Két vizsgálatot is kért Whiting Verstappenre – a bírák nem látták értelmét

írta: M4Sport
2016. július 26. 10:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az FIA versenyigazgatója Max Verstappen és Kimi Räikkönen csatájának mindkét vitatott jelenetét kivizsgáltatta volna, ám a versenybírák nem láttak okot erre.

Az első esetnél Kimi Räikkönen vezetőszárnya sérült meg, a másodiknál a bukótérbe kényszerült a Ferrari, ám aki arra kíváncsi, az FIA versenybírósága mivel indokolta, hogy Max Verstappen büntetés nélkül megúszta a Magyar Nagydíj hajrájában bemutatott manővereit, hiába keresgél erről szóló dokumentumokat a szövetség honlapján, az esetek kapcsán ugyanis még csak hivatalos vizsgálat sem indult. Vasárnap többen is azt kérdezték a paddockban, miért nem.

Annyi kiderült, hogy Charlie Whiting versenyigazgató mindkét megmozdulást a bírók figyelmébe ajánlotta. Az első összecsapásra a 2-es kanyarban került sor. Kimi Räikkönen először az 57. körben próbálta megelőzni ellenfelét, aki előbb a belső ívre húzta Red Bullját, majd az utolsó (utáni?) pillanatban finoman jobbra mozdult. Räikkönen nem tudta már elkerülni a koccanást: első szárnyának véglapja le is tört. Másodszor a 67. körben csaptak össze az 1-es kanyarban. Verstappen ekkor is az utolsó pillanatban mozdult, ám itt csupán egyszeri irányváltás történt. De ez is elegendő volt ahhoz, hogy 2007 bajnokának az ütközés elkerülése érdekében a külső ív bukóterébe kelljen hajtania.

Räikkönen az első esetnél Verstappen kétszeri irányváltására panaszkodott idegesen a rádión keresztül, másodjára pedig azt nehezményezte, hogy a 18 éves versenyző mindig megvárja, merre indul, s csak azt követően kezd irányt váltani – szerinte veszélyes módon.

Maurizio Arrivabene, a Ferrari csapatfőnöke elárulta, az első esetnél ők kérték Whitingot arra, hogy vizsgálja ki, történt-e szabálytalanság. A második megmozdulást két órával a leintés után, Räikkönen panaszának hatására nézték vissza a szövetség emberei, ám hivatalos vizsgálatra egyik esetben sem került sor. Az Auto Motor und Sport szerint nem zárható ki, hogy a kemény versenyzést pártoló versenyzőbíró, Alan Jones nyomására.

Bár kétszeri irányváltásra a 2-es kanyarban került sor, a német szaklap úgy tudja, Whiting inkább a második, 1-es kanyarban történt manővert látta problémásnak. A felvételeken a célegyenes végén lévő táblák segítségével megfigyelhető, hogy Verstappen 125 méterrel a kanyar előtt balra irányítja autóját, majd 75 méterrel a forduló előtt jobbra kormányoz. Mindez azt jelenti, hogy egyszeri irányváltására a féktávon belül került sor – márpedig fékezéskor bemozdulni már nem szabad a szabályok szerint. Räikkönen tehát nem véletlenül panaszkodott ekkor is.

A versenyigazgató tervei szerint Hockenheimben még beszélni fog Räikkönennel az ügyről, ennek azonban legfeljebb már csak a jövőbeni esetekre lesz hatása, a hungaroringi végeredmény már hivatalossá vált.

A korábbi versenyző, Martin Brundle kissé éretlennek látja Verstappen védekezési technikáját, melynek szerinte előbb-utóbb még a holland is a kárát láthatja. „Max védekezési módszere az utánpótlás-kategóriákra emlékeztet. A pálya közepe felé helyezkedik, és az utolsó pillanatban a pálya azon oldalát választja, amelyen az ellenfele támadni próbálja őt, így keresztezi az útját. Kissé késeinek tűnik a manővere, és problémákat okoz. Kétségem sincs afelől, hogy egyszer defekttel vagy a futam feladását eredményező károkkal fog végződni ez a védekezési technika.”

„Vasárnap nagyon szerencsés volt, de ez a stílus előbb-utóbb bajt okoz számára, és az is látható, hogy a többi versenyző egyszer annyira frusztrált lesz miatta, hogy megpróbálja majd megleckéztetni őt. Mansell és Senna mindig ezt tette, ha egy fiatal versenyző nem mutatott tiszteletet. Max későn mozdult, gyorsan mozdult és gyakran tesz ilyet. Vitázhatnánk napestig, hogy kétszer vagy akár háromszor váltott-e irányt a Kimi elleni védekezéskor. Fittyet hányt a szabályokra, kárt okozott a saját autójában, ráadásul a társai számára is komoly problémát jelent” – állapította meg a tévés szakkommentátor.

FIA
Oszd meg!

26 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

KIMI AND THE RED POWER
#26 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 28. 11:39  
sztárvorsz:
Nem sok mindent tudok már hozzátenni, a véleményem leírtam az esetről ami még mindig nem változott. Az irányváltás után már rá lehet fogni, hogy a kanyar ívén volt, nyilván határeset és egy kiskapu ez a szabály szövegezésében. Viszont nem ez volt az első ilyen eset, tehát következetlenségnek nem nevezném. Utolsó pillanatban is oda lehet rántani az autót ha még nincs mellette a másik pilóta. Pl. hasonló volt a Rosberg eset, mikor rossz motormódban rajtolt és mindkét merci nullázott. Ezek önmagukban versenybalesetek szerintem. Az biztos, és ebben igazat is adok, hogy egy kemény manőverről volt szó, ami abszolút feszegette a határokat, de hát versenyről van szó. Nekem tetszett, van akinek sok volt már. Az is elmondható, hogy egy ilyen fiatal suhanctól egy Kimi ellen azért pofátlan na. De aztán meg ő is csak foggal körömmel harcol, láttuk hogy a Red Bullnál muszáj is, különben jön a váltás.

Nem korrekt összehasonlítani. Rosberg reflexből húzódott a belső ívre, egy alkalommal. Max csak vasárnap 3x csinálta meg, hogy az utolsó pillanatban berántotta a másik elé a gépet. Gyakorlatilag elkerülhetetlen ütközést provokált ki. Ennek nem szabadna szabályosnak lennie.

Utoljára módosítva: 2016. július 28. 11:58

NanoKutya
#25 NanoKutya 2016. július 27. 10:30  
sztárvorsz:
Nem sok mindent tudok már hozzátenni, a véleményem leírtam az esetről ami még mindig nem változott. Az irányváltás után már rá lehet fogni, hogy a kanyar ívén volt, nyilván határeset és egy kiskapu ez a szabály szövegezésében. Viszont nem ez volt az első ilyen eset, tehát következetlenségnek nem nevezném. Utolsó pillanatban is oda lehet rántani az autót ha még nincs mellette a másik pilóta. Pl. hasonló volt a Rosberg eset, mikor rossz motormódban rajtolt és mindkét merci nullázott. Ezek önmagukban versenybalesetek szerintem. Az biztos, és ebben igazat is adok, hogy egy kemény manőverről volt szó, ami abszolút feszegette a határokat, de hát versenyről van szó. Nekem tetszett, van akinek sok volt már. Az is elmondható, hogy egy ilyen fiatal suhanctól egy Kimi ellen azért pofátlan na. De aztán meg ő is csak foggal körömmel harcol, láttuk hogy a Red Bullnál muszáj is, különben jön a váltás.

Akkor nézd újra a barceloniai esetet...foggal körömmel pedig lehet harcolni, de ekkora tempókülönbségnél ez így bőven veszélyes, nem csak szabálytalan. A kis taknyos elég ha visszanézi a futam elejét, ahol fordított volt a szereposztás és láthajta, hogy kell ezt keményen, de korrektül csinálni.

Most már látom, hogy sok bajnoki címet (???) és mégtöbb gennyes megmozdulást (!!!) fogunk ettől a gyerektől még látni...

sztárvorsz
#24 sztárvorsz 2016. július 26. 23:33  
KIMI AND THE RED POWER:
Egyrészt ha valaki irányt vált, majd megint nyit a kormányon mint ahogy Vst tette az 1. és 2. kanyar előtt is, az minden csak nem kanyarodás. Ezt tetézi, hogy a védekezési stratégiája annyiból áll, hogy berántja az autót arra az ívre az utolsó pillanatban, ahol a támadója van. Ez utóbbi is kérdéses viselkedés, de minimum tisztességtelen és veszélyes. Viszont az elsővel kombinálva már nyilvánvalóan szabálytalan is.

Nem sok mindent tudok már hozzátenni, a véleményem leírtam az esetről ami még mindig nem változott. Az irányváltás után már rá lehet fogni, hogy a kanyar ívén volt, nyilván határeset és egy kiskapu ez a szabály szövegezésében. Viszont nem ez volt az első ilyen eset, tehát következetlenségnek nem nevezném. Utolsó pillanatban is oda lehet rántani az autót ha még nincs mellette a másik pilóta. Pl. hasonló volt a Rosberg eset, mikor rossz motormódban rajtolt és mindkét merci nullázott. Ezek önmagukban versenybalesetek szerintem.

Az biztos, és ebben igazat is adok, hogy egy kemény manőverről volt szó, ami abszolút feszegette a határokat, de hát versenyről van szó. Nekem tetszett, van akinek sok volt már. Az is elmondható, hogy egy ilyen fiatal suhanctól egy Kimi ellen azért pofátlan na. De aztán meg ő is csak foggal körömmel harcol, láttuk hogy a Red Bullnál muszáj is, különben jön a váltás.

sztárvorsz
#23 sztárvorsz 2016. július 26. 22:17  
DUdi:
Hát mindegy most már. De nem egyformán látjuk a dolgokat. De ez nem gond. Sőt :)

Persze h nem! Kétes szituk mindig is voltak és lesznek is, amiken lehet jót csámcsogni :)

KIMI AND THE RED POWER
#22 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 26. 20:57  
Balrog:
"Ezt tetézi, hogy a védekezési stratégiája annyiból áll, hogy berántja az autót arra az ívre az utolsó pillanatban, ahol a támadója van" Amit egyébként nem tilt semmi az égvilágon. DRS ellen kb. ez az egyetlen hatékony védekezési mód. Verstappen egyszer nem változtatott irányt védekezés közben egynél többször, maximum Kimi onboardjából tűnik úgy, mivel oda-vissza cikázott mögötte támadás közben.

Az irányváltás nélküli vezetés annyit tesz a versenyzésben, hogy mész az ideális íven, nem pedig az, hogy egyenesen tartod a kormányt. Verstappen először a belső ívet választotta, majd elkezdett jobbra tartani, amikor pedig meglátta Kimit belül, visszarántotta és ezt követően is nyitott a kormányon, tehát nem lehet azzal takarózni, hogy kanyarodott. Ez 3 db irányváltás. Ami pedig a tisztességtelen és sportszerűtlen az egészben, hogy mindezt úgy csinálta, hogy a pár méterre mögötte érkező Räikkönen mozgásaira reagált egy féktávon. Ezzel teljesen elkerülhetetlenné téve az ütközést. Erre mondta JV, hogy biztonságról papolunk miközben versenyzők belekényszerítenek másokat ütközésbe és nincsen semmiféle akció ellene.

Utoljára módosítva: 2016. július 26. 20:58

Go.Michael
#21 Go.Michael 2016. július 26. 19:31  

Ebben az egész szituációban az a nevetséges, hogy oké jött a kanyar, de a 2-es kanyar pont olyan hogy fordulhatsz szűken vagy szélesen, mivel íves, nem csúszol ki, maximum nem tudsz akkora tempót átvinni. Szerintem ez megért volna egy büntetést, érdemes megnézni jobbról levédi a kaput verstappen, utána egyből nézi a bal tükröt, tök egyértelmű volt a szándéka. Ha nem törik a szárny azt mondom bosszús vagyok hogy nincs büntetés, de az a szárny tört... vicc az egész. Egyébként törött szárnnyal is jóval nagyobb tempót ment Kimi ami bíztató.

s.zseke
#20 s.zseke 2016. július 26. 19:26  

És arról nem beszélt még senki, hogy mi lesz ha legközelebb is előfordul ilyen?
Ha másik felügyelő lesz az majd büntetni fog, ha igen akkor most miért nem?
Nincs következetesség, és a pilóták nem fogják tudni mit lehet, mit nem!
Vagy tényleg vannak egyenlőbbek?

DUdi
#19 DUdi 2016. július 26. 17:50  

Én nem akarok senkit meggyőzni az igazamról. Mindenki eldöntheti saját maga.

http://www.formula1.com/en/latest/features/2016/7/watch--the-best-onboard-action-from-hungary.html

Szegény Maxnek biztos az utolsó pillanatban jutott mindig eszébe, hogy pont úgy kanyarodjon, ahogy kanyarodjon.

Zasalamel
#18 Zasalamel 2016. július 26. 17:20  

Nagyon nehéz ezt megítélni, mivel ahogy írták itt páran a 2-ik irányváltás az maga a kanyarodás volt, Kimi túl optimista volt és túl hamar ment vissza az ideális ívre. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, h Kimi az egyik legfairebb versenyző a mezőnyben, akivel Max ezt az agresszív védekezést eltudja játszani, viszont ezt nem minden versenyző fogja lenyelni, lesznek még Max-szal kellemetlen pillanatok.

Utoljára módosítva: 2016. július 26. 17:21

Enveblo
#17 Enveblo 2016. július 26. 17:02  
Balrog:
"Féktávon belül viszont nem szabad irány változtatni. Ennyi." És ezt mégis hogyan kéne elképzelni? Mert például pont a hungaroringi hármas kanyar az egyik olyan, ahol tipikusan mélyen, a kanyar közepéig fékeznek. Amiről te beszélsz, az maximum akkor lenne igaz, ha már mellette lett volna egy autó a belső íven. Csakhogy éppenséggel itt ilyesmiről szó sem volt.

irányváltás az, mikor még utána visszaegyenesíted a kormányt, tényleg ennyire sötét itt mindenki?

fist1
#16 fist1 2016. július 26. 16:43  
Balrog:
"Ezt tetézi, hogy a védekezési stratégiája annyiból áll, hogy berántja az autót arra az ívre az utolsó pillanatban, ahol a támadója van" Amit egyébként nem tilt semmi az égvilágon. DRS ellen kb. ez az egyetlen hatékony védekezési mód. Verstappen egyszer nem változtatott irányt védekezés közben egynél többször, maximum Kimi onboardjából tűnik úgy, mivel oda-vissza cikázott mögötte támadás közben.

Kimi és még jó pár szakértő szemszögéből "tűnt úgy". Szabálytalan volt, ez nem is kérdés. Mázlija volt Alan Jonesszal.

Balrog
#15 Balrog 2016. július 26. 16:26  
DUdi:
Hát nem tudom. De itt egyértelműen az van írva, hogy féktávon irányt változtatott, márpedig az után, hogy látta, hogy merre is mozdul Kimi. Féktávon belül viszont nem szabad irány változtatni. Ennyi. És Kimi nem csak azért mondta a magáét mert történt ami történt (félreértés ne legyen ugyanezt mindegyik versenyző megtette volt (hogy mondja a magáét)), hanem a következetlenségek miatt. És igaza is van. A bíróknak meg az a dolga, hogy a szabályokat betartassa. Hogy milyenek a szabályok az ebben az esetben lényegtelenek. Semmi baj a kemény kerék-kerék elleni csatákkal, de a szabály illik betartani. Ezek a dolgok azért is érdekesek, mert ha most hétvégén adódik egy hasonló szitu akkor mi lesz? Mi lesz, ha a vétkest megbüntetik? Vagy mivel itt történt ami történt akkor szemet hunynak felette? Melyik az a szitu amikor már azt mondja valaki, hogy állj. Ugyanez igaz a dupla sárgás esetre is.

"Féktávon belül viszont nem szabad irány változtatni. Ennyi."

És ezt mégis hogyan kéne elképzelni? Mert például pont a hungaroringi hármas kanyar az egyik olyan, ahol tipikusan mélyen, a kanyar közepéig fékeznek. Amiről te beszélsz, az maximum akkor lenne igaz, ha már mellette lett volna egy autó a belső íven. Csakhogy éppenséggel itt ilyesmiről szó sem volt.

Balrog
#14 Balrog 2016. július 26. 16:18  
KIMI AND THE RED POWER:
Egyrészt ha valaki irányt vált, majd megint nyit a kormányon mint ahogy Vst tette az 1. és 2. kanyar előtt is, az minden csak nem kanyarodás. Ezt tetézi, hogy a védekezési stratégiája annyiból áll, hogy berántja az autót arra az ívre az utolsó pillanatban, ahol a támadója van. Ez utóbbi is kérdéses viselkedés, de minimum tisztességtelen és veszélyes. Viszont az elsővel kombinálva már nyilvánvalóan szabálytalan is.

"Ezt tetézi, hogy a védekezési stratégiája annyiból áll, hogy berántja az autót arra az ívre az utolsó pillanatban, ahol a támadója van"
Amit egyébként nem tilt semmi az égvilágon. DRS ellen kb. ez az egyetlen hatékony védekezési mód.

Verstappen egyszer nem változtatott irányt védekezés közben egynél többször, maximum Kimi onboardjából tűnik úgy, mivel oda-vissza cikázott mögötte támadás közben.

Enveblo
#13 Enveblo 2016. július 26. 14:49  
KIMI AND THE RED POWER:
Egyrészt ha valaki irányt vált, majd megint nyit a kormányon mint ahogy Vst tette az 1. és 2. kanyar előtt is, az minden csak nem kanyarodás. Ezt tetézi, hogy a védekezési stratégiája annyiból áll, hogy berántja az autót arra az ívre az utolsó pillanatban, ahol a támadója van. Ez utóbbi is kérdéses viselkedés, de minimum tisztességtelen és veszélyes. Viszont az elsővel kombinálva már nyilvánvalóan szabálytalan is.

ez a lényeg

DUdi
#12 DUdi 2016. július 26. 14:42  
sztárvorsz:
Szerintem egyszer kimozdult a kulso ivre, ott valtott iranyt egyszer, majd rafordult a kanyarra es utana mar abban az ivben is vette be. Magyarul a 2. iranyvaltas mar maga a kanyarodas volt. Persze, nyilvan ez a magyarazat egy egyenes kozepen mar nem allna meg a helyet, ahol se fektav, se kanyar nincs a lathataron. Van egy kis szurke terulet - kiskapu, amit nem igazan lehet normalisan korulirni a szabalyokkal, amit most Verstappen kihasznalt. Az meg hogy fektavon nem lehet iranytvaltani, nem tudom mit takar pontosan, hiszen kanyarodas kozben is fekeznek a pilotak.. Szerintem sima versenybaleset volt. Es en ebben az esetben kovetkezetlenseget sem igazan erzek, mert emlekszem ra, hogy ezek az esetek eddig is belefertek.. Ritkan, ennel egyertelmubb szituaciokban adtak buntetest dupla iranyvaltasokert emlekeim szerint. A tobbi eset meg mind egy kulon mise igazabol. A radios szabaly eseteben magaval a szaballyal van a fo gond szerintem. Reszemrol nagyon nem tetszett, mikor radion mondtak meg mikor fekezzen a pilota. Szoval en hatarozottan partolom a radios szigoritast,csak hat nehez szabalyt alkotni ra. A legegyszerubb az volna, hogy vagy mindent engednenek, vagy mindent tiltananak - a ketto kozt meg nehez pontosan szabalyozni. A mostani megoldas nem tunik jarhatonak, szerintem most megy a tapogatozas, remelem elobb utobb kialakul valami mukodo koncepcio. A sarganal erzek egyedul nemi kovetkezetlenseget a biraktol, bar faramuci volt a szituacio is, veszely mar nem volt, a kovetkezo kanyarnal mar feloldottak a jelzest amit Rosberg is latott. Abba meg nem latunk bele, hogy o mennyit is lassitott valojaban, illetve hogy altalaban hogy reagaljak ezt le ezt a pilotak. Mindenesetre azzal egyetertek, hogy ha mar kint van a sarga jelzes, akkor azt legyen muszaj betartani, ha jogos hogy kint van, ha nem. Lehet, hogy az jart a birak fejeben, hogy ha elveszik Rosberg idejet, akkor meg Hamilton-nak tesznek szivesseget.. Mert hat folosleges volt a sarga jelzes mar.

Hát mindegy most már. De nem egyformán látjuk a dolgokat. De ez nem gond. Sőt :)

KIMI AND THE RED POWER
#11 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 26. 14:30  
sztárvorsz:
Na varjunk, a fektav mar a kanyarhoz tartozik, magyarul mondhatja hogy mar a kanyart vette be ott - arra helyezkedett. Ezert is ervelt azzal Kimi, hogy az o megmozdulasara reagalt. Csak hat az meg nem szamit mire reagal a pilota, az szamit mit csinal. Nem szabalytalan volt, hanem esetleg tiszteletlen. Csak Kimi is tul tolja ezt a dolgot, mivel az a dolga, hogy Maxot megbuntessek hogy o tobb pontot gyujtson. Itt van az, hogy az dont, hogy a birak mennyire szoros szivuek, verseny ellenesek/partiak.

Egyrészt ha valaki irányt vált, majd megint nyit a kormányon mint ahogy Vst tette az 1. és 2. kanyar előtt is, az minden csak nem kanyarodás. Ezt tetézi, hogy a védekezési stratégiája annyiból áll, hogy berántja az autót arra az ívre az utolsó pillanatban, ahol a támadója van. Ez utóbbi is kérdéses viselkedés, de minimum tisztességtelen és veszélyes. Viszont az elsővel kombinálva már nyilvánvalóan szabálytalan is.

sztárvorsz
#10 sztárvorsz 2016. július 26. 14:14  
DUdi:
Hát nem tudom. De itt egyértelműen az van írva, hogy féktávon irányt változtatott, márpedig az után, hogy látta, hogy merre is mozdul Kimi. Féktávon belül viszont nem szabad irány változtatni. Ennyi. És Kimi nem csak azért mondta a magáét mert történt ami történt (félreértés ne legyen ugyanezt mindegyik versenyző megtette volt (hogy mondja a magáét)), hanem a következetlenségek miatt. És igaza is van. A bíróknak meg az a dolga, hogy a szabályokat betartassa. Hogy milyenek a szabályok az ebben az esetben lényegtelenek. Semmi baj a kemény kerék-kerék elleni csatákkal, de a szabály illik betartani. Ezek a dolgok azért is érdekesek, mert ha most hétvégén adódik egy hasonló szitu akkor mi lesz? Mi lesz, ha a vétkest megbüntetik? Vagy mivel itt történt ami történt akkor szemet hunynak felette? Melyik az a szitu amikor már azt mondja valaki, hogy állj. Ugyanez igaz a dupla sárgás esetre is.

Szerintem egyszer kimozdult a kulso ivre, ott valtott iranyt egyszer, majd rafordult a kanyarra es utana mar abban az ivben is vette be. Magyarul a 2. iranyvaltas mar maga a kanyarodas volt. Persze, nyilvan ez a magyarazat egy egyenes kozepen mar nem allna meg a helyet, ahol se fektav, se kanyar nincs a lathataron. Van egy kis szurke terulet - kiskapu, amit nem igazan lehet normalisan korulirni a szabalyokkal, amit most Verstappen kihasznalt. Az meg hogy fektavon nem lehet iranytvaltani, nem tudom mit takar pontosan, hiszen kanyarodas kozben is fekeznek a pilotak.. Szerintem sima versenybaleset volt. Es en ebben az esetben kovetkezetlenseget sem igazan erzek, mert emlekszem ra, hogy ezek az esetek eddig is belefertek.. Ritkan, ennel egyertelmubb szituaciokban adtak buntetest dupla iranyvaltasokert emlekeim szerint.

A tobbi eset meg mind egy kulon mise igazabol. A radios szabaly eseteben magaval a szaballyal van a fo gond szerintem. Reszemrol nagyon nem tetszett, mikor radion mondtak meg mikor fekezzen a pilota. Szoval en hatarozottan partolom a radios szigoritast,csak hat nehez szabalyt alkotni ra. A legegyszerubb az volna, hogy vagy mindent engednenek, vagy mindent tiltananak - a ketto kozt meg nehez pontosan szabalyozni. A mostani megoldas nem tunik jarhatonak, szerintem most megy a tapogatozas, remelem elobb utobb kialakul valami mukodo koncepcio.

A sarganal erzek egyedul nemi kovetkezetlenseget a biraktol, bar faramuci volt a szituacio is, veszely mar nem volt, a kovetkezo kanyarnal mar feloldottak a jelzest amit Rosberg is latott. Abba meg nem latunk bele, hogy o mennyit is lassitott valojaban, illetve hogy altalaban hogy reagaljak ezt le ezt a pilotak. Mindenesetre azzal egyetertek, hogy ha mar kint van a sarga jelzes, akkor azt legyen muszaj betartani, ha jogos hogy kint van, ha nem. Lehet, hogy az jart a birak fejeben, hogy ha elveszik Rosberg idejet, akkor meg Hamilton-nak tesznek szivesseget.. Mert hat folosleges volt a sarga jelzes mar.

Utoljára módosítva: 2016. július 26. 14:24

elixir
#9 elixir 2016. július 26. 13:40  

A kis köcsög Maxnak elneznek mindent !

Utoljára módosítva: 2016. július 26. 13:43

DUdi
#8 DUdi 2016. július 26. 13:06  
sztárvorsz:
Na varjunk, a fektav mar a kanyarhoz tartozik, magyarul mondhatja hogy mar a kanyart vette be ott - arra helyezkedett. Ezert is ervelt azzal Kimi, hogy az o megmozdulasara reagalt. Csak hat az meg nem szamit mire reagal a pilota, az szamit mit csinal. Nem szabalytalan volt, hanem esetleg tiszteletlen. Csak Kimi is tul tolja ezt a dolgot, mivel az a dolga, hogy Maxot megbuntessek hogy o tobb pontot gyujtson. Itt van az, hogy az dont, hogy a birak mennyire szoros szivuek, verseny ellenesek/partiak.

Hát nem tudom. De itt egyértelműen az van írva, hogy féktávon irányt változtatott, márpedig az után, hogy látta, hogy merre is mozdul Kimi. Féktávon belül viszont nem szabad irány változtatni. Ennyi.
És Kimi nem csak azért mondta a magáét mert történt ami történt (félreértés ne legyen ugyanezt mindegyik versenyző megtette volt (hogy mondja a magáét)), hanem a következetlenségek miatt. És igaza is van. A bíróknak meg az a dolga, hogy a szabályokat betartassa. Hogy milyenek a szabályok az ebben az esetben lényegtelenek. Semmi baj a kemény kerék-kerék elleni csatákkal, de a szabály illik betartani.
Ezek a dolgok azért is érdekesek, mert ha most hétvégén adódik egy hasonló szitu akkor mi lesz? Mi lesz, ha a vétkest megbüntetik? Vagy mivel itt történt ami történt akkor szemet hunynak felette? Melyik az a szitu amikor már azt mondja valaki, hogy állj. Ugyanez igaz a dupla sárgás esetre is.

sztárvorsz
#7 sztárvorsz 2016. július 26. 12:49  
DUdi:
Azért is van felfújva ez a sztori, mert a versenyirányítás egész hétvégén impotensen viselkedett. Nem ez volt az egyetlen olyan helyzet ahol meglehetősen véleményesen vélekedett. Sokakat (többek között engem is) az zavart a legjobban, hogy a T. versenybíróság még csak vizsgálatra méltónak sem tartotta ezt az esetet. Ezzel szemben egy fékhibával küzdő Jensont meg megbüntetnek azért mert rádión beszélt a mérnökével. ez egy vicc így. Amúgy ahogy a cikkben is van: féktávon váltott irány, Ez szabálytalan a jelenlegi szabályrendszerben. Tetszik, nem tetszik. Nem baj a kemény védekezés, ha az szabályos. Abból is láttunk példát pár körrel korábban. Most már mindegy. Charlie meg majd jól megmondja Kiminek majd a magáét, hogy nehogy már nyilvánosan bíráljon :D Úgyis ez a divat mostanában :D

Na varjunk, a fektav mar a kanyarhoz tartozik, magyarul mondhatja hogy mar a kanyart vette be ott - arra helyezkedett. Ezert is ervelt azzal Kimi, hogy az o megmozdulasara reagalt. Csak hat az meg nem szamit mire reagal a pilota, az szamit mit csinal. Nem szabalytalan volt, hanem esetleg tiszteletlen. Csak Kimi is tul tolja ezt a dolgot, mivel az a dolga, hogy Maxot megbuntessek hogy o tobb pontot gyujtson. Itt van az, hogy az dont, hogy a birak mennyire szoros szivuek, verseny ellenesek/partiak.

Utoljára módosítva: 2016. július 26. 12:50

HannaLill
#6 HannaLill 2016. július 26. 12:34  

Nincs ezzel semmi gond ,kemény tökös legyen a versenyzés a gond ott van hogy az egyik pályán simán belefér a másikon meg simán büntetnek érte.

DUdi
#5 DUdi 2016. július 26. 12:27  
sztárvorsz:
Csak en erzem ugy h total fel van fujva ez az ugy ? Hany ilyen eset volt mar a multban ? Most visszaneztem, lehet kemenynek meg kocsognek nevezni, de egyszeruen csak versenyzett.. hagyott eleg helyet, nem volt mellette meg Kimi mikor iranyt valtott, es a 2. iranyvaltas mar a fektavon tortent, ez mar baromi sokszor belefert az elmult evek soran is, meg most is. Mivel a dupla iranyvaltas szaballyal az egyenesbeli cikazast akartak kiiktatni (ami mar szerintem is tul sok), de nem akartak megolni a versenyt. En speciel ilyen csatakat akarok latni!

Azért is van felfújva ez a sztori, mert a versenyirányítás egész hétvégén impotensen viselkedett. Nem ez volt az egyetlen olyan helyzet ahol meglehetősen véleményesen vélekedett. Sokakat (többek között engem is) az zavart a legjobban, hogy a T. versenybíróság még csak vizsgálatra méltónak sem tartotta ezt az esetet. Ezzel szemben egy fékhibával küzdő Jensont meg megbüntetnek azért mert rádión beszélt a mérnökével. ez egy vicc így.
Amúgy ahogy a cikkben is van: féktávon váltott irány, Ez szabálytalan a jelenlegi szabályrendszerben. Tetszik, nem tetszik.
Nem baj a kemény védekezés, ha az szabályos. Abból is láttunk példát pár körrel korábban.
Most már mindegy. Charlie meg majd jól megmondja Kiminek majd a magáét, hogy nehogy már nyilvánosan bíráljon :D Úgyis ez a divat mostanában :D

sztárvorsz
#4 sztárvorsz 2016. július 26. 12:07  

Csak en erzem ugy h total fel van fujva ez az ugy ? Hany ilyen eset volt mar a multban ? Most visszaneztem, lehet kemenynek meg kocsognek nevezni, de egyszeruen csak versenyzett.. hagyott eleg helyet, nem volt mellette meg Kimi mikor iranyt valtott, es a 2. iranyvaltas mar a fektavon tortent, ez mar baromi sokszor belefert az elmult evek soran is, meg most is. Mivel a dupla iranyvaltas szaballyal az egyenesbeli cikazast akartak kiiktatni (ami mar szerintem is tul sok), de nem akartak megolni a versenyt. En speciel ilyen csatakat akarok latni!

Utoljára módosítva: 2016. július 26. 12:20

fist1
#3 fist1 2016. július 26. 11:42  

Elmegy a picsába Alan Jones. Akár pártolja a kemény versenyzést, akár nem, vannak szabályok. A stewardoknak az a dolga, hogy a szabályok szerint járjanak el, ezért vannak ott. Nem azért, hogy a saját kényük-kedvük szerint büntessenek. Ez így iszonyat amatőr, nem profi.

guide
#2 guide 2016. július 26. 11:41  

A szabályalkotók célja az volt,hogy lehetőséget teremtsenek a hátul haladónak a biztonságos előzésre.Verstappen egyszerűen arra az oldalra tette az autóját,amelyiken Kimi támadni akart.Vagyis a támadónak nem maradt más lehetősége csak a satufék.Szerencséje van,hogy az egyik legjobb autóban ül,mert a nagyok vigyáznak és
próbálják elkerülni az ütközést.De előbb-utóbb csatt lesz a vége.

Enveblo
#1 Enveblo 2016. július 26. 10:46  

remélem is kárát látja majd egyszer, ez nem F4 ahol esélytelen helyzetben is oda kell baszni a falhoz a másikat...

HairHungary