Kiderült, hol rontotta el a Renault 2015-ben

írta: M4Sport
2016. január 05. 13:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy túl későn felismert probléma vezetett a Renault 2015-ös egyhelyben toporgásához. A gyártó szakembere most rávilágított, milyen okok álltak félresiklott idényük hátterében.

Miután igencsak beragadtak a jelenlegi motorformula 2014-es rajtjánál, a Renault változtatásokkal reagált problémáira. Elsőként gyárát igyekezett újjászervezni, majd a 2015-ös felkészülési időszakban motorján is változtatott, hogy kiküszöbölje annak hibáit. A 2015-ös első nagydíjhétvégén aztán jött a fekete leves: kiderült, hogy új erőforrásuk nem, hogy nem erősebb az előző verziónál, de vezethetősége is romlott, ráadásul megbízhatatlansága miatt vissza is kellett fojtani.

A vezethetőségi problémákra a Red Bull már a téli tesztek során rávilágított, és bár a franciák azt ígérték, Ausztráliáig megoldást találnak rá, valójában az igazi problémát sem ismerték fel még ekkor. „Sokáig tartott, mire megoldottuk a dolgot” – nyilatkozta a Renault műveleti mérnöke, Rémi Taffin az Autosportnak. „Már az első versenyre meg kellett volna, de valójában csak az ötödik futamra sikerült. Az ok az volt, hogy bizonyos dolgokat megváltoztattunk a hardveren 2014-hez képest. Volt egy terület, ahol igazán nehezen boldogultunk: a nyolc-kilencezres fordulatszám-tartományban nem volt jó a vezethetőség, és ez komoly gondot jelentett a téli tesztek során.”

„Eredetileg úgy gondoltuk, ezt a hardver komolyabb módosítása nélkül is meg tudjuk oldani, de kiderült, hogy ennél jóval nehezebb lesz a dolgunk. Talán túlságosan optimisták voltunk e probléma kapcsán” – ismerte el a szakember.

Taffin úgy véli, összességében nem a fejlesztési irányuk, sokkal inkább az előre nem látott hibák, a gyakorlati alkalmazás okozták nehézségeiket. „Úgy döntöttünk, másfajta mechanizmus szerint használjuk az erőforrásunkat, ami talán nem a valaha volt legjobb döntés volt részünkről. De végül elértük, hogy működjön, és ez jó, mert nyertünk vele némi teljesítményt. A másik gondot a dugattyúval kapcsolatos problémánk jelentette az év elején, amire nem készültünk fel előre. A próbapadon elvégeztük a munkánkat, itt jött elő, és ezt is meg kellett oldanunk. Ezen alkatrésznek az újratervezése egészen komoly változást jelent. Kívülről szemlélve könnyen mondhatjuk azt, hogy ez egy rendkívül nehéz szezon volt. De valójában két dolgon múlt, hogy az évünk nem alakult úgy, ahogyan vártuk.”

E problémák megoldása ugyanakkor érezhetően nem megy gyorsan. Az év elején még úgy tűnt, a Renault-nak kedvezhet, hogy a négy gyártó közül ők rendelkeznek a legtöbb év közben felhasználható módosító ponttal. A franciák szándékosan takarékoskodtak zsetonjaikkal, s azért őriztek meg 12-t, hogy a szezon alatt is komolyabb fejlesztéseket hajthassanak végre. Ehhez képest e pontjaikból mindössze hetet használtak fel a gyakorlatban, a segítségükkel megalkotott motort is csak az év utolsó előtti versenyén vetették be (Daniel Ricciardo autójában), ráadásul ezen próba is csalódást keltően alakult.

Taffin figyelmeztetett, 2016-ban sem várhatunk tőlük gyors fejlődést. „Rá kell jönnünk, hogy hozzunk ki nagyobb teljesítményt. Már hónapokkal ezelőtt elkezdtünk dolgozni ezen, de elég sok idő kell a gyakorlati megvalósításhoz. Amikor szemléletmódot váltasz a belső égésű motor működése kapcsán, és hogy ez hogyan működik a csomag egészével együtt, sok mindenre figyelned kell, ha meg akarod találni a megfelelő megoldást” – figyelmeztetett Taffin.

A Renault számára idén ebben a hengerfejeken már 2015-ben is dolgozó Mario Illien nyújt segítséget, akinek koncepcióját a franciák a múlt nyáron még félretették. A szakember nemrégiben szintén hangsúlyozta, nem várhatunk csodát tőlük az idő szűkössége miatt.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. január 05. 20:05  

Hardve ??? jó megnevezése a hengerfejnek meg a turbónak meg a többi motoralkatrésznek még jó hogy semmi szoftver problémájuk nem volt:) :) :) :)

Magyarul ez egy nagy parasztvakító duma

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához