Késésben a McLaren – csak Ausztráliára készül el az új csomag

írta: M4Sport
2016. március 04. 15:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nagy lépést tett meg a McLaren-Honda a tél folyamán, eredeti programjával mégis megcsúszott kicsit. Éric Boullier elárulta, végleges 2016-os csomagjukat csak Ausztráliában fogják először pályára vinni.

A McLaren a második teszthétre egy átdolgozott, új Honda-erőforrást kapott, mely egyelőre teljesítmény és megbízhatóság szempontjából is előrelépést jelent. A tesztprogramját csütörtökön befejező Fernando Alonso elégedetten is nyilatkozott róla. „A motor terén egyértelműen előreléptünk. Nagy baj is lett volna, ha nem éreznénk jobbnak, mint tavaly. A múlt évben két fő gondunk volt: a megbízhatóság és a teljesítmény. 2015-ben tizenegy-tizenkét motorra volt szükségünk az év teljesítéséhez. A télen keményen dolgoztunk, átalakítottuk az erőforrást, és ez a két hét igen pozitív válaszokkal szolgált. De a teljesítményt illetően várnunk kell még két hetet, mert nehéz most bármit is kiolvasni az eredményekből” – nyilatkozta.

Az átalakított motort a japán mérnökök a korábbinál nagyobb turbóval szerelték fel, hogy megoldják a 2015-ben fejlődésüknek gátat szabó, energia-visszanyeréssel kapcsolatos gondjaikat. Ennek az MP4-31-es karosszériájára is volt hatása, mely valamivel teltebbé, magasabbá vált, s melyet az aerodinamikusoknak emiatt jobban alá kellett vágnia. Mindez egyúttal az aerodinamikai működés változását is magával vonja – a csapat erre reagálva pedig számos új elemet tervezett, sokat pedig össze is hasonlított a pályán az elmúlt napokban.

Éric Boullier ugyanakkor pénteken megerősítette, az első versenyhétvégén használt csomagjuk még nem készült el. „Nem használjuk a 2016-os végleges specifikációt. Kissé el vagyunk maradva a programunkkal. Ez annyit jelent, hogy Ausztráliában több új elem is fölkerül az autóra, amit itt sajnos még nem tudtunk kipróbálni. De ezzel kell boldogulnunk” – nyilatkozta a Sky Sportsnak a pénteki ebédszünetben.

Pesszimista hangulatról ugyanakkor szó sincs a McLarennél: a csapat felkészülése még ezzel a csúszással is sokkal jobban alakult, mint a 12 hónappal ezelőtti. „A napok többségén végig tudtunk körözni, ami nagyon jó hír. A karosszériánk szempontjából a legfontosabb, hogy minden rendszert ellenőrizni tudtunk, amit a múlt évben nem sikerült, és ez már önmagában is nagy eredmény. Most már egy többé-kevésbé megbízható autónk van, ezzel vágunk neki a szezonnak – határozottan magabiztosabban. És ennél még több is jön. Az alapok rendben vannak, a következő hetekben pedig a teljesítményünk is javulni fog” – tekintett előre Boullier.

Alonso emellé azt ígéri, a motivációs szempontból számára megtorpanást hozó 2015 után ő is a valaha volt legjobb formáját hozza majd. „Vélhetően nem fogok harcolni a bajnoki címért, de 2016-ban a legjobb szezonomat szeretném teljesíteni” – jelezte.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

JensonForPresident
#1 JensonForPresident 2016. március 04. 17:29  

Oszinten szolva en nem vagyok optimista, de ne legyen igazam. Az elso 3 futam utan mar biztosan lehet majd tudni mire lesz ez eleg iden...mar nem kell sok es kiderul.

HairHungary