Kiderült, mi okozta Vettel defektjét

írta: M4Sport
2016. július 06. 15:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

Lezárult a Pirelli Sebastian Vettel vasárnapi Red Bull Ringen történt defektjének ügyében indított vizsgálata.

A Ferrari versenyzője az Osztrák Nagydíj 27. körének elején vezető pozícióból esett ki, miután jobb hátsó kereke a célegyenesben minden előjel nélkül szétrobbant, és a defekt falnak csapta versenyautóját. Sebastian Vettel és csapata is úgy nyilatkozott az eset után, hogy sem a telemetria adatai, sem az autó viselkedése nem jelezte előre, hogy baj történhet. Bár fölmerült, a Ferrari egyszerűen túlterhelte a gumikat azzal, hogy mindenkinél hosszabbra nyújtotta első etapját, most kiderült, a négyszeres bajnok egyszerűen peches volt.

A Pirelli lezárta az eset kapcsán indított átfogó vizsgálatát, és arra a következtetésre jutott, hogy mégis valamilyen törmelék sértette fel a német kerekét. „A kérdéses gumi kevés hátramaradt részét átfogóan összehasonlítottuk más, a futamon használt gumikkal, és ennek eredménye semmilyen fáradásos vagy strukturális hibát nem jelzett. Ennek következtében úgy tűnik, egy törmelékdarab idézhette elő a gumi meghibásodását” – állt az olaszok közleményében.

A Pirelli már a Ferrarinak is elküldte jelentését vizsgálatuk eredményéről.

Vettelnek az ausztriai volt az idei harmadik kiesése. Nullázása ellenére ugyan megőrizte harmadik helyét a bajnokságban, ám csapattársa, Kimi Räikkönen azonos ponttal áll mögötte a negyedik pozícióban.

Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Janisf
#17 Janisf 2016. július 07. 15:42  
fist1:
Valamelyik F1-es lapon olvastam, hogy nem sokkal a kiesése után Ecclestone magához kérette Vettelt. Rögtön arra gondoltam, hogy azért, hogy ne a Pirellit kezdje el (megint) ócsárolni. Vicc. Jövőre behozzák a halot a biztonság miatt, de közben ilyen ócska, robbanós gumikat használnak, ami sokkal több veszélyt rejt, mint az, hogy van halo vagy nincs.

Pont erre gondoltam én is, hogy mi a francnak a glória, ha a krva gumit nem lehet még a gyártó által előírt tartományon belül sem biztonságosan üzemeltetni, durrdefekt nélkül.... :D

Janisf
#16 Janisf 2016. július 07. 15:32  
daviid:
Elvileg igen, viszont ha valaki az első kerekekkel még nem megy rá a rázókövekre, az még nem jelenti azt, hogy a hátsókkal sem, ugyanis azok szélesebbek. (A hátsó gumik 80 milliméterrel szélesebbek jelenleg, mint az elsők. Elől: 245 mm Hátul: 325 mm) A méretarány különbségek miatt lehetséges, hogy Vettel az első kerekekkel egyszer sem ment rá a rázókövekre, azonban a hátsó kerekek szélei attól még érintkezhettek vele. Valószínűleg a hátsó abroncs korábban sérülhetett meg, és a célegyenesben adta végül meg magát. Most fejben nincs meg nekem Vettel utolsó köre, de könnyen lehetséges, hogy a 8-as 9-es kanyar környékén valahol jobban kiszélesítette a pályát, és ott volt egy törmelék, amely kivágta a jobb hátsót. (Mivel a jobb oldali gumi durrant, emiatt én inkább az 5-ös, 6-os, 7-es kanyarokra gyanakszom, ahol érintkezhetett a rázókővel.)

Vagy rázókő, vagy az előzőleg azokban a kanyarokban megsérült autók apró alkatrészdarabkái ott maradhattak a kerékvetők környékén... Hiszen főleg ezek miatt az új magasított fekvőrendőrszerű külső kerékvetők miatt elég sok törés történt a hétvégén...

fagyi
#15 fagyi 2016. július 07. 11:05  

Már egy ideje kiderült.

Gif animáción is bemutatják mi okozta a defektet. Itt elérhető:

http://trollfesz.cc/i/301848.gif

:D

fist1
#14 fist1 2016. július 06. 21:52  
Joy:
A "Kiderült, mi okozhatta Vettel defefektjét" cím helyett informatívabb lenne pl.: "Kiderült a Pirelli mire hivatkozik megint egy defekt vonatkozsában" Sokadik ilyen indok, így már kissé sok ahhoz, hogy teljesen hihető maradjon.

Ó, pedig abszolút hihető. Azaz: már a törmelék sem a régi! :) Lehet szabályba kéne iktatni, hogy mostantól ne a megszokott anyagokból készítsék az autók kasztniját, és persze a kerékvetők anyagát is meg kellene változtatni. Minden külső körülményt, amit csak lehet, alá kell rendelni a guminak. Mert abba’ vita nem lehet, hogy az jó, ez axióma.

Utoljára módosítva: 2016. július 06. 21:55

fist1
#13 fist1 2016. július 06. 21:49  

Valamelyik F1-es lapon olvastam, hogy nem sokkal a kiesése után Ecclestone magához kérette Vettelt. Rögtön arra gondoltam, hogy azért, hogy ne a Pirellit kezdje el (megint) ócsárolni. Vicc. Jövőre behozzák a halot a biztonság miatt, de közben ilyen ócska, robbanós gumikat használnak, ami sokkal több veszélyt rejt, mint az, hogy van halo vagy nincs.

Wili
#12 Wili 2016. július 06. 18:41  

Ez már kicsit olyan, mint a NASA és a meteorológiai léggömb. :)

  Joy
#11 Joy 2016. július 06. 18:28  

A "Kiderült, mi okozhatta Vettel defefektjét" cím helyett informatívabb lenne pl.: "Kiderült a Pirelli mire hivatkozik megint egy defekt vonatkozsában"

Sokadik ilyen indok, így már kissé sok ahhoz, hogy teljesen hihető maradjon.

vacsad
#10 vacsad 2016. július 06. 17:27  

Mi más :D

Thibczy
#9 Thibczy 2016. július 06. 17:16  

Érdekes a Bridgestone-érában sosem volt olyan, hogy minden előzmény nélkül felrobbanjon a gumi. Pedig mintha régebben több baleset lett volna, így törmelék is több volt a pályàn.

daviid
#8 daviid 2016. július 06. 17:16  
speed2006:
Csak kérdezem, hogy ha rá megyek valamire akkor nem az első kerékkel megyek először rá? Mert hogy éppen egyenesen ment. Vagy esetleg körökkel előtte ment rá és időzítve volt a törmelék?

Elvileg igen, viszont ha valaki az első kerekekkel még nem megy rá a rázókövekre, az még nem jelenti azt, hogy a hátsókkal sem, ugyanis azok szélesebbek. (A hátsó gumik 80 milliméterrel szélesebbek jelenleg, mint az elsők. Elől: 245 mm Hátul: 325 mm)
A méretarány különbségek miatt lehetséges, hogy Vettel az első kerekekkel egyszer sem ment rá a rázókövekre, azonban a hátsó kerekek szélei attól még érintkezhettek vele.

Valószínűleg a hátsó abroncs korábban sérülhetett meg, és a célegyenesben adta végül meg magát. Most fejben nincs meg nekem Vettel utolsó köre, de könnyen lehetséges, hogy a 8-as 9-es kanyar környékén valahol jobban kiszélesítette a pályát, és ott volt egy törmelék, amely kivágta a jobb hátsót. (Mivel a jobb oldali gumi durrant, emiatt én inkább az 5-ös, 6-os, 7-es kanyarokra gyanakszom, ahol érintkezhetett a rázókővel.)

velorex
#7 velorex 2016. július 06. 17:12  
daviid:
Romain Grosjean 26 kör tett meg a szuper-lágyakon, ami lett volna 27, de még akár több is, ha nincs Vettel defektje miatt Safety Car. Nála is több kört tett meg szuper-lágyakon Felipe Nasr, aki 27 kört töltött a piros oldalfalú gumikon. Egyébként a második helyen célba érő Max Verstappen teljesítette leghosszabb etapot egyfajta keveréken. A holland 56 (!) kört tett meg a lágyakon, aminek a dobogós eredményét is köszönhette. Verstappen igencsak jól tud bánni az abroncsai kezelésével, miközben ez Ricciardóra kevésbé lehet elmondani, mert az elmúlt hétvégéken igencsak szenvedett a gumik szemcsésedésével.

Grosjean új gumikon ment ennyit , Vettelé viszont használt volt! Szerintem Nasr egy körös lemaradásos tempójával messze nem terhelte úgy a gumikat, mint a Vettel a nehéz autóval.

speed2006
#6 speed2006 2016. július 06. 17:02  

Csak kérdezem, hogy ha rá megyek valamire akkor nem az első kerékkel megyek először rá? Mert hogy éppen egyenesen ment. Vagy esetleg körökkel előtte ment rá és időzítve volt a törmelék?

daviid
#5 daviid 2016. július 06. 16:29  
velorex:
Volt olyan , aki 27 kört teljesített u.o. gumival, mint Vettel?

Romain Grosjean 26 kör tett meg a szuper-lágyakon, ami lett volna 27, de még akár több is, ha nincs Vettel defektje miatt Safety Car. Nála is több kört tett meg szuper-lágyakon Felipe Nasr, aki 27 kört töltött a piros oldalfalú gumikon.

Egyébként a második helyen célba érő Max Verstappen teljesítette leghosszabb etapot egyfajta keveréken. A holland 56 (!) kört tett meg a lágyakon, aminek a dobogós eredményét is köszönhette. Verstappen igencsak jól tud bánni az abroncsai kezelésével, miközben ez Ricciardóra kevésbé lehet elmondani, mert az elmúlt hétvégéken igencsak szenvedett a gumik szemcsésedésével.

Utoljára módosítva: 2016. július 06. 16:31

andrea1
#4 andrea1 2016. július 06. 16:09  

CSak nehogy egyszer valakinek baja essen.....

csaby_massa
#3 csaby_massa 2016. július 06. 16:02  

ez egy meglepő válasz. nem térek magamhoz.

velorex
#2 velorex 2016. július 06. 15:58  

Volt olyan , aki 27 kört teljesített u.o. gumival, mint Vettel?

j0hNniE
#1 j0hNniE 2016. július 06. 15:47  

Sejtettem, hogy a Pirelli előhúzza a törmelék / kerékvető kártyát :)

Utoljára módosítva: 2016. július 06. 16:53

HairHungary