a feltűnési viszketegségben szenvedő facebookprolik. Nem feltétlenül gondolom, hogy valójában is ez lenne a véleménye, persze lehet tévedek. Hülye egy hozzáállás, de majd kénytelen lesz megszokni, ha tetszik, ha nem

Utoljára módosítva: 2016. május 10. 13:28

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához