Ki volt a hibás? – Egy versenybaleset utózöngéi...

írta: M4Sport
2016. május 17. 10:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jackie Stewart a Mercedes helyében megbüntetné Lewis Hamiltont a barcelonai baleset miatt – David Coulthard viszont azt tartja igazságtalannak, hogy Niki Lauda a britet nevezte felelősnek a történtekért.

Mondják, a kommentátor akkor lehet a legelégedettebb, ha mindkét csapat szurkolói részrehajlással vádolják: akkor biztosan pártatlan… Szinte adja magát ez az analógia Nico Rosberg és Lewis Hamilton vasárnapi barcelonai ütközése után. Az FIA megállapította, versenybaleset történt, mivel egyik érintettet sem lehet egyértelműen felelőssé tenni a történtekért – és a szövetség igazát támasztja alá, hogy a paddock szakértőinek, a volt versenyzőknek a véleménye rendkívül szélsőséges e kérdésben.

Stewart: A Mercedes büntesse meg Hamiltont

A háromszoros világbajnok Jackie Stewart a Hamiltont felelőssé tévők táborát erősíti. „Fel voltak pörögve. Tipikus első kör, amikor mindenki elszánt. De nyerni nem így kell. Hamiltont terheli a felelősség. Rosbergnek joga volt védekezni. Nem az első körben kell megpróbálni. Két azonos csapathoz tartozó autó nem ütközhet össze az első körben. A legnagyobb versenyzők legfőbb erényét az összeszedettség jelenti. Nem szabad túl idegessé válnod. Lewis megnyerhette volna a versenyt, de nem az első körben kellett volna megnyernie” – elemezte a helyzetet a Guardinnek.

Majd jelezte, ő a Mercedes vezetőinek helyében házon belüli büntetést szabott volna ki a címvédőre – mint tették azt egyébként két éve Spa után Rosberggel. „Óriási csapás volt a Mercdes-Benznek, hogy mindkét autóját elvesztette. Annyival jobbak mindegyik riválisnál, ezért ez óriási hiba. És Hamilton akkor még kihajítja a kormányát is az autóból… Talán negyven-ötvenezer dollárba kerül egy ilyen kormány. Az érzelmesség veszélyes lehet. És ez elfogadhatatlan.”

„Sok ember hibázik, és a legfontosabb, hogy ilyenkor valahogy továbblépj. De ehhez el kell ismerned azt, át kell gondolnod, miért történt meg ez az első körben, miközben annyival gyorsabb vagy a többieknél. Szerintem Lewis ezt nem értette meg. És nem hiszem, hogy Rosberg bármi rosszat csinált volna. Talán meg kéne büntetni Lewist – mondjuk pénzbüntetéssel. Én biztosan megbüntetném azt a versenyzőt, aki ilyen hibát vét az első körben. Lewis olyan sokat keres, hogy nem hiszem, hogy nagy büntetés lenne számára…”

A négyszeres világbajnok Alain Prost teljesen másképp látja. „Három év alatt ez mindössze az első alkalom, hogy kiütik egymást a versenyből. Óvatosnak kell lennünk, nem szabad ezt túlreagálni” – figyelmeztetett.

Gerhard Berger is úgy látja, Hamilton döntött rosszul. „Véleményem szerint Hamilton a rossz oldalon, rossz módon próbálkozott. Természetes, hogy Rosberg befelé húz. Aztán Lewis nagy lendülettel érkezik, és már nem tud előzni a füvön. Próbálkozhatott volna kívülről, vagy ráléphetett volna a fékre is. Szerintem emiatt inkább Lewis volt a hibás.”

Lewis Hamilton

Coulthard: A Hamiltont felelőssé tevő Lauda követte el a legnagyobb hibát

A Telegraph-nak írt cikkében David Coulthard mindeközben arra hívta fel a figyelmet, hogy Niki Lauda részéről igazságtalan volt a baleset után azonnal Lewis Hamiltont hibáztatni. „Minden tiszteletem Nikié, de nem tudok egyetérteni vele. Mindketten felelősek, de az a nagy kérdés, Nico miért volt rossz motormódban. Ez vezetett az egész balesethez, szóval Nico sem ártatlan. Ő kényszerítette Lewist oda, ahol aztán kikötött, és Lewis nem önként ment a fűre”

A skót szerint Lauda azzal is túlzásba esett, hogy kijelentette, Hamilton „túl agresszív” volt. „Ezt nem veszem be! Háromszoros világbajnok, és szinte még sosem rohant bele senkibe. A valóság az, hogy az elszántság mást jelentett Niki versenyzői korszakában, és mást az enyémben. Stirling Mossék kerülték, hogy összeérjenek a kerekek, mert kirepültek volna az autóból. Nikiéket gyakorlatilag körülvette a benzin. Ma más a helyzet. A versenyzők merészebbek, ezért másképp is helyezik az autójukat. Ilyen az emberi természet.”

Ami a balesetet illeti, Coulthard szerint a rajt után még minden sportszerűen ment, és a problémát Rosberg hibás motorbeállítása jelentette. Szerinte a német ezt követően későn zárta a szöget a támadó Hamilton előtt. „Ez olyan, mintha kinyitnád az ajtót valaki előtt, aztán amikor elindulna befelé, becsapod az orra előtt” – magyarázta, kiemelve, hogy már csak emiatt sem lehet okolni Hamiltont.

Végül megállapította, a versenybíróság helyesen járt el, amikor egyszerű versenybalesetnek minősítette a történteket. „Hogy ki a legnagyobb nyertese ennek? Mindenekelőtt a Forma–1, amelynek a gladiátorokat idéző küzdelmek adják a lényegét – lásd: Prost-Senna, Piquet-Mansell és a többiek. Most a Mercedest felkészültebben érte ez, mint két éve Spában, és úgy tűnik, senkit sem tettek felelőssé vagy büntettek.”

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Villeneuve: Versenyzést, ne vitát!

Bár 1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve eközben afelé hajlik, hogy inkább Rosberg volt a hibás. „Lewis felzárkózott, Nico pedig túl későn zárt. A hibás tehát Nico volt, mert Lewis már mellé ért. Ez nem elfogadható” – magyarázta a kanadai.

Végül azonban hozzátette, teljesen fölöslegesnek érzi ezt a vitát, mert a sportágnak épp az ilyen párharcokra van szüksége. „Fel kéne hagynunk a vitával, ki is volt a hibás, mert minél többször tesszük ezt, annál kevesebb valódi versenyt fogunk látni. Még szerencse, hogy történnek ilyenek, mert a versenyzés erről szól” – mutatott rá.

Ezen kijelentésével pedig aligha lehet vitatkozni.

Oszd meg!

25 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Mr. Répatorta balneológus
#25 Mr. Répatorta balneológus 2016. május 18. 21:51  
stonefly:
Uralkodója ? :) Tavaly is uralkodott ? :)

Ki nyert végül? Az almanach-ok csak ezt jegyzik. Hogy, miképpen azt nem.

p4x-639
#24 p4x-639 2016. május 17. 22:13  

http://i.imgur.com/Y38Hb36.jpg

albutr
#23 albutr 2016. május 17. 21:52  
ddb:
Rosberg előszeretettel használja ezt a leszorítós trükköt. Már Williams versenyző korában is rendszeresen porba szorította az ellenfeleket Bahreinben (minden évben megtette szinte). Nincs ezzel semmi gond, kell az ilyen agresszivitás. Jót tett a versenynek legalább. Ilyen lenne a Forma 1 a Mercedes uralom nélkül. A Ferrari és a Red Bull egy szinten vannak különböző erősségű autókkal, így minden futamon változik közöttük az erősorrend. Verstappen pedig maldonadói magasságokba került ezzel a győzelemmel. Pont ugyan úgy csinálta, mint Pastor 2012-ben. 20-30 körön keresztül maga mögött tartott egy Ferrarit, aki végig nyomás alá helyezte őt. Nagyszerű volt. A közvetítésben is megemlítették Maldonado zseniális győzelmét. Nincs kétség, valóban ahhoz fogható mestermunka volt.

2011-ben Bahreinben Alonsot és Hamiltont leszorította.

ddb
#22 ddb 2016. május 17. 21:49  
Jocke:
Én a kormányeldobás kritizálásán vagyok kiakadva. Végre egy emberi megnyilvánulás, én is biztosan kidobtam volna a francba, nem kell mindig úriembernek lenni. Egyszer az a baj, hogy túl sterilek a pilóták, máskor meg az, ha kieresztik a gőzt.

Csak Raikkonen az egyéniség, neki lehet mindent a pályán és azon kívül. A többiek unalmasak, vagy beképzelt primadonnák.

Utoljára módosítva: 2016. május 17. 21:50

Jocke
#21 Jocke 2016. május 17. 21:04  
hammertime:
Igen, Sir Jackie le van maradva pár évtizeddel, akkoriban ki lehetett várni a megfelelő alkalmat, ma pedig sokszor eldől az első kanyarban (esetleg körben) a dolog, mert hogy azonos autóval (a turbulenciára extra érzékeny mercivel pláne) nem lehet előzni.

Én a kormányeldobás kritizálásán vagyok kiakadva. Végre egy emberi megnyilvánulás, én is biztosan kidobtam volna a francba, nem kell mindig úriembernek lenni. Egyszer az a baj, hogy túl sterilek a pilóták, máskor meg az, ha kieresztik a gőzt.

albutr
#20 albutr 2016. május 17. 20:57  
continental:
Coulthard csak kicsit elfogult.

pedig ő nem is angol.

hammertime
#19 hammertime 2016. május 17. 20:16  
Lombardo:
Ő nyilatkozik a legreálisabban. Stewartnál elgurult a gyógyszer, 20 éve már Senna is leoltotta, amikor ugyanígy kritizálta őt. Nem változott semmit. https://www.youtube.com/results?search_query=senna+steawart DC-nek abban is igaza van, hogy Lauda teljesen indokolatlanul szállt bele rögtön, első nyilatkozatában Hamiltonba. Ennél még Marko is diplomatikusabb szokott lenni. Lauda gyakorlatilagg szigorúbb volt a saját versenyzőjével, mint a független versenybírák.

Igen, Sir Jackie le van maradva pár évtizeddel, akkoriban ki lehetett várni a megfelelő alkalmat, ma pedig sokszor eldől az első kanyarban (esetleg körben) a dolog, mert hogy azonos autóval (a turbulenciára extra érzékeny mercivel pláne) nem lehet előzni.

stonefly
#18 stonefly 2016. május 17. 19:47  
Mr. Répatorta balneológus:
Hamilton megbüntette saját magát, nem kell ide pénzbüntetés. Meg aztán minek is, attól úgysem gondolkodik el a történteken. Épp elég baj az neki, hogy következik Monaco, ahol az utóbbi idők uralkodóját Nico Rosberg-nek hívják. És Rosberg formájából, mentalitásából ítélve most is sanszos a győzelem neki. Itt behúzhatta volna HAM. Lehet, hogy jót tett volna az egó-jának. De így maradt a hét gyufa soorrendben.

Uralkodója ? :) Tavaly is uralkodott ? :)

Lombardo
#17 Lombardo 2016. május 17. 19:42  
continental:
Coulthard csak kicsit elfogult.

Ő nyilatkozik a legreálisabban. Stewartnál elgurult a gyógyszer, 20 éve már Senna is leoltotta, amikor ugyanígy kritizálta őt. Nem változott semmit.

https://www.youtube.com/results?search_query=senna+steawart


DC-nek abban is igaza van, hogy Lauda teljesen indokolatlanul szállt bele rögtön, első nyilatkozatában Hamiltonba. Ennél még Marko is diplomatikusabb szokott lenni. Lauda gyakorlatilagg szigorúbb volt a saját versenyzőjével, mint a független versenybírák.

Utoljára módosítva: 2016. május 17. 19:47

Mr. Répatorta balneológus
#16 Mr. Répatorta balneológus 2016. május 17. 17:21  

Hamilton megbüntette saját magát, nem kell ide pénzbüntetés. Meg aztán minek is, attól úgysem gondolkodik el a történteken. Épp elég baj az neki, hogy következik Monaco, ahol az utóbbi idők uralkodóját Nico Rosberg-nek hívják. És Rosberg formájából, mentalitásából ítélve most is sanszos a győzelem neki. Itt behúzhatta volna HAM. Lehet, hogy jót tett volna az egó-jának. De így maradt a hét gyufa soorrendben.

kayassine
#15 kayassine 2016. május 17. 15:58  
karl:
A kitereléssel nem is lenne gond,de Nico sajnos nem nézi,hogy hova is terel.Nem mindegy ,hogy van hely ,vagy nincs. A másik pedig ez a tekergetés,biztos valami csavar van a dologban,ezért tud gyorsabb lenni,csak most nem igazán jött neki össze.

Szerintem is trükközött Nico.

Paberto
#14 Paberto 2016. május 17. 15:42  
Konszpiresiszeoriz:
Sajnos nem látni bele a fejekbe. Nem tudjuk Hamilton miért engedte oly könnyen el Rosberget a rajt után. Én most is azt mondom hogy Hamilton kétszer váltott irány és szerintem megijedt a büntetéstől. Utána pedig a lelassuló Rosberg mellett rossz irányt választott. Biztos hogy nem akart belemenni mert elég emberi reakció volt ahogy befogta az arcát a sisakon.

Legalabb a szabalyokat ismerned. Rajtnal 25X is irany lehet akar valtani...

karl
#13 karl 2016. május 17. 15:16  

A kitereléssel nem is lenne gond,de Nico sajnos nem nézi,hogy hova is terel.Nem mindegy ,hogy van hely ,vagy nincs. A másik pedig ez a tekergetés,biztos valami csavar van a dologban,ezért tud gyorsabb lenni,csak most nem igazán jött neki össze.

hammertime
#12 hammertime 2016. május 17. 14:43  
Konszpiresiszeoriz:
Sajnos nem látni bele a fejekbe. Nem tudjuk Hamilton miért engedte oly könnyen el Rosberget a rajt után. Én most is azt mondom hogy Hamilton kétszer váltott irány és szerintem megijedt a büntetéstől. Utána pedig a lelassuló Rosberg mellett rossz irányt választott. Biztos hogy nem akart belemenni mert elég emberi reakció volt ahogy befogta az arcát a sisakon.

Első kanyarig nem büntetik a többszöri irányváltást. Kiütni meg nyilván nem akarta Rosberget, pont azért ment le a fűre, hogy ezt elkerülje.

hammertime
#11 hammertime 2016. május 17. 14:39  
BrettShaw:
Nem találtam meg, igazából a korábbit sem, pedig emlékszem arra, hogy volt valamilyen megkötés. http://www.formula1-dictionary.net/engine_torque_map.html Amit ebből kihámoztam az az, hogy a referencia ’Torque mapping’ továbbra is meghatározásra kerül és tőle nem lehet eltérni. Amennyire értem, bár kicsit sok a technikai szabályzatban nekem a csűrés-csavarás itt versenyről versenyre változhat az alapkarakter is, de verseny közben nem. De az is lehet, hogy rossz helyen nézem (Technical Regulations article 5.5-5.6), de máshol nem találtam utalást sem rá ebben a dokumentumban és a sportszabályzatban sem. Az is lehet, hogy nem a TR és nem is az SR tartalmazza, hanem egy különálló TD (Technical Directive), amelyek viszont -senki sem érti, hogy miért- nem nyilvánosak, pedig egyenrangúak a TR-rel. Szerk. ilyen egy TD. https://twitter.com/hlawiczka/status/621598419065401344 Sokkal részletesebb, mint a TR adott esetben.

TR-ben kerestem én is, de nem találtam, azért dobtam fel a kérdést, hátha. Cikkekben találtam csak utalásokat 2008 környékéről.

Joe
#10 Joe 2016. május 17. 14:30  

Autoversenyzokent ha latod a tarsad autojan elkezd villogni a piros lampa(tolt az akarmi), latod, hogy lassul, nem logikus, hogy el akarsz menni mellette?! Fekezhetett volna?! WTF? Normalis az oreg ur?
Es melyik felen elozned meg? Ahol nagyobb a hely per pillanat, mert fenysebesseggel mesz gyorsabban... Szerintem nem Lewis volt a hibas, mondom ezt nem Hamilton szurkolokent.
Ha mar elbasztad a motor beallitast es gepeszkedsz, majd latod, hogy jon a csapattars fenysebesseggel, akkor le kell szoritani a fure? Hm...

Utoljára módosítva: 2016. május 17. 14:33

BrettShaw
#9 BrettShaw 2016. május 17. 14:26  
hammertime:
Tech kérdés: volt régebben egy olyan szabály, hogy rajt után 90mp-ig nem lehet változtatni a motor mappingon. Azt eltörölték az új formula érkezése után?

Nem találtam meg, igazából a korábbit sem, pedig emlékszem arra, hogy volt valamilyen megkötés.

http://www.formula1-dictionary.net/engine_torque_map.html

Amit ebből kihámoztam az az, hogy a referencia ’Torque mapping’ továbbra is meghatározásra kerül és tőle nem lehet eltérni. Amennyire értem, bár kicsit sok a technikai szabályzatban nekem a csűrés-csavarás itt versenyről versenyre változhat az alapkarakter is, de verseny közben nem. De az is lehet, hogy rossz helyen nézem (Technical Regulations article 5.5-5.6), de máshol nem találtam utalást sem rá ebben a dokumentumban és a sportszabályzatban sem.

Az is lehet, hogy nem a TR és nem is az SR tartalmazza, hanem egy különálló TD (Technical Directive), amelyek viszont -senki sem érti, hogy miért- nem nyilvánosak, pedig egyenrangúak a TR-rel.

Szerk. ilyen egy TD.

https://twitter.com/hlawiczka/status/621598419065401344

Sokkal részletesebb, mint a TR adott esetben.

Utoljára módosítva: 2016. május 17. 14:30

Konszpiresiszeoriz
#8 Konszpiresiszeoriz 2016. május 17. 14:18  

Sajnos nem látni bele a fejekbe.
Nem tudjuk Hamilton miért engedte oly könnyen el Rosberget a rajt után.
Én most is azt mondom hogy Hamilton kétszer váltott irány és szerintem megijedt a büntetéstől.
Utána pedig a lelassuló Rosberg mellett rossz irányt választott.
Biztos hogy nem akart belemenni mert elég emberi reakció volt ahogy befogta az arcát a sisakon.

Utoljára módosítva: 2016. május 17. 14:24

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. május 17. 14:16  

Továbbra is Hamit tartom hibásnak, pontosan tudta h ott a német zárni fog és nem fogja átengedni neki a pozíciót. Túl erőszakos volt.

continental
#6 continental 2016. május 17. 13:22  

Coulthard csak kicsit elfogult.

hammertime
#5 hammertime 2016. május 17. 12:53  
BrettShaw:
Hami nincs hozzászokva ahhoz, hogy Rosberg mindenáron megvédi a pozíciót. Rosberg tavaly veszített is néhány csatát amiatt, mert gyenge és engedékeny volt. Lassan Hami is megtanulja, hogy változik a világ, ha mégsem akkor kinéz még pár ilyen kiesés. Szerintem mindketten felelősek a balesetért, ha nem is egyforma részben.

Tech kérdés: volt régebben egy olyan szabály, hogy rajt után 90mp-ig nem lehet változtatni a motor mappingon. Azt eltörölték az új formula érkezése után?

trialboj
#4 trialboj 2016. május 17. 12:32  

"Még szerencse, hogy történnek ilyenek, mert a versenyzés erről szól” – mutatott rá.

Ezen kijelentésével pedig aligha lehet vitatkozni."

Én úgy gondolom ezt rosszul fordították, vagy csak simán baromságot beszélt. A versenyzés a támadásokról és védekezésekről szól, a baleset csak 1 esetleges következmény, aminek többnyire nem örül csak az ellenfél csapat/szurkolótábor.
Ha nem lennének ekkora előnyben akkor fele ennyien sem örültek volna a kiesésüknek.

A többiben amúgy igaza van, habár furcsa hogy előbb kijelenti hogy Rózi a hibás, majd elmondja hogy nincs jelentősége...

BrettShaw
#3 BrettShaw 2016. május 17. 12:14  

Hami nincs hozzászokva ahhoz, hogy Rosberg mindenáron megvédi a pozíciót. Rosberg tavaly veszített is néhány csatát amiatt, mert gyenge és engedékeny volt.

Lassan Hami is megtanulja, hogy változik a világ, ha mégsem akkor kinéz még pár ilyen kiesés.

Szerintem mindketten felelősek a balesetért, ha nem is egyforma részben.

hammertime
#2 hammertime 2016. május 17. 11:27  

Sir Jackie eleve rossz megállapításból indít, azzal számol hogy később is lehetett volna előzni, ami szinte biztosan nem igaz ugyanolyan autók esetén ezen a pályán. Ezt ott kellett döntésre vinni, az első adandó alkalommal. Más kérdés, hogy a történtek fényében, utólag kielemezve könnyű megállapítani, hogy Hamiltonnak jobb lett volna ha a másik oldalt választja. Nyilván utólag én is meg tudom mondani, hogy milyen számokat kellett volna beikszelni a lottón.:)

ddb
#1 ddb 2016. május 17. 11:24  

Rosberg előszeretettel használja ezt a leszorítós trükköt. Már Williams versenyző korában is rendszeresen porba szorította az ellenfeleket Bahreinben (minden évben megtette szinte). Nincs ezzel semmi gond, kell az ilyen agresszivitás. Jót tett a versenynek legalább. Ilyen lenne a Forma 1 a Mercedes uralom nélkül. A Ferrari és a Red Bull egy szinten vannak különböző erősségű autókkal, így minden futamon változik közöttük az erősorrend.

Verstappen pedig maldonadói magasságokba került ezzel a győzelemmel. Pont ugyan úgy csinálta, mint Pastor 2012-ben. 20-30 körön keresztül maga mögött tartott egy Ferrarit, aki végig nyomás alá helyezte őt. Nagyszerű volt. A közvetítésben is megemlítették Maldonado zseniális győzelmét. Nincs kétség, valóban ahhoz fogható mestermunka volt.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

22016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt