Két csapat is Ocont méltatja

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 15. 17:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár nem sikerült megszereznie pályafutása első Forma–1-es pontjait, Esteban Oconról jelenlegi és jövőbeli csapata is roppant elégedetten nyilatkozott a Brazil Nagydíj után, ahol a fiatal francia sokáig a legjobb tíz között tanyázott a mezőny egyik leggyengébb autójával.

Ocon az utolsó helyről vágott neki az interlagosi viadalnak, az időmérő után ugyanis három rajthelyes büntetést kapott Jolyon Palmer feltartásáért. Figyelmetlenségét gyorsan sikerült feledtetnie: a futamon végig magabiztosan vezetette autóját, és sokáig úgy tűnt, megszerezheti első F1-es pontjait, hiszen az utolsó biztonsági autós fázis után a nyolcadik helyen haladt.

Hiába küzdött azonban derekasan, Ocon végül visszacsúszott a 12. helyre, a gyorsabb autókat ugyanis nem tudta maga mögött tartani, pedig helyezése megtartásával csapatának is nagy szívességet tett volna, a Sauber ugyanis a brazíliai pontszerzéssel eléjük került a tabellán, fontos dollármilliókat „véve ki” ezzel a zsebükből. Hiába maradta azonban le a top10-es helyezésről, a leintés után jelenlegi és jövőbeli főnöke is elismerően nyilatkozott teljesítményéről.

„Nagyon biztatónak találtuk azt, amit vasárnap Estebantól láttunk” – jelezte a Force India helyettes csapatvezetője, Bob Fernley, kinek alakulata múlt pénteken jelentette be a fiatal francia szerződtetését. „Nagyon-nagyon jó versenyt produkált a Manorral. Persze a tehetségével eddig is tisztában voltunk, a döntésünkkel pedig elégedettek vagyunk, ebből a szempontból tehát nem volt szükség egy ilyen futamra. Amiről viszont meg kell bizonyosodnunk az az, hogy maximálisan támogatni tudjuk majd őt és ki tudjuk aknázni a tehetségét” – tette hozzá.

Ocon teljesítményéről a jelenlegi főnök, a Manornál versenyigazgatóként dolgozó Dave Ryan is az elégedettség hangján szólt. „Esteban szuper volt, remek munkát végzett” – nyilatkozta a tapasztalt brit szakember az Autosportnak. „Azt hittük lesz esélyünk a Sauber ellen, de minden elismerésem Nasré, jó versenyt futott. Kijárt már neki, de a mi balszerencsénkre pont vasárnap jött el ennek az ideje. Sajnos az utolsó újraindítás után egyszerűen nem volt elég jó az autó ahhoz, hogy megtartsuk az eredményt, pedig mindent megtettünk, amit csak lehetett” – magyarázta.

Amikor megkérdezték, csalódott-e, hogy a jövő egyik legnagyobb sztárjának tartott Ocon az év végén elhagyja csapatát, Ryan így válaszolt: „Mindig is tisztában voltunk azzal, hogy eligazolhat, akárcsak Pascal Wehrlein. Mindketten a Mercedes versenyzői, és ha a Mercedes akarja, máshol helyezheti el őket. Nyilvánvaló, hogy egy csapat számára pozitív, ha meg tudja tartani a jó pilótákat, és ez még a stabilitást is segítni, de most meg kell barátkoznunk a helyzettel.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. november 17. 11:08  

Sziasztok!

Mint tudjátok, én Force India szurkoló vagyok, és sokszor bosszant, hogy akár a kedvenc csapatom, akár más közép csapat nem kap elég figyelmet, például itt a fórumon se. Megjelenik 1-1 cikk, pár hozzószólás van csak, senkit sem érdekel az, hogy a középmezőnyben milyen irtózatos csaták mennek, és olykor vérre mennek azért a pár pontocskáért ami nekik életet vagy halált jelenthet.
Ha csak valami brutális nem történik, akkor a Force India idén elhódítja a 4. helyet a konstruktőri bajnokságban, fennállása óta a legjobb helyet. Ennek kimondhatatlanul örülök. Főleg úgy, hogy tavaly meg a fennállása legjobb helyét, az év végi 5. helyet ünnepelhette a csapat.

Na de lássuk, hogyan is alakult ez az év, alább pedig linkelek nektek néhány képet a Force India és a Williams idei csatájáról. Annyit mondhatok, és ezt nyilván Ti is tudjátok, hogy az év elejéhez képest így év végére nagyot fordultak a dolgok.
A 2016-os naptár 6. futamára úgy érkezett meg a Force India, hogy mindösszesen 14 pontot sikerült szerezniük 5 futam alatt, míg a Williams 65 pontot. Így versenyek negyede után máris 51 pontos hátrányba kerültek. Ekkor a senki földjén találták magukat, hiszen a Williams messze volt tőlük, míg a Toro Rosso-t magabiztos, közel 30 potnos előnnyel előzték, és tartották az 5. helyet. Ekkor még a csapat is úgy nyilatkozott, hogy az év végi 5. helyet mindenképp meg szeretnék szerezni, nem is gondoltak a 4. helyre. Aztán jött a Monacoi nagydíj, és a csapat robbantott, 23 pontot szereztek, míg a Williams csak egyet, és a következő futamoktól kezdve is sorra jöttek az állandó pontszerzések.
Magát az autót már júliustól nem fejlesztették igazán, átálltak 2017-re, csupán finom hangolták azt, hiszen az alap jó volt. Néhány akkori cikk:

http://www.f1vilag.hu/hirek/force-india-nem-kot-kompromisszumokat

http://www.vezess.hu/forma-1/2016/06/22/f1-a-force-india-tartalekra-all/

Egészen a 13. futamig tartott, mire a Force India utolérte és meg is előzte a Williams-t, a 14. futamon ugyan újra vissza előzött Sir Frank Williams alakulata, de a 15. futamon ismét vissza került az előny az indiai gárdához és azóta nem is eresztik azt el. 1 futam van még hátra, melynek egy 27 pontos előnnyel vágnak neki. Csak, hogy lássuk mekkora előny ez a csapatnak, a Williams az Orosz nagydíjon szerzett 4-5. helyeivel szerzett 22 pontja a legtöbb amit eddig egy verseny alatt szereztek az évben. És akkor még nem voltak így elveszve az autóval.

Nem lehet azt sem mondani, hogy csak a szerencsének köszönheti az állást a Force India. Több DNF és eggyel több totál nulla pontos versenyt tudhatnak magukéinak.

Lássuk hát az év alakulását számokban is.

Pontok, DNF-ek, Nullázások:
http://www.kephost.com/image/v2GT

Futamonkénti pontszerzés:
http://www.kephost.com/image/v2GJ

Összpontszám alakulása:
http://www.kephost.com/image/v2GE

Ezek alapján úgy gondolom, hogy a Force India minden szempontból megérdemli a történelmi 4. helyezésüket. Számomra ők a Forma-1 legszimpatikusabb csapata, Fisichella pole pozíciója óta drukkolok nekik. Gyakorlatilag minden évben egyre jobbak, és roppantul szurkolok 2017 miatt. Egy álom válna valóra, ha sikerülne egy konstruktőri 3. hely.

Köszönöm, hogy ezt végig olvastad kedves fórum társ.

Hajrá Force India!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra