Jutalom jár a „biztonságos vezetésért”

írta: M4Sport
2016. június 24. 18:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) jutalomban részesíti azokat a fiatal versenyzőket, akik büntető pontok nélkül teljesítik az adott szezont, a legújabb szabálymódosítás értelmében ugyanis ők két extra szuperlicenc-pontot kapnak az F1 felé vezető úton.

Ismét változott a szuperlicenc-szabály: legutóbbi találkozóját követően a Motorsport Világtanács hivatalos közleményen tudatta a nyilvánossággal, mostantól jutalomban részesíti azokat a fiatalokat, akik biztonságosan vezetnek a különböző nevelőszériákban. Vagyis, ha egy éven keresztül elkerülik a „veszélyes, avagy a sportszerűtlen viselkedést” két pluszpontot kapnak a végső elszámolásnál (idén már ezek a licencpontok döntenek az F1-es szerepvállalásról).

„Az FIA azon versenysorozataiban, melyekben érvényben van a büntetőpontrendszer, minden olyan pilóta, aki ezek nélkül teljesíti a szezont, két biztonsági bónuszponttal gazdagodik, melyek hozzáadódnak a korábban szerzett licencegységekhez” – áll a szövetség hivatalos közleményében, ami a héten lebonyolított sportkonferencia végén került fel a hivatalos dokumentumok közé.

A szövetség ezen felül bővítette azon versenysorozatok listáját, melyekért az év végi elszámolás legjobbjai licencpontokat kaphatnak: ezentúl a Forma–E és az ausztrál Supercars-bajnokság is szerepel a „kiválasztott” szériák között. Az elektromos széria egyébként eddig sem volt teljesen mellőzve, hiszen a mindenkori bajnok megkaphatta a Forma–1-es „jogosítványt” (az első évben tehát ifjabb Nelson Piquet juthatott hozzá), most azonban tovább bővült a jutalmazottak listája.

A szabályt tavaly vezették be, miután a Toro Rosso lehetőséget adott a mindössze 17 éves Max Verstappennek, akit sokan túlságosan fiatalnak és tapasztalatlannak (korábban csak egy évet teljesített formaautókkal) tartottak a királykategóriás szerepléshez; más kérdés, hogy ő végül rácáfolt a kritikusokra. A szisztéma értelmében már csak azok a pilóták kaphatják meg az F1-es vezetői engedélyt, akik legalább két évet töltöttek el a különböző nevelőszériákban, az elmúlt három évben megszerezték a szövetség által meghatározott 40 pontot, betöltötték 18. életévüket.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#1 trialboj 2016. június 25. 07:06  

Ilyen lehetne a suliban is, ha egész évben nem kapsz 1est, akkor év végén a legalacsonyabb átlagot feltúrbózzák csöppet.FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak