Kerékcsere kerék nélkül – ez történt a Red Bull garázsában

írta: M4Sport
2016. május 29. 21:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kommunikációs baki, félreértés – e szavakkal indokolta a Red Bull Daniel Ricciardo elhibázott monacói kerékcseréjét, mely biztos győzelmükbe került. Azóta az is kiderült, pontosan mi történt az osztrákok garázsában.

Az élen haladó Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo sakkjátszmája azzal kezdődött, hogy miközben az ausztrál a pálya száradásakor köztes esőgumira váltott, a Mercedes igyekezett átugrani egy lépcsőfokot, s megvárta, amíg versenyzője száraz gumira cserélheti esőgumiját. Hamilton ezt a 31. kör végén tette meg.

Ricciardo feladata egyértelmű volt: egy olyan gyors kört kellett autóznia a köztes gumin, amilyet csak tud, hogy aztán ő is a boxba hajtson száraz papucsokért, s még riválisa előtt térjen vissza a pályára. Az ausztrál tökéletesen megvalósította a tervet: élete egyik legjobb körét rajzolta a pályára, s miután Hamilton még hibázott is az alagút után, pontosan 5,464 másodpercet hozott a briten.

Csakhogy mindez semmivé vált azzal a 13,4 másodpercig tartó kerékcserével, melynek során az ausztrált gyakorlatilag egyetlen szerelő sem várta a garázsa előtt. Hogy mi történt odabent? Mint azt Christian Horner csapatfőnök elmondta, a bakihoz részben a szűk monacói garázs, részben pedig egy hirtelen megváltoztatott döntés vezetett.

„Nem hittük, hogy a gumi végig fogja bírni, ezért mindenképp egy fokkal keményebb gumit akartunk választani, mint a Mercedes” – nyilatkozta gumiválasztásuk hátteréről. Elsőre a lágy abroncsot választották, ám amikor Ricciardo kijött az alagútból, a mérnökök meggondolták magukat, s szóltak a lentieknek, hogy a szombati Q2-ben használt szuperlágy gumit tegyék a Red Bullra. 30 másodpercük volt felkészülni. Csakhogy mivel a hercegség garázsaiban kevés a hely, s az esős futamon gyakorlatilag valamennyi keveréket használták vagy használhatták volna, a választott garnitúra nem volt kéznél.

„Itt, Monacóban a boxfal valójában az emeleten van, a garázs pedig a földszinten. A gumik a paplanokban melegszenek a garázsban és a garázs mögött, és sajnos a választott szett nem volt éppen kéznél, pont a garázs végében volt” – magyarázta Horner. „A szerelők eredetileg a sárga jelölésű lágy gumit készítették elő. Aztán amikor kértük a változtatást a szuperlágyra, azok a gumik ott voltak a garázs legvégében, és nem tudták időben kihozni őket az autóhoz. Ez nagyjából tíz másodpercünkbe került. De még ezzel a késéssel is egymás mellé érkezett a két autó, ami megmutatta, hogy Daniel mennyire gyors volt, és hogy Lewis kivezető köre milyen lassúra sikeredett. Letaglózó volt az egész csapat számára így elveszteni a győzelmet.”

Ricciardo a futam utáni sajtótájékoztatón rámutatott: gyakorlatilag mindegy is lett volna, milyen gumit használ az utolsó etapon, ha sikerül Hamilton elé kerülnie. (Bár a lágy gumi fölmelegítésével minden bizonnyal meggyűlt volna a baja a még nedves pályán – a Red Bull vélhetően ezért is választott végül puhább keveréket számára.) „Azzal, hogy ott haladtam mellette, teljesen kinyírtam a gumikat. Nem tudom, ki hozott döntést a gumikról, de nem hiszem, hogy bármin is változtatott, milyen keverék volt fenn. Az volt a gond, hogy nem volt gumi” – magyarázta.

Daniel Ricciardo

Elajándékozott győzelem

Horner megérti Ricciardo csalódottságát. „Csapatként együtt nyerünk, együtt veszítünk, és csak annyit tehetünk, hogy elnézést kérünk Danieltől, amiért nem biztosítottunk számára elég jó kiszolgálást, miközben ő tegnap is nagyszerű munkát végzett és megszerezte a pole-t. Ő mindent tökéletesen csinált a versenyen, jó döntés volt köztes esőgumira váltani, és jó volt utána a slickeket választani. Sajnos azonban kommunikációs hiba történt a boxfalon odafent, és a gumikérdésben most kudarcot vallottunk.”

„De még így is nagyszerű támadásokat indított Lewis ellen. A sikán kijáratánál egyik alkalommal nagyon közel volt, de nem sikerült megelőznie. Tudjuk, Monacóban milyen nehéz előzni, és a versenyt gyakorlatilag a kiállásnál veszítettük el.”

Azt persze a vezetőség is elismeri, óriási baklövést követtek el. „Ha valakinek megvan a tempója, és minden körülmény adott ahhoz, hogy fölényes győzelmet arasson, akkor ilyesmi nem eshet meg. Elajándékoztuk a győzelmünket” – jelentette ki Helmut Marko.

Horner próbálta szépíteni a helyzetet. „Egy olyan napon, amelyen le tudod győzni a Mercedest, fájó egy második hely. De a pozitívumokat kell magunkkal vinnünk: csalódottak vagyunk egy második hely miatt. A konstruktőri bajnokságban eközben kilenc pontra vagyunk a Ferraritól. Ráadásul 2013 óta először pole pozíciót szereztünk.”

Ricciardo nem titkolta, nehezen viseli, hogy Barcelona után Monacóban is a csapat miatt úszott el a győzelme. Hornernek fölvetették, nem tart-e attól, hogy versenyzőjük bizalma megrendül bennük, s elgondolkodik a csapatváltáson. „Szerződéseket hosszú évekre kötünk. Nem aggódunk amiatt, hogy elveszíthetjük őt. Sokat áldoztunk rá, ezt a Red Bullnak ki is kell használnia.”

Nos, Monte-Carlo utcáin nem sikerült nekik.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#6 Rocketfinger 2016. május 30. 10:32  

a szabotázs nyilván nem állja meg a helyét, de két hét alatt két futamot buktázni a csapat miatt, azért megfekszi az ember gyomrát.
különösen annál a csapatnál, amelyik nagyon (úgy értem NAGYON) ritkán hibázik a boxban. sem a stratégiával, sem pedig fizikailag a kerékcserével. általában ők szoktak megkajáltatni más csapatokat. de egy ilyen bakit, mint a tegnapi... egy Saubertől még azt mondom ok, de komolyan, egy ajándék győzelmet így eldobni...

frontember
#5 frontember 2016. május 30. 08:10  
Konszpiresiszeoriz:
Aki beveszi ezt a dumát az nem normális. Nem az útszéli garázsban szerelgető fiatalokról van szó.... Nyugodtan mondhatták volna Riccinek hogy menjen még egy kört. EZ SZABOTÁZS VOLT! Szabotázs - valamilyen műveletet szándékosan elrontó vagy egy berendezést, létesítményt tönkretevő, megsemmisítő akció

tudjuk jól, hogy neked semmilyen egyéb szándékod nincs, mint felidegesíteni embereket itt a fórumon azzal, hogy szándákosan elképesztő ostobaságokat, és hazugságokat fűzöl minden történéshez, de ez most a szokásosnál is sokkal gyengébbre sikerült.

Konszpiresiszeoriz
#4 Konszpiresiszeoriz 2016. május 30. 07:47  

Aki beveszi ezt a dumát az nem normális.
Nem az útszéli garázsban szerelgető fiatalokról van szó....
Nyugodtan mondhatták volna Riccinek hogy menjen még egy kört.
EZ SZABOTÁZS VOLT!

Szabotázs - valamilyen műveletet szándékosan elrontó vagy egy berendezést, létesítményt tönkretevő, megsemmisítő akció

sztárvorsz
#3 sztárvorsz 2016. május 29. 23:52  

Kemény :D de néha van ilyen. Sajálom Ricciardot, de nem áll jól neki ez az önsajnáltatás, mintha elvesztette volna a vigyorexet. Szerintem itt erősseb benne van az, hogy így hozza magát tárgyalóhelyzetbe. Red Bullon belül, azon kívül..

jtfan
#2 jtfan 2016. május 29. 21:37  

Lehetett sejteni, hogy az utolsó pillanatban még a gumikeveréken megy a matek.
Kár érte.
A Pirelli meg elmehet a sunyiba az ultralágy gumijával. Vagy hívjuk inkább a kophatalan keveréknek?

aw123
#1 aw123 2016. május 29. 21:25  

Nem olyan rossz nyilatkozat, es igy egesz vilagos, specialis balszerencses helyzet volt, bosszanto de tul kell lepnie rajta mindenkinek.

Utoljára módosítva: 2016. május 29. 21:26

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ