Két csapat is kijátssza a gumiszabályt – de kik azok?

írta: M4Sport
2016. május 12. 13:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ügyes trükkel játssza ki a guminyomásra vonatkozó korlátozásokat két istálló – tudta meg az Auto Motor und Sport. A McLaren már panaszt emelt, az FIA a kiskapu bezárásán dolgozik.

A Pirelli a 2015-ös spái hétvégén történt két defekt után határozott úgy, hogy a korábbinál szigorúbb minimális guminyomást ír elő a határokat a gumik terén rendre feszegető csapatoknak. Bár azóta több versenyző is panaszkodott, hogy a minden korábbinál keményebbre fújt abroncsok emiatt sok esetben vezethetetlenné váltak, a Pirelli idén is kitart a futófelület méretét, s ezáltal a tapadást is csökkentő szigorítás mellett.

Mégpedig nem véletlenül. Egyfelől 2016-ban jelentős mértékben megnőtt az autók leszorítóereje, s mivel ez nagyobb erőhatásnak teszi ki azokat, a milánói cég ily módon szeretné ellenállóbbá tenni abroncsait. Az Auto Motor und Sport ugyanakkor arról számolt be, hogy bizonyos szempontból éppen a csapatok kényszerítik ki a Pirelliből ezt a szigort: egyesek olyan megoldásokat fejlesztettek ki, amellyel menet közben, azaz a kötelező mérések után/között féken lehet tartani a gumik melegedésével emelkedő nyomást.

Már a kínai nagydíjhétvégén lehetett hallani utalásokat arra, hogy egyes istállók feszegetik a határokat. A Pirelli jelezte, miután hozzáférnek a csapatok szenzorai által menet közben mért adatokhoz, feltűnt nekik, hogy egyesek a gumi melegedése ellenére is képesek a kezdő nyomásértékek környékén maradni, holott azokat úgy határozzák meg, hogy számításba veszik, a nyomás menet közben tovább emelkedik.

Kínában aztán az is kiderült, hogy két istálló nem kevesebb, mint 2 psi értékkel csökkenteni képes az első kerekek nyomását verseny közben. A német szaklap szerint egy élcsapatról és egy középcsapatról van szó, ám hogy pontosan kikről, az nem derült ki. A Ferrari a Mercedest gyanúsítja, ám a németek határozottan tagadnak. „A nyomás csökkentésére irányuló megoldásoknak véleményünk szerint túl sok negatív mellékhatása van” – nyilatkozta a csillagosok egyik képviselője, mintegy elismerve, maguk is foglalkoztak az efféle trükkök tanulmányozásával.

A középmezőnyben eközben a Force India keveredett gyanúba, melynek csapatmenedzsere ugyancsak elutasította a vádakat. „Ehhez kifinomult, légcsatornákkal és terelőkkel ellátott felnikre lenne szükség, hogy kontroll alatt tudd tartani a kerekek hőjét. Mi ilyesmire nem vagyunk képesek” – nyilatkozta Andy Stevenson.

Mások szerint a két szürke területre tévedt gárda a Red Bull és a Toro Rosso lehet.

Daniel Ricciardo, Lewis Hamilton

2017-től érkezhet a megoldás

Akárhogy is, a McLaren máris lépett az ügyben. Levelet írtak az FIA-nak, melyben a probléma tisztázását kérték. Ettől azt is remélik, hogy többet megtudhatnak a kérdéses trükkről. A wokingiak gyanúja szerint a nyomáscsökkentést egy duplafalú felni alkalmazásával érik el, mely segítségével menet közben egy légcsatornán keresztül csökkenthető a gumik nyomása.

A módszertől függetlenül az abroncsok nyomásának menet közbeni redukálása jelenleg nem számít szabályellenesnek, hiszen az előírt határértéknek a rajt előtt kell megfelelni. És éppen ez okozza most a legnagyobb fejtörést az FIA-nak és a Pirellinek. Az efféle módszerek tudniillik arra kényszerítik az olasz beszállítót, hogy folyamatosan rendkívül magas értékeket írjon elő, ami pedig automatikusan maga után vonja a trükköt nem ismerő csapatok éles kritikáját.

A szövetség versenyigazgatója, Charlie Whiting máris jelezte, a jövőben e megoldások elkerülése érdekében előírhatják, hogy menet közben is a megszabott értéken belül kell maradniuk a résztvevőknek. A szigorításról várhatóan a hétvégén egyeztetnek a csapatok és az FIA, a Pirelli támogatja az elképzelést.

A problémát két tényező jelentheti. Egyfelől a guminyomás mérésére alkalmas szenzorok használata: ennek egységes műszernek kell lennie, amely nagyjából 150 ezer eurót kóstálna istállónként. Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy ezzel egy folyton változó tényezőt próbálnak kordába terelni, ami erősen megnehezítheti a szabálysértések kivizsgálását és büntetését. A guminyomás az autók tempójától függően, ugyanúgy folyamatosan változik, mint a gumik hőmérséklete, így adódhatnak rendkívüli helyzetek – például biztonsági autós fázis idején.

FIA
Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. május 13. 09:53  
Masters_Of_Hardcore:
ja, mint a kipufogógázos diffúzor.... csak 1,5 évvel később jöttek rá hogy nem kéne.. :D miaz ugyan 2 "ajándék" vbcím. Simán anélkül is 3 keréken is behúzták volna persze... :) Na igen, nem műanyag gumit kéne gyártani 2,3PSI-vel hanem rendes gumit ami 1,5PSI-n se esik szét. Ez úgy látszik csak a Pirellinek nem megy. Egy guminak ha túl nagy a leszorítóerő, az nem is gumi..... hanem vicc.

Úgy nagyjából sincs lövésed, hogy végül is 1 psi mekkora nyomás? Illetve arról sem, hogy jelenleg mennyi a megengedett nem igaz? Még bar-ra átváltva az általad írtakat sem stimmel.

BrettShaw
#7 BrettShaw 2016. május 13. 09:42  

"...: ennek egységes műszernek kell lennie, amely nagyjából 150 ezer eurót kóstálna..."

Beteg ez a világ. Egy maximum kerekenként 50€ értékű szenzorról és a hozzá tartozó mondjuk high tech 200€ vevőről beszélünk, ami újrahasználható ameddig meg nem sérül. Ez pont ugyanolyan nonszensz mint a 50k€ kerékkulcs.

Masters_Of_Hardcore
#6 Masters_Of_Hardcore 2016. május 12. 17:11  
SANI{Ó:
a lényeg, hogy mivel a favorit csapat a ludas ezért szépen szemet hunynak.....ilyen volt a fura rajtszoftver, ami egy rajt ismétlése után már soha nem produkált mesés rajtokat és ilyen volt a menet közben szélesedő gumik is no és a sláger a kettős lengéscsillapító....mind mind az akkori favoritot "eredményei" hozzásegítése miatt hagyták amíg már kínos nem lett...

ja, mint a kipufogógázos diffúzor.... csak 1,5 évvel később jöttek rá hogy nem kéne.. :D miaz ugyan 2 "ajándék" vbcím. Simán anélkül is 3 keréken is behúzták volna persze... :)

Na igen, nem műanyag gumit kéne gyártani 2,3PSI-vel hanem rendes gumit ami 1,5PSI-n se esik szét. Ez úgy látszik csak a Pirellinek nem megy. Egy guminak ha túl nagy a leszorítóerő, az nem is gumi..... hanem vicc.

speed2006
#5 speed2006 2016. május 12. 15:26  

Nem vagyok RedBull rajongó, de tiltja valami szabály a gumik hűtését, vagy az alkalmazott trükköt? Mert ha nem, akkor lehet kussolni. A f@sz ki van, hogy a kedvenc csapatom, (Alonsót leszámítva) is csak rinyálni tud ha valaki okosabb. A Pirelli is bekaphatja. Jó hogy nem tömör gumikat gyárt hogy nehogy szétrobbanjanak.

Utoljára módosítva: 2016. május 12. 15:30

Tadeus
#4 Tadeus 2016. május 12. 15:04  

Szigorítás szigorítás hátán. Ahelyett, hogy hoznának a sztenderdet és kész. Régebben jobban működött ez az egész...

zenon
#3 zenon 2016. május 12. 14:56  
fagyi:
Red Bullon nem lepődnék meg, nagyon leleményes brigád. Tetszik, hogy kb mindent megtalálnak ami van :D De a Mercedesen sem. Igazából szerintem a Ferrari nem képes ilyesmire :D

Azért az elmúlt években próbálkozott a Ferrari is. Csak vagy nem nyertek vele semmit, vagy olyan átlátszó volt, hogy azonnal betiltották :D

SANI{Ó
#2 SANI{Ó 2016. május 12. 14:35  

a lényeg, hogy mivel a favorit csapat a ludas ezért szépen szemet hunynak.....ilyen volt a fura rajtszoftver, ami egy rajt ismétlése után már soha nem produkált mesés rajtokat és ilyen volt a menet közben szélesedő gumik is no és a sláger a kettős lengéscsillapító....mind mind az akkori favoritot "eredményei" hozzásegítése miatt hagyták amíg már kínos nem lett...

fagyi
#1 fagyi 2016. május 12. 14:22  

Red Bullon nem lepődnék meg, nagyon leleményes brigád. Tetszik, hogy kb mindent megtalálnak ami van :D

De a Mercedesen sem. Igazából szerintem a Ferrari nem képes ilyesmire :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba