Ki húzza a rövidebbet? – Verstappen és Ricciardo is a saját taktikáját látja nyerőnek

írta: M4Sport
2016. augusztus 27. 17:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az élmezőnyben egyedül a Red Bull vág neki megosztott stratégiával a Belga Nagydíjnak. Kiderült, mindkét versenyző maga választotta rajtnál használatos gumiját – mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek is…

„Így talán könnyebben nyomás alá helyezhetjük a Mercedest” – mondta Daniel Ricciardo még csütörtökön Lewis Hamilton hátrasorolásos büntetése kapcsán. A brit kiesésével Nico Rosberg valóban magára maradt a rajtrács elején Belgiumban, és bár mögötte a két Red Bullt elválasztja egymástól a két Ferrari, az ausztrál és Max Verstappen eltérő taktikája még megzavarhatja a címvédő csapatot.

A Q2-ben Rosberg mellett Ricciardónak, Räikkönennek és Vettelnek is sikerült a lágy gumin megfutnia továbbjutást érő körét, s ezzel valamennyien azonos stratégián lesznek vasárnap. Verstappen ezzel szemben a szuperlágy gumin rajtolhat majd. Mivel az élmenők többsége másképp választott, úgy tűnhet, ezzel ő került hátrányba. Csakhogy Christian Horner csapatfőnök elárulta, valójában a holland kérte magának ezt a gumit, mely egyúttal esélyt kínálhat arra, hogy tapadásbeli előnye segítségével ugyanúgy lerajtolja Rosberget, ahogyan tette azt Ricciardo még Kínában.

Egy biztos, a három csapat közül a Red Bull taktikai mozgástere tűnik a legnagyobbnak. „Max irányítása alatt tartott mindent ezen az időmérőn. Daniel elkövetett egy kisebb hibát az első kanyarban az első próbálkozásakor. Ez sokba kerül itt az emelkedőn fölfelé. De a taktikáját ismerve ez egy izgalmas versenynek ígérkezik” – fogalmazott Christian Horner a Sky Sportsnak.

„Izgalmas lesz a holnap, mert a szuperlággyal korábban kell majd kiállni, de közben talán javíthat is vele a pozícióján. Meglátjuk, beválik-e. Pár éve két kör után álltunk ki először, mégis sikerült nyernünk. Nem egyértelmű a helyzet. Reggel beszéltünk erről, és teljes mértékben a versenyzőinkre bíztuk a döntést. Mindketten azt a stratégiát választották, amivel aztán most mentek” – árulta el a csapatfőnök.

A szuperlágy tehát Verstappen, a lágy pedig Ricciardo választása volt. „A csapat szempontjából ez a lehető legjobb, hiszen minden lehetőséget lefedtünk. Még nem tudjuk, melyik a jobb, de holnap minden kiderül!”

Arról persze mindkét versenyző meg van győződve, hogy a saját döntése a jó. „Meglátjuk, hogy állunk pár kör elteltével. Más a taktikánk, talán valóban kicsit korábban kell majd kiállnom, de ezt követően sok kör lesz még hátra, és meglátjuk, hogy alakul. Én döntöttem a szuperlágy mellett, mert úgy vélem, holnap ez lesz a legjobb taktika” – nyilatkozta Verstappen.

Ricciardo hozzátette: „Úgy vélem, ez a taktika a segítségemre lesz. Ez az én taktikám, a másik pedig az övé – mindketten a sajátunkat érezzük jobbnak. Szerintem jól alakul a versenyem holnap.”

Daniel Ricciardo

Várható-e újabb csapatutasítás?

A legutóbbi futamon a taktikai különbség érdekesen alakította a Red Bull-versenyzők futamát. Max Verstappennek Hockenheimben a hajrában utat kellett engednie Ricciardónak, aki akkor lágyabb keveréken jobb időkre volt képes, s megpróbálta üldözőbe venni az élen álló Lewis Hamiltont. Verstappan készséggel félreállt – arról azonban nem nyilatkozott, mit tett volna akkor, ha a tét a győzelem lett volna.

Hornert pénteken megkérdezték, terveznek-e újabb csapatutasításokat alkalmazni, ha a helyzet megkívánja. Spában, a sok holland szurkoló előtt aligha lennének népszerűek ezzel. „Természetesen az ilyesmiről beszélni szoktunk előtte. Megbeszéljük a taktikákat, és próbálunk minden helyzetre felkészülni. Aztán jön a verseny, és mindezt elfelejtik… Elvégre mégiscsak versenyzők” – jelezte a brit, hogy nincsenek illúziói a két tehetségük küzdelme kapcsán.

„Nem hinném, hogy helyes lenne beleavatkozni. Csak arra kérjük őket, hogy hagyjanak egymásnak elegendő helyet. Ha egymással küzdenek, sportszerűnek kell lenniük, és eszükbe kell jutnia, hogy hétszázötven embert is képviselnek, amikor az autóban ülnek. Nem minden a versenyzőkről szól” – mondta Horner.

Kíváncsian várjuk, mi történik, ha újra találkoznak a pályán. Hockenheimben elég helyet hagytak egymásnak: az első kanyarban még pont maradt pár centiméter a két autó kereke között, amikor a rajtot követően Verstappen kívülről, a kerékvetőn húzott el csapattársa mellett… Ricciardo a versenyt követően el is ismerte, nem esett neki jól az a manőver, ezért a jövőben jobban figyelni fog hasonló helyzetekben.

Persze a rajtnál most alighanem nem neki, hanem Nico Rosbergnek lesz gondja erre…

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

DUdi
#2 DUdi 2016. augusztus 27. 19:38  
Lewisthebest:
Gondolom a többiek lágy-lágy-közepes taktikára játszanak Max meg a szuper lágy-lágy-lágy-lágy-ra Szóval a vége mindenképpen érdekes lehet. Ha ideiglenesen el is veszíti a 2. helyet a végén támadhat frissebb és lágyabb gumikkal. Az 1. helyet nem tartom reálisnak ha Rosberggel nem történik valami vagy nem jön az eső. Gondolom holnap a Mercedes megint a saját ligájában fog játszani és akkor épít ki különbséget a Német amikor akar.

Nem gondolom, hogy a Ferrari használni fogja a közepes gumit. 1 szettet kértek és még csak hozzá sem nyúltak a hétvégén. Szerintem nem a versenyen fogják próbálgatni. Bár előfordulhat ilyen helyzet, de az rögtönzés miatt lehet majd (első körös baleset, defekt...) ami miatt taktikát kell váltani. Szerintem a Ferrari 2-3 lágy etap után a végén fogja használni a szuperlágyat. A Merci viszont lehet a közpest és lágyat fogja használni.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. augusztus 27. 19:07  

Gondolom a többiek lágy-lágy-közepes taktikára játszanak Max meg a szuper lágy-lágy-lágy-lágy-ra Szóval a vége mindenképpen érdekes lehet. Ha ideiglenesen el is veszíti a 2. helyet a végén támadhat frissebb és lágyabb gumikkal. Az 1. helyet nem tartom reálisnak ha Rosberggel nem történik valami vagy nem jön az eső. Gondolom holnap a Mercedes megint a saját ligájában fog játszani és akkor épít ki különbséget a Német amikor akar.

HairHungary