Kezdődik a következő teszt – Vettel lelkes, de az autókkal gondok vannak

írta: M4Sport
2016. szeptember 21. 08:40
FOTÓ: ©Daimler Media

Szerdától két napon át Franciaországban tesztel a Mercedes a Pirellivel. A gumigyártónak továbbra is gondjai vannak a tesztautókkal – túl messze a kívánt leszorítóerő-mennyiségtől.

Már négy teszt lement a Pirelli 2017-es felkészüléséből – szerdán a dél-franciaországi Paul Ricard-versenypályán a Mercedes folytatja a munkát. A legutóbbi alkalomhoz hasonlóan Pascal Wehrlein ül autóba, ám ezúttal nem a slick, hanem a vizes pályára alkalmas abroncsokat teszteli a mesterségesen fellocsolt ringen. A teszt csütörtökön is folytatódik.

A Pirelli az eddigi gyakorlásokon nem volt megelégedve a Mercedes, a Red Bull és a Ferrari által elkészített átalakított autókkal. A három istálló igyekezett a jövő évben várható mértékűre növelni az autók leszorítóerejét, ennek érdekében számos, az FIA által engedélyezett, a 2017-es konstrukciók fejlesztése szempontjából nem előnyt jelentő módosítást elvégzett, így például a 70-es évekből ismert „szoknyákat” helyezett fel a padlólemezek szélére, valamint növelte a szárnyak méretét, megváltoztatta azok kialakítását is.

Mindez azonban kevés. A Motorsport úgy tudja, a változtatásokkal mindössze 10%-kal nagyobb leszorítóerőt sikerült elérniük a mostanihoz képest, miközben a jövő évi autók minimum 20%, de év végére akár 35-40%-kal nagyobb leszorítóerőt lesznek képesek előállítani. Miután a gyártó a keverékek és a felépítés szempontjából is a fejlesztés meghatározó fázisához érkezett, a hírek szerint most az FIA-hoz fordult segítségért, hogy megoldást találjanak a nagyobb leszorítóerő előállítására.

„A csapatok dolgoznak a problémám a következő tesztig. A gond az, hogy nincs elég leszorítóerő, ezért nem tudjuk olyan mértékben terhelni a keverékeket, mint amire a következő évben számítunk. Emiatt nehéz megfelelően értékelni a kopás mértékét. Ha nő a teljesítmény és a leszorítóerő, a kopás is nagyobb. Most vannak bizonyos számaink, de a megfelelő értékekhez jobb autók kellenek” – nyilatkozta Mario Isola, a cég mérnöke.

„A 2017-es év során elég komoly fejlődést várunk az autóktól, ami azt jelenti, hogy még jobban el vagyunk maradva. Talán úgy 20%-kal több leszorítóerő kellene” – árulta el az olasz, hozzátéve, hogy az októberi két száraz pályás tesztjükre már mindenképpen megfelelő autókat szeretnének használni.

A Pirelli a közelmúltban azt is hangsúlyozta, örömmel venné, ha a Mercedes Wehrlein mellett két tapasztalt versenyzőjét is a rendelkezésükre bocsátaná. Isola eddig talán Sebastian Vettel munkájával volt a legelégedettebb. „Nagyon érdeklik ezek a tesztek” – mondta. „Mindent tudni akar arról, amit tesztel. Nagyon sok kérdést tesz föl, és olykor úgy kell leállítani, és azt mondani neki: neked itt mondanod kell valamit, nem kérdezni. De ő már csak ilyen. Nagyon érdeklődik, meg akar érteni mindent.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája