Kellemetlen kikapcsolódás: kényszerkiállás egy biztonsági öv miatt…

írta: M4Sport
2016. szeptember 20. 16:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kényszerű boxkiállás egy kilazult biztonsági öv miatt – a Williamsszel ez is megtörtént Szingapúrban. Vakarhatják a fejüket miatta…

Viszonylag ritka, ám annál bosszantóbb probléma hátráltatta Valtteri Bottast a múlt vasárnapi villanyfényes versenyen. A finn a 32. körben a rádión jelezte, hogy kikapcsolódott a biztonsági öve, s emiatt a kör végén a boxba is hajtott. Két körrel azt követően, hogy legutóbb ott járt kerékcserén…

„Kioldódott a biztonsági öve, ezért azt mondta, azonnal bejön” – mondta az Autosportnak Rob Smedley, a Williams teljesítménymérnöke. „Visszakapcsoltuk a boxban, de rá kell jönnünk, miért kapcsolt ki. Eléggé aggasztó ez ilyen tempónál. Valtterinek volt már hasonló gondja pár éve – már nem emlékszem, pontosan hol –, de nem hinném, hogy a kettő egyforma lenne. Alaposan ki kell elemeznünk ezt, és mindenekelőtt meg kell oldanunk Malajziáig. A szezonban még egyszer sem oldódott ki a biztonsági övünk, sem edzéseken, sem versenyeken, ezért eléggé aggasztó, hogy most hirtelen ez történt.”

A be nem tervezett kiállás végül olyan helyzetbe hozta Bottast, hogy csapata újabb három kör elteltével végleg behívta őt a garázsba. A finn már az első körben defektet kapott a Jenson Buttonnel történt koccanás miatt (a britnek a szárnya bánta), így nagy hátrányba került. Sérült autójával nehezen boldogult a gumikkal, aztán a kényszerű kiállással is időt vesztett, ráadásul visszatérésekor műszaki problémája is adódott. „Amikor kiment a boxból, figyelmetlenül engedte föl a kuplungot. Emiatt túl nagy lett a forgatónyomaték az egyes sebességi fokozatban, és aggódtunk, mert kár is keletkezhetett volna a váltójában. Ezért úgy döntöttünk, a legjobb, ha kiáll” – indokolt Smedley.

A Williams másik autójával sem került a pontzónába, s miután Sergio Pérez a 8. helyen ért célba, a Force India újra előttük áll a konstruktőri bajnokságban – mindössze 1 ponttal.

Bottas szerint mázlijuk volt, hogy ennyivel megúszták ezt a hétvégét. „Szerencsések vagyunk, mert nekem és Felipének is rossz versenyünk volt, a tempónk sem volt jó, de az egyik Force India kiesett, míg Péreznek a mezőny végéről kellett rajtolnia, ezért csak nyolcadik lett. Nagy szerencse ez! De egyben egy kihagyott lehetőség is arra, hogy növeljük az előnyünket velük szemben. Most jön pár számunkra kedvező helyszín, így jó csatára számítok. Sepang jobban fekszik az autónknak. A gumikkal nehéz lesz a meleg miatt, de szoros csatát vívunk a Force Indiával. Remélhetőleg ezúttal mi leszünk a jobbak” – nyilatkozta a peches finn.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary