Kiderült, miért nem versenyezhet Alonso

írta: M4Sport
2016. március 31. 15:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár mindent megtett azért, hogy versenyezhessen, Fernando Alonso elfogadja az FIA orvosai döntését, miszerint ki kell hagynia a Bahreini Nagydíjat. A spanyol elárulta, bordarepedés miatt kényszerül pihenésre, és abban sem biztos, hogy Kínában visszaülhet McLarenjébe.

Bár a reggeli orvosi vizsgálatok után kiderült, óriási melbourne-i bukása után még nem épült fel annyira, hogy versenyezhessen Bahreinben, Fernando Alonso előzetesen hivatalos volt és meg is jelent az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol részletesen is beszélt állapotáról.

„Kissé csalódott vagyok. Minden versenyző szereti a versengést, mindig versenyezni akarunk, és eléggé szomorú vagy, amikor megérkezel, és kiderül, hogy nem versenyezhetsz. De megértem és tiszteletben tartom a döntést” – nyilatkozta az egy versenyt már a múlt év elején is kihagyó kétszeres bajnok. „Az utolsó pillanatig próbáltam elérni, hogy versenyezhessek. Eléggé fájdalmas napokat töltöttem otthon, de készen álltam arra, hogy elfojtsam a fájdalmamat az autóban, hogy versenyezhessek, mert a fájdalom végső soron kontrollálható az adrenalinnal. De vannak más kockázatok is, amikre az orvosok figyelmeztettek. Megértem, hogy tekintettel kell lenni ezekre, és minimalizálni kell ezt a veszélyt.”

Alonsóra az FIA közleménye szerint a Kínai Nagydíj előtt is vár még egy mostanihoz hasonló vizsgálat. A spanyol egyelőre nem meri kijelenteni, hogy felépül Sanghajra. „Nem 100%, hogy versenyezni fogok. További teszteken kell átesnem a következő hét-tíz napon belül, az FIA pedig ezek után fog értékelni, ahogyan most is tette.”

Fernando Alonso

Légmell és bordarepedés – komolyabb sérülései is voltak

Alonso elárulta, nem úszta meg puszta karcolásokkal a melbourne-i bukását, légmelle volt (a nagy ütközés hatására levegő szorult a tüdeje és a mellhártyái közé), ami ugyan már elmúlt, de bordarepedése túl kockázatossá tette volna a versenyzést. „A múlt hét vasárnapján rendben voltam. Fájt kicsit a térdem, de semmi komoly. Az orvosok engedték, hogy elhagyjam a pályát, minden rendben is volt. Hétfőn aztán kisebb fájdalmaim voltak, de semmi komoly. Aztán visszarepültem Spanyolországba, és a fájdalom nem múlt, talán még erősödött is kicsit, ezért úgy döntöttem, megnézetem. CT-vizsgálatra mentem” – mesélte.

„Kisebb pneumothoraxom (légmell – a szerk.) volt, ezért az orvosok tanácsára otthon pihentem, mindent megtettem, hogy visszatérjek a normál kerékvágásba, és hétfőn újabb CT következett. A légmellem elmúlt, de vannak repedések a bordámon, ezért fennáll a veszélye annak, hogy vezetés közben, ahol elég sajátos testhelyzetben ülünk és nagy erők hatnak ránk, a tüdőm is sérülhet. Ez nem egy lábtörés vagy kéztörés, amelynél elviseled a fájdalmat. Itt a mellkasomról van szó, ahol vannak bizonyos szervek is, így nincs mit tenni.”

Kérdéses a kínai rajt

Alonso elárulta, az orvosok úgy tippelik, tíz nap múlva újra egészséges lesz, de garancia nincs erre. „Fel fogok épülni. A légmellem már el is múlt, a bordatörés viszont még túl friss. Sajnos még nem forrt össze teljesen, ami problémát is okozhat. Nem nagy a kockázat, sosem volt légzési nehézségem és hasonlók, szóval tényleg kicsi a kockázat, de mi ezt is minimalizálni akarjuk. Most meg kell várni, mire összeforrnak a bordák, aztán rendben leszek. A következő tíz napban ennek rendbe kell jönnie, de semmi sem biztos. Talán öt nap is elég lesz, talán tizenkettő kell majd” – fogalmazott.

Fernando AlonsoSegített volna-e a glória?

Miután Alonso a baleset után azonnal kiszállt fejre állt autójából, felmerült a kérdés, nem tartott-e attól, hogy a szabaddá váló elektromos tartozékok miatt esetlegesen áramütés is érheti. „Nem figyeltem ilyesmire, egyszerűen csak mihamarabb ki akartam szállni az autóból, érinteni akartam a talajt és elsétálni. Ilyenkor csak erre gondolsz” – felelte Alonso.

Majd azt is elárulta, hogy örült volna, ha autójára föl lett volna szerelve a 2017-ben bevezetni tervezett fejvédő glória. Elmondása szerint a kiszállásban aligha nehezítette volna meg a helyzetét. „Nem tudom, ha ugyanolyan gyorsan ki tudtam volna szállni az autóból, mint így, akkor rendben van. Gyanítom, hogy így lett volna, hiszen a rendszernél minden eshetőséget megvizsgáltak. Viszont miközben forogtam a levegőben, az egyetlen aggodalmamat az jelentette, hogy a fejem megsérülhet. A biztonsági öv eléggé meglazult, repültem a levegőben, és semmilyen más veszélyt nem éreztem a baleset közben, csak a fejemet féltettem. Nem szerettem volna, hogy bármi is nekicsapódjon. És ha lett volna glória ilyen szempontból a balesetemnél is jól jött volna, mert így nem kellett volna emiatt aggódnom.”

Fernando Alonso

Nem fél a visszatéréstől – most a csapatnak segít

A McLaren versenyzőjét arról is kérdezték, balesete lelki nyomokat is hagyott-e benne, ám határozottan kijelentette, nem lesz benne félsz, amikor újra versenyautóba ül majd. „Kockázat mindig van. Most itt ülök repedt bordával, vannak fájdalmaim, bizonyos mozdulatok fájnak, nehezen alszom, de szeretnék autóba ülni, hogy lássam, úgy is fáj-e, és mennyire tudok vezetni. Észben kell tartanunk, hogy ez itt autósport, és valahányszor autóba ülsz, történhet valami. De ha annyira szereted, ez nem a kockázat nem jelent problémát.”

„Nagyon szerencsés voltam egész pályafutásom alatt. A mostani a tizenhatodik évem a Forma–1-ben, és teljesen normális, hogy időnként vannak baleseteid. Sajnos az utóbbi két szezonban két olyan baleset is történt, ami miatt ki kellett hagynom versenyeket. A legutóbbi láthatóan igen nagy volt Ausztráliában, és tisztában voltam vele, hogy veszélybe kerülhet a bahreini indulásom, hiszen csak tíz nap telt el a bukás óta. Én mindent megtettem, a srácok is nagyszerű munkát végeztek az autó felkészítésével. Az utolsó pillanatig próbálkoztam. Tegnap este indultam útnak, ma reggel érkeztem meg ide, legalább a szabadedzésen ki akartam próbálni magam.”

„Most már egész hétvégén maradok, segíteni akarom Stoffelt (Vandoorne, a helyettese – a szerk.), akinek nagy lehetőség adatott meg most. És segíteni akarok a csapatnak is, mert szeretem a munkám, a Forma–1-et, a versenyzést, és bár nem versenyezhetek most, szeretnék kívülállóként is tapasztalatot gyűjteni, látni a felkészülést, az új időmérő edzést, magát a versenyt, a stratégiát, a kiállásokat, szeretnék mindenben részt venni kívülről, ha már nem lehetek részese belülről. Remélem, hogy tudok segíteni, mert nagyon hálás vagyok a csapatnak a munkájáért” – nyilatkozta a kétszeres bajnok.

Oszd meg!

16 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#16 Rocketfinger 2016. április 01. 12:02  
normális:
Ezek szerint Spanyolországban nem kell fél évet várni egy CT-vizsgálatra ..... DD

ppfff :D

velorex
#15 velorex 2016. március 31. 22:26  

Nekem már az nem tetszett,hogy a balesetet kővetően Alonsot nem vitték kórházi megfigyelésre. Nem gondoltam volna,hogy az F1-ben az orvosok a magyar egészségügy szintjén látják el a beteget!

027
#14 027 2016. március 31. 22:13  
albutr:
kár hogy ez csak egy álom.

Tévedsz. :) A mostani helyzet egy álom inkább, amiből ideje lenne már felébredniük Mclarennél és visszatérni a valóságba , ahol az élen harcolnak egy Alonsoval

opamisi
#13 opamisi 2016. március 31. 22:11  

Szerencsétlent már az ág is húzza. A máker. Az utóbbi 3 éve már csak vergődés. Nagy kár abszolút méltatlan az ő pályafutásához. Nagyon úgy tűnik nem nagyon van már esélye a hőn áhított harmadikra. És mintha ezt ő is tudná és bele is nyugodott volna. azért titkon még remélem legalább egyszer még csatázhat a címért és megmutathatja, még mindig ő a legjobb.

albutr
#12 albutr 2016. március 31. 20:41  
can-tah:
Remélem, hogy az egy kihagyott futam ellenére lesz még esélye idén a világbajnoki cím elhódítására. VAMOS FERNANDO!

kár hogy ez csak egy álom.

Casual
#11 Casual 2016. március 31. 20:28  

Lehet hoy ez a fedősztori mert elege lett az egészből és otthagyta a mekit.

normális
#10 normális 2016. március 31. 20:10  

Ezek szerint Spanyolországban nem kell fél évet várni egy CT-vizsgálatra ..... DD

schumi-mercedes
#9 schumi-mercedes 2016. március 31. 19:52  

Remélem visszavonul évvégén. Ez a jelenlegi "F1" nem érdemli meg Alonsót. Magasan a legtehetségesebb pilóta mégis megalázó autókat kap évek óta. Mellette meg bohóc emberek vitézkednek több vb cimmel... nevetséges lett az egész forma 1.... 2007-8 után megszünt ez a ’sportág’...

f1m12
#8 f1m12 2016. március 31. 17:39  
can-tah:
Remélem, hogy az egy kihagyott futam ellenére lesz még esélye idén a világbajnoki cím elhódítására. VAMOS FERNANDO!

nyugi, pont mint eddig volt :D

Bruum
#7 Bruum 2016. március 31. 17:39  
can-tah:
Remélem, hogy az egy kihagyott futam ellenére lesz még esélye idén a világbajnoki cím elhódítására. VAMOS FERNANDO!

Vagy csak így lesz esélye másnak is elhódítani a címet :D

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. március 31. 17:39  
can-tah:
Remélem, hogy az egy kihagyott futam ellenére lesz még esélye idén a világbajnoki cím elhódítására. VAMOS FERNANDO!

Hogy micsodára?

can-tah
#5 can-tah 2016. március 31. 17:17  

Remélem, hogy az egy kihagyott futam ellenére lesz még esélye idén a világbajnoki cím elhódítására.

VAMOS FERNANDO!

albutr
#4 albutr 2016. március 31. 17:12  

Alonso mielőbbi felépülést kívánok Vandoorne-nak meg sok sikert.

khristiank
#3 khristiank 2016. március 31. 17:03  
Thibczy:
Elég nagy ütést kaphatott, mert hirtelen csapatjátékos lett. :D

szép csendben azzá vált, már pár éve

cares
#2 cares 2016. március 31. 16:47  

Hááát, nem csak az F1-ben van gond...
Hogy lehet az, hogy egy ilyen "profi" környezetben, ami az F1-et illeti, beleértve az orvosi ellátást is, hazaengedték és a fájdalmai miatt Ő DÖNTÖTT úgy, hogy elmegy CT-re?!
Elképesztő...

Thibczy
#1 Thibczy 2016. március 31. 16:28  

Elég nagy ütést kaphatott, mert hirtelen csapatjátékos lett. :D

HairHungary