Kérdőjelek Szingapúr előtt: Eső és Zika-vírus

írta: M4Sport
2016. szeptember 15. 08:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenypályán az eső, azon kívül egy vírus nehezítheti meg a Forma–1 mezőnyének dolgát a hétvégén Szingapúrban.

„Szingaúrban vagyok, és egészen erőteljesen esett! Tökéletes az alváshoz” – írta Lewis Hamilton szerdán közösségi oldalán. Szingapúr és az eső – évről évre felvetődik a kérdés, vajon milyen lenne a villanyfényes pályán versenyezni, ha víz borítja azt, ám a futam 2008 óta íródó történetében eddig rendre száraz versenyeket rendeztek.

Most újra az a kérdés, megszakad-e ez a sorozat. A hétre további esőzéseket is ígérnek a meteorológusok. Az előrejelzés a monszun időszakában minden napra hasonlóan alakul: reggelente napos és száraz idő, aztán kialakult felhőréteg, majd abból erőteljes zivatarok. Az időjósok ennek ellenére még így is nagyobb esélyt adnak a száraz pályás időmérő edzésre és versenyre, mint az esős futamra.

A hőmérséklet 30 és 34 Celsius-fok körül alakul majd nappal, estére pedig 25 Celsius-fok körülire hűl le a levegő.

Probléma a Zika-vírus

Az időjárás alakulása mellett a Zika-vírus is foglalkoztatja még az F1 mezőnyét a hétvége előtt. A városállamban a riói olimpiához hasonlóan szintén a figyelem középpontjába került a probléma (mely egyébként további déli helyszíneken, így Malajziában, Mexikóban, Brazíliában és az USA-ban is jellemző lehet). Eddig 333 esetet regisztráltak az országban, ahol azóta több óvintézkedést is bevezettek: az információs táblák mellett a szúnyogirtást is elkezdték, s talán utóbbinak is köszönhető, hogy augusztus 25-e óta nem történt megbetegedés.

A csapatok mindenesetre arra figyelmeztették alkalmazottaikat, hogy hosszú ujjú ruhát viseljenek, és használjanak szúnyogriasztókat. „Szúnyog elleni szereket és hosszú ujjú ruházatot biztosítunk a csapattagok számára, ezenkívül mindenkinek küldtünk egy üzenetet arról, mire is kell egyáltalán figyelniük” – magyarázta Éric Boullier, a McLaren versenyigazgatója.

„Családapaként természetesen érdekel a probléma, figyelni is fogok rá” – nyilatkozta Nico Rosberg a főleg az újszülöttekre veszélyes vírusról. „Talán fent kell hagynom az overallomat” – viccelődött.

„Én nem is tudtam, hogy ott van ilyen, de vannak orvosaink, akik majd segíteni tudnak, ha gond van. Nem igazán foglalkoztam ezzel” – mondta a jóval nyugodtabb Lewis Hamilton.

A szervezők mindenesetre megnyugtattak: „A látogatók és a résztvevők jólléte elsőbbséget élvez számunkra. Szorosan együttműködünk az illetékes szervekkel, és minden ajánlott intézkedést megtettünk. A verseny előkészületei a megszokott módon zajlanak” – mondta szóvivőjük a Speedweeknek.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary