Kiderült, mi történt Hamilton motorjával – a Mercedes nem lehet nyugodt

írta: M4Sport
2016. október 06. 07:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kiderítette a Mercedes, mi történt Lewis Hamilton motorjával Malajziában, ám a hiba pontos okát a sérülés súlyossága miatt nehéz lesz meghatározniuk. Japánban konzervatív beállításokra kényszerülnek.

A meghibásodott motorról már a verseny napján kiderült, hogy amikor a szerelők kiszedték az autóból, annak motorblokkján egy méretes lyuk tátongott. Két nappal később már a Mercedes brixworth-i motorrészlegén elemezték azt a mérnökök. A csapat arról számolt be, hogy az egyik dugattyú okozott kárt a forgattyús házban. A hibának csupán annyi előjele volt, hogy amikor Lewis Hamilton a célegyenesre fordult az utolsó kanyarból, hirtelen csökkenni kezdett az olajnyomás. 900 méterrel később a motor már lángolt.

Hamilton sepangi erőforrása a hibát megelőzően 618 kilométert teljesített csupán (5000-et kellett volna). Egy Spában bemutatott erőforrásról van szó, amely az idei 3. specifikációja a Mercedesnek. A címvédő még két ilyen motorral rendelkezik, továbbá egy eggyel korábbi verziójú motorral, melyet szabadedzéseken használhat majd. Nico Rosbergnek ugyanilyen motorok állnak rendelkezésére, neki viszont van még módja egy büntetlen motorcserére, míg csapattársának már nincs.

Mivel a sepangi motorban komoly károk keletkeztek, a pontos okok meghatározása nehéz feladat lesz a mérnökök számára – egyelőre nem is tudták megállapítani a hiba pontos okát. Annyit kiderítettek, hogy a többi henger rendben volt, az olajellátással pedig szintén nem volt probléma.

Miután Japánban Hamilton a Szingapúrban használt motorjával versenyez, Rosberg pedig a malajziai egységével folytatja, melyek megegyeznek a meghibásodott hajtóegységgel, a hiba körüli bizonytalanság arra készteti a Mercedest, hogy ezen a hétvégén a korábbihoz képest óvatosabb motorbeállítást használjon. Ez akár azt is jelentheti, hogy a csapat lemondhat a „Strat-5” néven ismert, maximális erőt leadó motormódjának alkalmazásáról.

Emellett az is kiderült, hogy bár Japánban az eredeti tervek szerint a Williams, a Force India és a Manor is megkapta volna a Mercedes legújabb erőforrását, a három partnercsapatnak várnia kell erre.

Korábban szó volt arról, hogy Rosbergnél a gyártó még a fennmaradó 6 módosító pontja felhasználásával továbbfejlesztett negyedik motort is bevetheti, ám az Auto Motor und Sport úgy tudja, a Mercedes várhatóan lemond erről.

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

stonefly
#12 stonefly 2016. október 06. 16:10  

Elszakadt nagy valószínűséggel a hajtókar csavar, ez magyarázhatja a csökkenő olajnyomást, majd a leszakadó hajtókart a dugattyúval, ami kiüti a blokk oldalát.
A csavar elszakadhat fáradástól is illetve attól hogy a csapágy elfárad, kenéshiány vagy egyéb okból, és így a csavart nagyobb erők érik. Hogy mi volt előbb azt nem lehetetlen megfejteni, ha összevetik a motorról érkező rezonanciajeleket, az olajnyomás csökkenésével, stb.
Tudják ők mi a baj, csak nem feltétlen publikus, akár szponzor akár gyártó oldal érdeke miatt.

cybergyerek
#11 cybergyerek 2016. október 06. 15:06  

Wéber Gábor azt írta a facebook oldalán, hogy a motor egyik hajtűrúdcsapágya ment tönkre és az ilyen általában kenési problémákra utal. Vagyis ez azt jelenti, hogy a Petronas legújabb fejlesztésű motorolaja nem sikerülhetett éppenséggel tökéletesre.

Elektron
#10 Elektron 2016. október 06. 15:03  
Janisf:
Egy dolog biztos, most rá voltak kényszerítve arra hogy kockáztassanak és most meg kellett hajtani azt az autót...

Nem erről van szó. Egyrészt nem tudjuk még pontosan a hiba okát, másrészt nem maxon használták a motort, azt meg te sem gondolhatod komolyan hogy Hamilton vezetési stílusa miatt ment tönkre a motor. A Mercedes kemény keveréken gyorsabb volt a Redbullnál. Csak elővigyázatosságból nem használják majd a strat 5 beállítást, főleg azért mert még mindig keresik a hibát.
Valamilyen tömités vagy anyaghiba lehet a héttérben.

f1m12
#9 f1m12 2016. október 06. 14:48  

ezek után annyira izgulok, h az idén nem fogják megnyerni az összes versenyt :((((

ARPIKA
#8 ARPIKA 2016. október 06. 14:19  

motorblokkján egy méretes lyuk tátongott. HANY METERES AZ A MOTORBLOKK???

Janisf
#7 Janisf 2016. október 06. 11:22  

Egy dolog biztos, most rá voltak kényszerítve arra hogy kockáztassanak és most meg kellett hajtani azt az autót...

Masters_Of_Hardcore
#6 Masters_Of_Hardcore 2016. október 06. 10:50  
SANI{Ó:
ahha...szóval ilyen még bármikor előfordulhat (apró trükkök)....most már érthető, hogy miért kapott Hamilton másféle motorokat....

Nem kell ennyire belelátni a csalást. Minden motor nem lehet hibátlan. Kétszer ugyanazt lehetetlenség legyártani.

No.1
#5 No.1 2016. október 06. 10:00  
SANI{Ó:
ahha...szóval ilyen még bármikor előfordulhat (apró trükkök)....most már érthető, hogy miért kapott Hamilton másféle motorokat....

Rózsi sepangi motorja is ugyan az a típus.

tatti
#4 tatti 2016. október 06. 09:36  
SANI{Ó:
ahha...szóval ilyen még bármikor előfordulhat (apró trükkök)....most már érthető, hogy miért kapott Hamilton másféle motorokat....

"A címvédő még két ilyen motorral rendelkezik"

trialboj
#3 trialboj 2016. október 06. 09:32  

Ha a fő merciesk már használt motort kapnak, akkor nem teljesen tiszta, hogy a partnercsapatok miért nem kaphatják meg az új motort?

Promeboi
#2 Promeboi 2016. október 06. 09:17  

Nah nem kell félni, így is elvernek majd mindenkit

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. október 06. 08:29  

ahha...szóval ilyen még bármikor előfordulhat (apró trükkök)....most már érthető, hogy miért kapott Hamilton másféle motorokat....

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt