Kiderült, hol rendezik a szezonközi teszteket

írta: M4Sport
2016. január 13. 13:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a jelenlegi tervek szerint minden eddiginél hosszabb versenyszezon vár rájuk, a Forma-1-es csapatok továbbra sem szeretnének lemondani az évközi tesztekről. Megegyezésük értelmében idén is kétszer rendeznek kétnapos gyakorlást: egyet a spanyol, egyet pedig a brit futam után.

A sport vezetői 2014-ben engedélyezték ismét a szezonközi gyakorlást: akkor a csapatok négyszer két napot tölthettek teszteléssel, tavaly azonban ismét szigorodtak az előírások. 2015-ben már csak két gyakorlást tartottak, ez a szám pedig idén sem változik, noha a menetrend minden eddiginél hosszabb lesz (ha sikerül megoldani az Amerikai Nagydíj anyagi gondjait összesen 21 futamot rendeznek), azaz még jobban leterheli majd a résztvevőket.

A csapatok azonban nem szeretnének lemondani a tesztekről, melyeknek idén az Auto Motor und Sport és a Motorsport információi szerint Barcelona és Silverstone ad otthont (az utóbbi versenypálya üzemeltetői mindent elkövetnek azért, hogy a gyakorlásra a szurkolók is ellátogathassanak, ezt azonban az F1 irányítóinak is engedélyezniük kell). Ezeket a gyakorlásokat a szokásoknak megfelelően a futamok után bonyolítják majd le.

Ahogyan azt az előző években már megszokhattuk, a csapatoknak a négy tesztnapból kettőn fiatal pilótákat kell pályára küldeniük (a szabályok szerint olyan versenyzőket, akik kettőnél kevesebb Forma-1-es futamot teljesítettek pályafutásuk során). A nagyobb alakulatok tehát várhatóan védenceiknek adnak lehetőséget, míg a kisebbek akár ki is használhatják a lehetőséget, és kiadhatják üléseiket néhány fizetős versenyzőnek.

A csapatoknak idén lett volna lehetőségük arra, hogy a teszteket Európán kívül bonyolítsák le (korábban többen Bahreint és Abu-Dzabit favorizálták a kedvezőbb időjárási viszonyok miatt), végül azonban a klasszikus helyszínek mellett voksoltak, az utazást ugyanis túlságosan költségesnek vélték. Azt, hogy az egyik tesztnek Barcelona ad otthont már korábban eldöntötték, Silverstone-t viszont csak nemrég nevezték meg, miután egyértelművé vált, hogy Ausztriában ezúttal nem gyakorolhatnak, hiszen a futam után Nagy-Britannia felé kell venniük az irányt.

Arról nem esett szó, hogy a négy nap bármelyikét is a Pirelli gumiabroncsinak tesztelésére fordítanák, noha az olasz cég tavaly több alkalommal is kérte, rendezzenek évközi gumiteszteket, hiszen nekik is alaposan fel kell készülniük a 2017-es szabályváltozásokra (más kérdés, hogy egyelőre nem találtak autót, mellyel kipróbálhatnák az új abroncsokat). Az F1 hivatalos gumiszállítójának tehát egyelőre be kell érnie a januári esős gumiteszttel (ezt a Paul Ricard-i pályán tartják, mesterségesen teremtett vizes körülmények között) és a két hivatalos gyakorlással (ezekre februárban kerül sor).

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt