„Ki lenne a felelős, ha valaki a glória miatt sérülne meg?”

írta: M4Sport
2016. augusztus 04. 15:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 kereskedelmi ügyeit irányító Bernie Ecclestone szerint jó döntés volt a glória fejvédő bevezetésének elhalasztása, hiszen a sportág és annak vezetői – többek között – jogi problémákkal is szembesülhettek volna, ha maga az eszköz okoz súlyos sérülést.

Egy ideig úgy tűnt, már semmi sem állhat a glória útjába – a versenyzők érdekvédelmi szövetsége és az FIA is kitartott a fejvédő mihamarabbi bevezetése mellett –, a Forma–1 elöljárói a bevezetés elnapolásáról döntöttek múlt csütörtöki találkozójukon. A pilóták közül sokan nemtetszésüket fejezték ki a lépés miatt, Ecclestone viszont – aki sosem támogatta a glóriát – örül a halasztásnak.

Többekhez hasonlóan ő is úgy érzi, az eszközt alaposabban ki kell ismerni a bevetés előtt. „Még foglalkoztunk kell vele” – mondta a Motorsportnak. „Nem feltétlenül kell glóriának nevezni. Egészen egyszerűen megvizsgáljuk, hogyan védhetnénk jobban a versenyzők fejét. A jelenlegi verziót akarjuk tesztelni, hogy megtudjuk, nekik tetszik-e. Néhány pilóta már ment vele pár kört, de szerintem egy egész futamra lenne szükség, hogy megtudjuk, mit gondolnak a bezártságról” – tette hozzá.

Azt, hogy a döntéssel még nem ért véget a történet, sőt az csak nagyobb lökést adott a fejlesztéseknek Ecclestone is megerősítette. „2018-ra próbálunk összehozni valamit, ami nagyobb védelmet nyújt a srácoknak” – jelentette ki, utalva arra, hogy a hangsúly idővel lekerülhet a glóriáról és adott esetben egy alternatív megoldás lehet a befutó.

Miután döntöttek a 2017-es halasztásról, egyesek felvetették, a lépés jogi úton is támadhatóvá válik, ha történik egy komoly baleset, hiszen az F1 annak ellenére dobta el a glóriát, hogy az eszköz már készen állt a bevetésre. Ecclestone szerint az ellenkező esetben is adódhattak volna gondok. „Mi történik akkor, ha valaki a glória miatt sérül meg? Ebben az esetben ki a felelős? Mi lesz, ha valaki beszorul miatta az autóba, az meg kigyullad? Erre Niki (Lauda) mutatott rá a Stratégiai Csoportban. Ő pedig nagyon jól tudja, miről van szó” – utalt az osztrák 40 évvel ezelőtti balesetére.

Végül tagadta, hogy hasonló esetben az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting kerülne nehéz helyzetbe, hiszen ő felel az F1 biztonságáért. „Nem került szorult helyzetbe. Ő a versenyigazgató, ezt a döntést viszont a Stratégiai Csoport hozta, onnan pedig az F1 Bizottság elé került, és csak azután lehet belőle szabály” – magyarázta, majd amikor megkérdezték, akkor közös-e a felelősség, ő meglehetősen egyértelműen válaszolt. „Abszolút, 100 százalékban.”

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. augusztus 05. 15:42  
SANI{Ó:
még mindig nem értem, hogy ha felborul vagy ráesne egy másik autó, kerék, tábla....akkor a leggyengébb ponton azonnal berongyolna a fülkébe azaz a kormány felett, amit semmi nem támaszt alá...és ahelyett, hogy védene jó eséllyel levágná a pilóta lábát.....

Hogyhogy semmi nem támasztja alá? A kormány feletti rész a monocoque része, tehát brutálisan erős, az autó súlyának sokszorosát is megtartja.

A másik meg: Mindig bírom, amikor a fórmuhuszár idiótának néz csapatonként 500 mérnököt. Ha bevezették volna, akkor a rögzítéséhez előírtak volna feltételeket meg vizsgálatokat. Persze baz’meg majd a levegőben fog lógni és amúgy is csak 6 m3x12 csavarral rakják fel...

SANI{Ó
#3 SANI{Ó 2016. augusztus 04. 20:13  

még mindig nem értem, hogy ha felborul vagy ráesne egy másik autó, kerék, tábla....akkor a leggyengébb ponton azonnal berongyolna a fülkébe azaz a kormány felett, amit semmi nem támaszt alá...és ahelyett, hogy védene jó eséllyel levágná a pilóta lábát.....

jtfan
#2 jtfan 2016. augusztus 04. 16:34  

Ez nyílt pilótafülkés sorozat. Veszélyes? Igen.
Nem muszáj senkinek indulni. Csak akkor van teljes biztonság, ha senki sem indul.
Rallyban is meg lehet sérülni, hiába a zárt pilóta fülke.

Thibczy
#1 Thibczy 2016. augusztus 04. 15:27  

Hihetetlen már ez a picsogás. A legjobb az lenne, ha örökre elfelejtenék azt a vacakot.
Ha meg szeretnék még biztonságosabbá és olcsóbbá tenni, akkor meg rendezzék meg szimulátorban az egész bajnokságot.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 04. 16:21

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt