Kap még egy esélyt a kieséses időmérő

írta: M4Sport
2016. március 24. 14:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába egyeztek meg a csapatvezetők abban, hogy a következő versenyen visszatérnek a régi kvalifikációs szisztémához, az Autosport tényként közölte, Bahreinben még marad a sokat vitatott szisztéma, amit a jövő héten alaposan ki fognak elemezni…

Nem csoda, hogy a csapatvezetők ilyen drasztikus lépésre szánták el magukat, Ausztráliában ugyanis rengeteg kritikát kapott a rendszer, később azonban kiderült, nincs köztük teljes egyetértés a kieséses időmérő azonnali eltávolítását illetően (egyesek szerint a lépés korai és meggondolatlan lett volna), majd az is egyértelművé vált, a döntés nem csak az ő kezükben van.

Az időmérő sorsáról ma a 26 főből álló F1 Bizottság döntött (ebben a szervezetben a csapatok irányítói mellett az FIA, a FOM, a versenypályák és a szponzorok küldöttei is képviseltetik magukat): ők úgy határoztak, a kieséses időmérő kap még egy lehetőséget, hogy a szakértők komolyabban kielemezhessék azt az ötlet elvetése vagy átalakítása előtt (nemrég ez is szóba került). Bahreinben tehát ismét a szezonnyitón látott szisztéma szerint zajlik majd a kvalifikáció.

„Azt teszik, amit javasoltam” – mondta Bernie Ecclestone, a Forma–1 Menedzsment elnöke, amikor az Autosport a tárgyalásról kérdezte. „Vagyis, a következő versenyre változatlanul hagyják a dolgot. Így jobban megvizsgálhatjuk, és eldönthetjük, hogy kell-e rajta változtatni, vagy esetleg el is felejthetjük. Ez alapvetően az FIA ötlete volt, de azt mondtam, támogatom őket, ha szerintük ez a helyes” – tette hozzá, majd kissé bizonytalanabbul folytatta.

„Persze senki sem tudja, melyik lenne a legjobb döntés. Most azt mondtuk, maradjon minden a régiben, és majd a hétvége után meglátjuk, mit kell tennünk. Két futam után már jobban látjuk, hogy ez a prototípus működött vagy sem. Maguk a csapatok sem tudták, mit csinálnak, ami szintén nem segített az ügyünkön” – magyarázta.

Valós lehetőség a „hibrid-időmérő”

Ahogyan arra a korábbi hírek alapján számítani lehetett, az F1 Bizottság komolyan számolt azzal a lehetőséggel, hogy csak a Q3-ra hozza vissza a régi formátumot, azaz az első két szakasz a folytatásban is az Ausztráliában látottak szerint zajlik. Ezt azonban lesöpörték az asztalról, nem kizárt azonban, hogy Bahrein után ismét komolyan számolnunk kell majd a lehetőséggel, főleg akkor, ha a Q3 jövő szombaton is olyan eseménytelen lesz, mint legutóbb.

Mint már említettük, a népharag ellenére nem mindenki támogatta az új időmérő törlését: a Force India képviselője például azzal érvelt, hogy az eredeti cél a futam izgalmasabbá tétele volt, Melbourne-ben pedig nem lehetett panasz a viadalra, amihez talán a kvalifikációnak is köze volt, ezért érthetetlennek tartja, miért szavaztak ellene már a start előtt. Hasonlóan gondolkodott a Pirelli sportigazgatója is, ő arra mutatott rá, hogy az első két szakasz például a Mercedest is agresszívebb gumistratégiára sarkallta, ami pedig hozzájárult a verseny izgalmainak javulásához is.

Ecclestone már korábban meggondolta magát

Hiába nevezte ő is nemes egyszerűséggel pocséknak a szezonnyitó ideje alatt és utalt arra, hogy nem fog útjába állni a 2006 és 2015 között érvényben lévő rendszer visszaállításának, a héten már Ecclestone is inkább arról beszélt, adni kellene még egy lehetőséget az új időmérőnek, aminek egyébként az év kezdete előtt még ő volt az egyik legkomolyabb támogatója.

„Én bölcs embernek tartom magam, és úgy gondolom, az új dolgokat tesztelnünk kell” – nyilatkozta a Gazzetta dello Sportnak még a találkozó előtt. „Az új időmérő sokkolt bennünket, de lehet, találunk valami jót a rendszerben. Azt akarom, hogy a végeredmény ne legyen garantált. Én egy vállalkozó vagyok, nekem egészen egyszerűen el kell adnom a Forma–1-et a versenyszervezőknek. Ha az érdeklődés csökken, akkor kevesebb pénzt adhatok a csapatoknak. Ezért keressük a lehető legjobb megoldást, és ezért gondoljuk, hogy a 90 másodpercenkénti kiesés izgalmas lehet. Kissé zavaros volt a dolog, de ez volt az első próba, és nem láttunk mindent előre. Még javíthatunk” – folytatta.

Bernie Ecclestone

Oszd meg!

31 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

distressor
#31 distressor 2016. március 25. 16:01  

barmok :(

de most komolyan, miért jó az h a kicsiknek alig van lehetősége látszani a képernyőn?? így is szponzor gondokkal küzdenek...

miért jó az, h mindenki egy kört mehet, aztán húz is be a boxba, mert már esély nincs felérni még 1 körre... a gumi totálisan alkalmatlan az ilyen fajta időmérőre. akkor miért erőltetik?

miért akarják tönkre tenni az f1-et?

vasa007
#30 vasa007 2016. március 25. 14:38  

Nem tudom ez kinek az érdeke, azt sem, hogy miért csinálják, de egyre inkább úgy tűnik, hogy évek óta szándékosan építik le ezt a sorozatot.

GreenHonda
#29 GreenHonda 2016. március 25. 12:21  
BrettShaw:
Szánalmas amit a csapatok csinálnak. Ők IS megszavazták ezt, a stratégiai munkacsoport TELJES egyetértése kellett ahhoz, hogy idén ez a rendszer érvénybe léphessen. Persze kényelmes helyzetben vannak, mert a döntéshozatali mechanizmus kevéssé átlátható ma (láthatóan még az egyszerű nézőnél tájékozottabb fórumozók többsége sem érti) és el lehet lavírozni a manipulatív nyilatkozatok tengerében, Egyetlen próba alkalmas arra, hogy felfedje az összes aspektusát a rendszernek. Röhejes lenne visszavonni az első kudarc után. A Q1 és Q2 egyértelműen érdekesebb lett, mint volt a Q3 érdektelenségét pedig NEM az időmérő rendszer hozza, hanem az élcsapatok között is meglévő hatalmas különbség. Persze, hogy nincs értelme újabb és újabb köröket futkosni, ha úgysem leszel képes megelőzni az előtted lévőt és úgysem lesz képes megelőzni a mögötted lévő. A nagy különbségeken nem segít semmilyen időmérős trükközés.

Egy dologgal nem értek egyet, neked hol lett érdekesebb a q1 meg a q2? Sokkal rosszabb lett! Még annyi izgalom sem volt benne, hogy a Sauberek., Manorok, Haasok (ha már van szakadék közttük) egymással megküzdejenek. A középmezőnyben szintén, a kiesett egy autó, de már tudni lehetett, hogy ki lesz a következő két kieső. Itt is azt mondom, régebbi rendszer sokkalta jobb lett volna, mert akkor több próbálkozással eldöntik egy kis tűzijátékkal a végére, de ez egy überfos volt!

sába
#28 sába 2016. március 25. 11:37  

Nem csodálkozom, mocskos politika ez is.
Egy élősködő, pökhendi kisebbség mindent lenyom a tömegek torkán ha akarják, ha nem.
Jól példázza ezt ami az országunkban, Európában történik.

Utoljára módosítva: 2016. március 25. 11:42

grabowsky78
#27 grabowsky78 2016. március 25. 10:45  

Most esett le az egész! Azért baltázták el a szombati időmérőt, mert az viszonylag jó volt és a vasárnap volt gagyi! Ezért most a szombatot is tönkre vágták, hogy a vasárnap ne tűnjön annyira bénának! :D

totopad
#26 totopad 2016. március 25. 10:12  
Toti:
Ha az a cél, hogy egy hiba, vagy nem tökéletes kör miatt valamennyire össze legyen keverve a sorrend az erősorrendhez képest, ott az egy körös időmérő a Q3-ra. Így mindenki kimenne, nem veszne el senki sem a képernyőről, és folyamatosan lehetne izgulni, hogy hova fut be az éppen képernyőn lévő.

Az logikus lenne, így annak semmi értelme sincs!

Toti
#25 Toti 2016. március 25. 10:05  

Ha az a cél, hogy egy hiba, vagy nem tökéletes kör miatt valamennyire össze legyen keverve a sorrend az erősorrendhez képest, ott az egy körös időmérő a Q3-ra. Így mindenki kimenne, nem veszne el senki sem a képernyőről, és folyamatosan lehetne izgulni, hogy hova fut be az éppen képernyőn lévő.

totopad
#24 totopad 2016. március 25. 09:28  
VettelFactor:
Remélem 2 éven belül csődbe megy az egész Fo(s)ma 1 és utána kezdenek 1 normális bajnokságot kidolgozni. Hihetetlen, hogy 2009 óta sikerül folyamatosan rossz döntéseket hozni. Eltörölték az aero elemeket, hogy legyenek előzések. Erre nehezebb lett mint előtte, cserébe rondábbak lettek az autók.

Egyet értek, hozzá téve a 2 legnagyobb problémát, a méregdrága, de kereskedelmi szempontból tök haszontalan motort és a fejlesztés teljes betílitását.

A RB éra alatt abban bíztam, hogy végre belátják, hogy elbszták a szabályokat, de még rosszabbakat hoztak és most sem változik. Tényleg kezdem úgy érezni, hogy valaki, vagy valakik direktbe akarják az egészet szétbszni.

BrettShaw
#23 BrettShaw 2016. március 25. 08:40  

Szánalmas amit a csapatok csinálnak. Ők IS megszavazták ezt, a stratégiai munkacsoport TELJES egyetértése kellett ahhoz, hogy idén ez a rendszer érvénybe léphessen.

Persze kényelmes helyzetben vannak, mert a döntéshozatali mechanizmus kevéssé átlátható ma (láthatóan még az egyszerű nézőnél tájékozottabb fórumozók többsége sem érti) és el lehet lavírozni a manipulatív nyilatkozatok tengerében,

Egyetlen próba alkalmas arra, hogy felfedje az összes aspektusát a rendszernek. Röhejes lenne visszavonni az első kudarc után. A Q1 és Q2 egyértelműen érdekesebb lett, mint volt a Q3 érdektelenségét pedig NEM az időmérő rendszer hozza, hanem az élcsapatok között is meglévő hatalmas különbség. Persze, hogy nincs értelme újabb és újabb köröket futkosni, ha úgysem leszel képes megelőzni az előtted lévőt és úgysem lesz képes megelőzni a mögötted lévő.

A nagy különbségeken nem segít semmilyen időmérős trükközés.

Utoljára módosítva: 2016. március 25. 08:41

MS_argo001
#22 MS_argo001 2016. március 24. 22:22  
daviid:
Ha Bahreinben is megbukik (99%), akkor Kínára mit találnak ki, hogy ezt a rendszert megtartsák? :D 11 csapatból 10 ellenzi ezt a rendszert, 1 nem, erre megtartják... Ezen már kínomban nevetek... Ha ennyire szeretnének ezen a szisztémán változtatni, akkor előtte végezzenek szimulációkat, ne csak random találjanak ki ötleteket, mert abból semmi jó nem származik. Azt pedig vegyék már észre, hogy ameddig a gumiszabályokon nem változtatnak, addig csak ártnak az időmérőnek! Nem másért volt unalmas múlt szombaton az időmérő, mint hogy nem volt elegendő szuper-lágy gumijuk a pilótáknak! A másik pedig, a Pirelli nem képes olyan abroncsokat biztosítani a csapatoknak, melyekkel több körön keresztül lehet a határon autózni, úgyhogy ezen is kellene változtatni, ha ezt a rendszert szeretnék erőltetni mindenáron. (Pilóták véleményére nagyon kíváncsi vagyok, gondolom nagyon örülnek annak, hogy megint "figyelembe" vették véleményüket...)

Vagy biztosítsanak minden kieséses szakaszra legalább +1 keveréket a leglágyabb gumiból. Ebből a teljesen fos rendszerből ki lehetne varázsolni egy kevésbé fos rendszert is, az igazán jó döntés viszont az lenne, ha visszatérnének a régi szisztémához. Az volt a legkevésbé problémás terület a F1-ben, erre azt teszik tönkre...

Egyébként nemcsak az időmérőhöz tehetne hozzá, ha több garnitúra gumi állna a csapatok rendelkezésére. A versenyeken például keményebben nyomhatnák annak tudatában, hogy több keverék áll rendelkezésükre, így talán a pilóták számára is visszanyerhetné élvezeti értékét a F1.

Nigel
#21 Nigel 2016. március 24. 22:00  

A rossz döntéseknél már csak az a rosszabb, ha makacsul ragaszkodnak hozzájuk. Bahreinben mégis milyen változásra számítanak ?

Kipróbálták, nem vált be, csak bosszúságot okozott. Nézőknek, pilótáknak egyaránt. Nem kellene tovább erőltetni.

Annyira hangoztatják, hogy a szurkolók kedvére kell tenni, hiszen rajtuk múlik a sportág jelene, jövője. Amikor viszont végre csinálhatnának valamit, magasról tesznek az egészre.

Utoljára módosítva: 2016. március 24. 22:11

albutr
#20 albutr 2016. március 24. 21:49  
Dr Peraltada:
Alaposan ráférne a Forma 1-re egy diagnosztikai kezelés.

már az is kevés.

albutr
#19 albutr 2016. március 24. 21:47  
f1m12:
dilettáns banda

+1

VettelFactor
#18 VettelFactor 2016. március 24. 21:16  

Remélem 2 éven belül csődbe megy az egész Fo(s)ma 1 és utána kezdenek 1 normális bajnokságot kidolgozni. Hihetetlen, hogy 2009 óta sikerül folyamatosan rossz döntéseket hozni. Eltörölték az aero elemeket, hogy legyenek előzések. Erre nehezebb lett mint előtte, cserébe rondábbak lettek az autók.

fist1
#17 fist1 2016. március 24. 20:24  

Úgy csinálnak, mintha az eddig több éve jól működő időmérővel nem lett volna minden rendben, és most minden áron kellene valamivel próbálkozni, ami más. Pedig elég nyilvánvaló, hogy a futammal van a baj, relatíve nincs elég mechanikai tapadásuk, ezért nincsenek igazi csaták.

albutr
#16 albutr 2016. március 24. 18:58  

röhej ez az egész,

daviid
#15 daviid 2016. március 24. 18:35  

Ha Bahreinben is megbukik (99%), akkor Kínára mit találnak ki, hogy ezt a rendszert megtartsák? :D
11 csapatból 10 ellenzi ezt a rendszert, 1 nem, erre megtartják... Ezen már kínomban nevetek...
Ha ennyire szeretnének ezen a szisztémán változtatni, akkor előtte végezzenek szimulációkat, ne csak random találjanak ki ötleteket, mert abból semmi jó nem származik. Azt pedig vegyék már észre, hogy ameddig a gumiszabályokon nem változtatnak, addig csak ártnak az időmérőnek! Nem másért volt unalmas múlt szombaton az időmérő, mint hogy nem volt elegendő szuper-lágy gumijuk a pilótáknak! A másik pedig, a Pirelli nem képes olyan abroncsokat biztosítani a csapatoknak, melyekkel több körön keresztül lehet a határon autózni, úgyhogy ezen is kellene változtatni, ha ezt a rendszert szeretnék erőltetni mindenáron.
(Pilóták véleményére nagyon kíváncsi vagyok, gondolom nagyon örülnek annak, hogy megint "figyelembe" vették véleményüket...)

Utoljára módosítva: 2016. március 24. 18:38

Thibczy
#14 Thibczy 2016. március 24. 18:35  

Már az is szomorú, hogy ezt a rendszert mennyire meggondolatlanul és gyakorlatilag 2 héttel a szezonnyitó előtt fogadták el. Óriási bukta volt, gyakorlatilag se a pilótáknak nem tetszett, se egyik befolyásos vezetőnek, se a szurkolóknak nem tetszett. Erre azt hittem, hogy végre hoztak egy érett, felelős döntést, hogy Bahreinben visszatérnek a régi időmérő mellett és idén nem kísérleteznek tovább ezzel a rendszerrel, erre vissza az egész.

A problémát az súlyosbítja, hogy hiteltelenné és nevetségessé teszik magukat azzal is, hogy utolsó pillanatban mégis meggondolják magukat és kitartanak emellett a szar rendszer mellett. A szabályoknak nem szabadna gyurmának lenniük, amiket a szezon közben futamról futamra kényükre változtathatnak.

Ha már egyszer azt mondták, hogy visszatérnek a régi rendszerhez, akkor már ne variáljanak, mert ez így még annál is gázabb, ha inkább kitartanak mellette.

Dr Peraltada
#13 Dr Peraltada 2016. március 24. 18:34  

Alaposan ráférne a Forma 1-re egy diagnosztikai kezelés.

Mendez
#12 Mendez 2016. március 24. 18:09  

Egy mondat jut eszembe erről.
Ezzel a variálással még a szart is leszarják.Az új űber fos időmérőt még csapkodják egy picikét,hátha minden szaros lesz.Röhej az egész.

velorex
#11 velorex 2016. március 24. 17:29  
Bogyi007:
Nekem is, az idény első edzését nem láttam élőben de rosszabbul jártam így, torrentről szedetem le és így nem volt elég hogy pocsék is volt de így még 48 órán át a gépemnek mennie is kellett egyfolytában a seed miatt.... Más: Egy jobb hír a Ferrari és Kimi drukkereknek: http://www.nemzetisport.hu/f1/f1-az-ijeszto-langok-ellenere-nem-kell-uj-motor-rikkonennek-2491369

Azért ez megbabonázás, hogy az összes Ferrari motor hibátlanul teljesített, de Kimi alatt megkotlott a verda!

trialboj
#10 trialboj 2016. március 24. 17:29  

F me, F u, F the system. :(

Rocketfinger
#9 Rocketfinger 2016. március 24. 17:22  

jaj.

Bogyi007
#8 Bogyi007 2016. március 24. 17:21  
MS_argo001:
Grat. Lesz egy szabad szombatom.

Nekem is, az idény első edzését nem láttam élőben de rosszabbul jártam így, torrentről szedetem le és így nem volt elég hogy pocsék is volt de így még 48 órán át a gépemnek mennie is kellett egyfolytában a seed miatt....

Más: Egy jobb hír a Ferrari és Kimi drukkereknek:
http://www.nemzetisport.hu/f1/f1-az-ijeszto-langok-ellenere-nem-kell-uj-motor-rikkonennek-2491369

Utoljára módosítva: 2016. március 24. 17:21

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. március 24. 17:16  

"alaposan ki fogjuk elemezni, aztán meglátjuk mi lesz...." :D

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Paris_Tuileries_Garden_Facepalm_statue.jpg

Tasi-r
#6 Tasi-r 2016. március 24. 17:06  

LOOL XD HAHAHA XD LOOL

Benhower
#5 Benhower 2016. március 24. 16:10  

Elég baj ez. Az utóbbi időben a vezetők (nemcsak a f1ben, lásd mostani európai politikai elit), akiknek okosnak és bölcsnek kellene lenniük folyamatosan hibás döntéseket hoznak, pedig szinte a vak is látja hogy rosszak. Egyre nagyobb a baj.

f1m12
#4 f1m12 2016. március 24. 15:38  

dilettáns banda

ernike
#3 ernike 2016. március 24. 15:23  

Ezért tart itt az F1 ahol.

Kimi345
#2 Kimi345 2016. március 24. 15:11  

Komolyan mondom még aki tegnap kezdte volna el nézni a sportágat az is azt mondja erre, hogy egy rakás szar....de ők biza akkor is elemeznek mert, hát ezt ki kell mindenképp :D

Röhögök még mindig...

MS_argo001
#1 MS_argo001 2016. március 24. 15:08  

Grat. Lesz egy szabad szombatom.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?