Kezdődik az utolsó összecsapás!

írta: RZ
2016. november 24. 20:01
FOTÓ: ©Motorsportal

Két versenyző, két karakter – egy cél. Nico Rosberg és Lewis Hamilton a hétvégén utoljára feszül egymásnak, hogy eldöntsék a 2016-os szezon legfontosabb kérdését. Kié lesz a bajnoki trófea?

Ez a kézfogás bizony elmaradt. Pedig miután Nico Rosberg és Lewis Hamilton csütörtök délután bevonult a rendhagyó, csak kettejük részvételével zajló második sajtótájékoztatóra, a fotósok mindössze két dolgot kértek tőlük: álljanak össze egy közös képre, mielőtt leülnek, és fogjanak kezet egymással…

Nico Rosberget az esemény után megkérdezték arról, miért is maradt el a békés kézrázás, de ő másképp emlékezett a történtekre. „Így kérték, hogy csak álljunk össze egy képre. Erre kértek minket. De nem lett volna probléma. Miért ne? Szó sincs arról, hogy kerülni akarnánk egymást” – mondta.

Pedig testbeszédük másról árulkodott. A közös fotó végül két, egymáshoz közel álló, mégis egymástól teljesen elhatárolódó – a kézfogás lehetőségét zsebre tett kézzel kizáró –bajnokjelöltről készült el.

Aztán kezdődött a beszélgetés, és miközben Rosberg körbemosolygott az újságírókra, Hamilton a mobiltelefonjába bújt el. A kérdések ismerősek voltak, a válaszok pedig még inkább. Ez a sajtótájékoztató mégis érdekes volt. Egyfelől mert érződött az a feszültség, mely félreérthetetlenül jelzi, itt nagyon komoly a tét. Másfelől pedig mert tökéletesen szemléltette, mennyire különbözik egymástól a két főszereplő, mégis mennyire elválaszthatatlanul összeforrtak ők a gyerekkoruk óta tartó nagy rivalizálásban.

Egyikük fehér pólóban, másikuk feketében – pedig egy csapatnál vannak. Jó szimbólum: élesebb nem is lehetne a kontraszt közöttük.

Mindkettejüktől pontosan azt kaptuk, amire számítani lehetett. Rosberg érett, racionális válaszokkal állt elő, mindent elkerült, amivel támadási felületet kínálhatna bárkinek is. Ahogyan mindig, most is azt és úgy mondta, amit és ahogyan kell. És közben egy pillanatra sem fedte fel lapjait. Magába zárkózva hajtogatta a szokásos „győzni jöttem” mantrát, hogy nem ideges, hogy fél a hibáktól. Visszafogott és támadhatatlan volt – pont amilyennek őt magát is ismerjük.

De Hamilton is csak önmagát adta. Ő a szélsőségek, az érzelmek, a spontaneitás embere, a maga állandó hullámvasutazásaival és intenzív kilengéseivel. Eleinte teljesen bezárkózott, félszavas válaszokat adott a kérdésekre. Aztán hol kikerülte a kényes témákat, hol ő maga öntött olajat a tűzre. Volt, hogy önmagának mondott ellent a következő válaszával, és a végére már azon kaptuk magunkat, hogy az eleinte felelni sem akaró versenyző hosszú perceken keresztül beszél Serena Williamshez fűződő barátságáról, az Aki Hintsa halála által jelentett megrendültségéről – és teljesen ellopja a show-t csapattársától.

Illetve dehogy lopja. Csak elragadja a lehetőséget, amire Rosberg köszöni, nem is tart igényt.

Ők már csak ilyenek: tűz és víz.

Nico Rosberg, Lewis HamiltonPersze a pszichológiai trükkök sem maradhattak el – szemben a kézfogással. Kérdezték őket arról, melyik idei versenyt tartják ellenfelük legjobbjának, ám a válaszadást mindketten kikerülték. „Nem is emlékszem a futamokra, ehhez hosszabb idő kéne” – mondta Rosberg. „Egy versenyét sem láttam” – válaszolta Hamilton.

Saját gyenge futamaikról sem szívesen beszéltek. „Ha nem haragszotok, én inkább csak a legjobbról beszélnék” – felelte a szingapúri hétvégéjére legbüszkébb német. „Valakinek beugranak a gyenge versenyeim? Tudom, hogy voltak, de már nem emlékszem” – kért segítséget a szingapúri és bakui gyengélkedését végül elismerő brit.

Hiába, egy bajnoki döntő előtt senki sem kíván gyengének mutatkozni. Vagy gyengének látszani egy erős másik mellett. Nem taposhatsz a fékbe, ha ellenfeled kész a végsőkig kivárni. A vetélkedést középpontba állító Forma–1 már csak erről szól.

A fordított helyzet már annál gyakoribb! „Ha nem lettek volna a piros zászlók, fél perccel előrébb lettem volna a célban” – szúrt oda csapattársának Hamilton interlagosi győzelme kapcsán erőfitogtatva. „Te milyen magyarázatot kaptál?” – kérdezte meg aztán Rosberget a szerelőcsere témájában. Majd jött a nem ismert igazságra tett utalás, mely mintegy úgy állította be a történteket, mintha a változtatás kizárólag neki okozott volna nehézséget, Rosbergnek pedig előnyt jelentett.

Egyszer talán majd megtudjuk, valóban volt-e ilyesmiről szó.

A csapattárs mindenesetre már jó ideje föl sem veszi az efféle szurkálódásokat. Teljes bezárkózással pattintja le magáról őket. Néhanap – ha úgy tartja kedve – esetleg finoman visszaszúr. Austin megtanította, hogyan kell ellenállónak lennie.

Nico Rosberg, Lewis HamiltonEz köszönt vissza akkor is, amikor mindkettejüket arról kérdezték, hogyan alakult az elmúlt három évben a kapcsolatuk a gyerekkori barátságuk után. Rosberg csupán annyit állapított meg, hogy a tisztelet mindig is megvolt közöttük, az utóbbi időben pedig felnőttként tudták kezelni a helyzetet. Hamilton ezzel szemben hosszasan elmélkedett a közös időkről, és kijelentette: ő mit sem változott, társa viszont igencsak magába fordult.

Valójában éppen a brit az, aki az általa gyakran felemlegetett stevenage-i egyszerű srácból mára méretes aranyláncokkal és telefonvakuval villogó sztárrá változott, akinek baráti körébe teniszsztárokon túl modellek, színészek és zenészek tartoznak. A „gazdag fiú” Rosberg eközben abszurd módon sokkal inkább hű maradt régi önmagához, és monacói világpolgárként is sokkal emberibb, és bizonyos szempontból sokkal hétköznapibb karakternek számít, aki sosem hencegett vagyonával, mindig visszafogottan bánt a pénzzel, és sosem űzte a rivaldafényt.

Egyik sem jó vagy rossz fejlődési irány, egyikük sem jó vagy rossz karakter – csak teljesen mások. Ki egyikükkel, ki másikukkal szimpatizál – ki előbbi, ki utóbbi vonásokat tartja taszítónak.

Vasárnap viszont csak egyiküknek jut hely a Forma–1 trónján.

Ahogy az ellentétek esetében lennie kell, az egyik versenyző ünneplése a másik szomorúságát fogja maga után vonni. Egy viszont biztos: kontrasztok sosem léteznének azonos színek között. És éppen ez teszi annyira különlegessé Rosberg és Hamilton vetélkedését.

Talán láttunk már színvonalasabb, intenzívebb összecsapásokkal tarkított bajnoki párharcokat a sportág történetében. Talán a Mercedes nyomasztóan kiszámítható egyeduralma fásulttá teszi érdeklődésünket. Egy kicsit közelebb merészkedve e párharchoz viszont megállapíthatjuk: aminek most szemtanúi vagyunk, az jóval több két, egymással kezet nem fogó, magát agyonnyerő versenyző agancsösszeakasztós vetélkedésénél. Múltjuk, korábbi barátságuk keretet ad egy érdekes történetnek, mely arról szól, hogyan vált két fiúból olyan férfi, amilyennek ma ismerjük őket.

Egymás nélkül másképp lett volna.

Nico Rosberg, Lewis HamiltonHa nincs Hamilton, és a tőle kapott pofonok, Rosberg talán sosem vált volna kőkemény bajnokesélyessé, aki képes kiállni a nyomást és a támadásokat. Ha pedig nincs Rosberg szívóssága, Hamilton talán sosem préseli ki magából azokat az elmúlt versenyeken látott pluszokat, amelyek nélkül nem maradhatott volna versenyben az utolsó felvonásig.

Akárhogy is alakul a szezonzáró Abu-Dzabiban, a majdani győztes élete nagy vívmányaként tekinthet majd eredményére. Vagy azért, mert minden idők egyik legsikeresebbjét sikerült felülmúlnia, ezzel bizonyítva, hogy érdemes a bajnokok klubjába lépésre; vagy azért, mert reménytelen helyzetből, egy megingathatatlannak tűnő, idegesítően stabil ellenfelet győzött le, aki miatt még magasabb szintre kellett lépnie.

Győzelmük kicsit az ellenfelük érdeme is lesz. Rendhagyó értelemben vett csapatmunka.

Mert hiába nem fogták meg most egymás kezét, már rég elválaszthatatlan kapocs köti össze őket.

Két ellentét alkot egy egészet. Két ellenfél vív egy nagy párharcot. Ez a történet így válik teljessé.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#6 Denis Hunter 2016. november 25. 10:40  

Utolso osszecsapas akkor lenne, ha egyenlo ponttal allnanak mind a ketten. Igy kb Barcelona-Fradi meccshez hasonlithato, ahol ha a Barcasok eltorik sajat labukat ugy kb 5-en, akkor van a Fradinak eselye

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. november 25. 08:43  

Rosberg ezt behúzta, a merci már nemcsak domináns de megbízható is lett a szezon végére.

McLarenHonda
#4 McLarenHonda 2016. november 25. 08:35  

Remek cikk RZ, köszönjük!
Ellenben szerény véleményem szerint nagyon túltolják az ellentétet kettejük közt (lásd fehér-fekete pólók). Egyre jobban zavar, ahogy a "sport" évről évre jobban közelít a pankrációszerű showműsorhoz.

Ernike: ennyire nem izgat, ki nyer a végén?

ernike
#3 ernike 2016. november 25. 06:19  

Hú de izgalmas, csak tudjak aludni a nagy várakozásban :D

Enveblo
#2 Enveblo 2016. november 25. 01:26  
SANI{Ó:
"minden idők egyik legsikeresebbjét sikerült felülmúlnia" mivel? hogy kevesebb volt a technikai hibája? ez nagy felülmúlás....

látom elég sós vagy, megy a QQ

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. november 25. 00:39  

"minden idők egyik legsikeresebbjét sikerült felülmúlnia"

mivel? hogy kevesebb volt a technikai hibája? ez nagy felülmúlás....

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”