Két csapat is előleget kér

írta: M4Sport
2016. november 17. 18:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az Autosport megtudta, a Force India és a Manor a tavalyi évhez hasonlóan ismét előleget kért Bernie Ecclestone-tól a jövő évi – a 2016-os szereplés után járó – kifizetésekből. A lap kiemelte, ez nem feltétlenül jelent egyet azzal, hogy az alakulatok komoly gondban lennének.

Az említett csapatok – a Sauberrel kiegészülve – 2015-ös év végén is hasonló kérelmet nyújtottak be a Forma–1 Menedzsment (FOM) elnökének, kívánságuk pedig valóra is vált. Ehhez egyébként nemcsak Ecclestone, hanem a többi csapat beleegyezésére is szükségük volt, az ellenfelek azonban – talán a három csapat nehéz helyzetére való tekintettel – nem álltak a korai kifizetés útjába.

Az előlegre azért volt szükségük, mert a FOM rendszerint február és november közötti fizeti ki az istállóknak járó pénzösszegeket, decemberben és januárban tehát a kereskedelmi jogok birtokosaitól nem érkezik bevétel, pedig ez a két hónap a legmegterhelőbb az új autó fejlesztése miatt. A 2017-es szezon ráadásul a megszokottnál is komolyabb kihívások elé állítja a tervezői csoportokat, hiszen jövőre ismét alaposan megváltoznak a technikai szabályok.

Az Autosport cikke kiemeli, az, hogy a Force India ismét hamarabb kéri a kifizetést nem áll összefüggésben azzal, hogy komoly anyagi gondban lenne, a 2017-es költségvetése ugyanis rendben lesz. A csapat csupán a készpénzáramlást szeretné gördülékenyebbé tenni. Helyzetüket tovább javíthatja a negyedik hely megszerzése, amivel további milliókra tehetnek szert.

Az utolsó hétvége előtt pedig szinte biztosnak tűnik, hogy az indiaiak negyedikként végeznek a bajnokságban, hiszen 27 ponttal vezetnek a Williams előtt, ellenfelük pedig a szezon során egyszer sem szerzett még ennyi pontot egy verseny alatt (a legtöbb 22 volt). Ráadásul a Force India a nyári szünet óta az erősorrendben is átlépte Sir Frank Williams istállóját. A jobb bajnoki helyezés pedig a brit lap információi szerint 3 millió dollárral többet hozhat a csapat konyhájára.

A Manor helyzete már nehezebb lehet, a csapat ugyanis a 10. helyezés elbukásával kiesik a „kettes csoportból” (ide azok tartoznak, akik az elmúlt három évben legalább kétszer a legjobb 10-ben voltak) és súlyos pénzeket veszít. Azt egyébként, hogy előleget kér a kifizetésekből a csapat is megerősítette, kiemelve, az így kapott pénzre szüksége lesz a 2017-es autó fejlesztésekor.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”