Kiderült: a Ferrarinak maradt a legkevesebb módosító pontja

írta: M4Sport
2016. március 17. 12:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Ferrarinak maradt a legkevesebb módosító pontja a 2016-os szezonra – tudta meg az Autosport. Az is kiderült, hogy a Renault mindeközben a rendelkezésre álló pontoknak kevesebb, mint a negyedét használta fel a télen.

A jelenlegi motorformula 2014-es bevezetése óta az úgynevezett módosítópont- vagy zsetonrendszer mellett fejleszthetik erőforrásaikat a gyártók. Egy korábbi megállapodás értelmében a 2016-os idényre összesen 32 egység állt minden résztvevő rendelkezésére. Nem volt kötelező valamennyit felhasználniuk a február 29-ei homologizációs határidőig – ahány pontjuk megmaradt, a motorgyártók az idei szezon alatt (a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjig bezárólag) annyit használhatnak majd fel az évközi fejlesztésekhez.

Az FIA az Autosportnak megerősítette, hogy a négy érintett közül a Ferrari használta fel a legtöbb pontot a téli szünetben: összesen 23-at. Mindez azt jelenti, hogy az olaszoknak csupán 9 egységük maradt az év hátralévő részére. Riválisaik ennél jóval spórolósabbak voltak: valamennyien 10 fölötti számú zsetont tartottak meg az idényre. A Mercedes 13, a Honda 14 egységgel játszhat.

A legnagyobb mozgástere a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a Renault-nak lesz. A franciák nem véletlenül várnak jelentős előrelépést a szezon közepétől (Kanadában érkezik az első új specifikációjú motorjuk): a télen csak 7 módosító pontot használtak el, azaz még 25 (!) maradt meg nekik. Mindez annak is köszönhető, hogy már a múlt évben is a végletekig kivártak pontjaik felhasználásával – és lényegében 2015-ös zsetonjaikat már a 2016-os erőforrásukra költötték. Az átdolgozott hajtóegységüket teljes egészében végül nem használták élesben, akkori 12 pontjukból 11-et viszont hivatalosan az idényzáró előtt alkalmazták.

A gyártók által télen fölhasznált módosító pontok:

Ferrari: 23 (9 maradt)

Mercedes: 19 (13 maradt)

Honda: 18 (14 maradt)

Renault: 7 (25 maradt)

A módosítópont-rendszerről

Az FIA a szabályzata 4-es kiegészítésben különböző kategóriákba sorolja az erőforrás egyes részegységeit: vannak az égéstérhez, a gyújtórendszerhez, a szelepekhez, az MGU-K-hoz és MGU-H-hoz kapcsolódó részek. Valamennyi komponenshez rendelnek egy értéket az 1-től 3-ig terjedő skálán. Például az olajpumpa egy, a kompresszor vagy a turbina két pontot ér, így megváltoztatásukhoz ennyi módosító pontot (az angolok által használt néven zsetont) kell felhasználni. A teljes erőforrást összesen 66 pontra értékelik, a 2016-os év során rendelkezésre álló 32 módosító pont tehát azt jelenti, hogy a hajtóegység 48%-ban átalakítható.

Bizonyos részekhez ugyanakkor bizonyos idő után (évről évre szigorítanak) már nem szabad hozzányúlni. Miután a gyakorlatban például az MGU-H áthelyezése négy, a kompresszor módosítása két egységbe kerül, ezekkel matekozva komoly mértékben átdolgozhatóak az erőforrások. A 32 pont 2016-os megtartásával (az eredeti szabály szerint 2016. február 29-éig csupán 25 módosító pontot lehetett volna felhasználni, a szezon során pedig már semennyit) egyértelműen a lemaradásban lévő Renault-nak és Hondának kívántak kedvezni.

A szisztéma jövőjéről mindazonáltal még nem született döntés. Korábban volt szó az esetleges megszüntetéséről és a fejlesztések korlátozásának feloldásáról is, ám amíg a résztvevők nem állapodnak meg a motorokra vonatkozó 2017-es, 2018-as szabályokról, marad a bizonytalanság.

FIA
Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Safrane2.5
#8 Safrane2.5 2016. március 17. 20:34  
GreenHonda:
Én év közben ebben az új korszakban nem láttam még ekkora fejlődést senkitől sem. Óvatosan ezekkel a kijelentésekkel azért!

Ezért írtam így: " ha nem lesz túl nagy a lemaradás már úgy értem idén,akkor még a féltávra oda is érhetnek..... "

GreenHonda
#7 GreenHonda 2016. március 17. 20:24  
Safrane2.5:
Igazából most meglepődtem. A Honda szerintem most nagyon ügyes volt. Mert ezek szerint bőven van még mihez nyúlni idén ,és ha nem lesz túl nagy a lemaradás már úgy értem idén,akkor még a féltávra oda is érhetnek valóban a dobogó környékére.

Én év közben ebben az új korszakban nem láttam még ekkora fejlődést senkitől sem. Óvatosan ezekkel a kijelentésekkel azért!

Safrane2.5
#6 Safrane2.5 2016. március 17. 20:05  

Igazából most meglepődtem. A Honda szerintem most nagyon ügyes volt. Mert ezek szerint bőven van még mihez nyúlni idén ,és ha nem lesz túl nagy a lemaradás már úgy értem idén,akkor még a féltávra oda is érhetnek valóban a dobogó környékére.

Enveblo
#5 Enveblo 2016. március 17. 16:57  
fagyi:
Nem rossz dolog egyaltalan, csak a maradek keves a mercihez, foleg h a mercinek tobb is van. Abban biztam, h kb ezt a szintet 10-15 pontbol lehozzak. Erre lett 23. A maradek jatekterrel van gondom valojaban. Amugy a merci altat meglatasom szerint, ezzel a teljesutmennyel lehozzak az idenyt 4 motorral kb. Szoval ott van meg boven tartalek, nem ilyen 2-3 tized bar lehet rosszul veszem ki

várd már meg a kibaszott versenyeket is ember, vagy sírj a sarokban még 3 napot.... mikor fejezik be az emberek a random elméletkreálásokat?

fagyi
#4 fagyi 2016. március 17. 13:40  
ernike:
Nem értem miért rossz dolog ez hogy ennyit felhasználtak. Inkább örülni kellene hogy rengeteg téren átdolgozták a hajtásláncot mert volt ötletük hol lehetne még jobbá tenni azt.

Nem rossz dolog egyaltalan, csak a maradek keves a mercihez, foleg h a mercinek tobb is van.

Abban biztam, h kb ezt a szintet 10-15 pontbol lehozzak. Erre lett 23. A maradek jatekterrel van gondom valojaban.

Amugy a merci altat meglatasom szerint, ezzel a teljesutmennyel lehozzak az idenyt 4 motorral kb. Szoval ott van meg boven tartalek, nem ilyen 2-3 tized bar lehet rosszul veszem ki

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 13:44

Tasi-r
#3 Tasi-r 2016. március 17. 13:03  

Honda szerint 7 pont kell a mercihez :DDDDDDD akkor nincs nagy gond :D

ernike
#2 ernike 2016. március 17. 13:01  
fagyi:
Jájj pedig bíztam benne, hogy kb egy Renault kimutatást látok a Ferrarinál. Amire még lehet bőven kakaót engedni, de hát marad az oboa :D Kéne egy olyan felmérés is, hogy ki skippelné a 2016-os idényt. Engem érdekelne pl.

Nem értem miért rossz dolog ez hogy ennyit felhasználtak. Inkább örülni kellene hogy rengeteg téren átdolgozták a hajtásláncot mert volt ötletük hol lehetne még jobbá tenni azt.

fagyi
#1 fagyi 2016. március 17. 12:47  

Jájj pedig bíztam benne, hogy kb egy Renault kimutatást látok a Ferrarinál. Amire még lehet bőven kakaót engedni, de hát marad az oboa :D

Kéne egy olyan felmérés is, hogy ki skippelné a 2016-os idényt. Engem érdekelne pl.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 12:49

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ