Kiderült, miért volt vezethetetlen Grosjean autója

írta: M4Sport
2016. április 18. 15:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A kényszerűségből használt új első vezetőszárny miatt volt vezethetetlen Romain Grosjean autója a Kínai Nagydíjon – árulta el a Haas csapatvezetője, Güther Steiner, aki úgy véli, az istálló tökéletesen lemérhette, hol tart a mögötte lévő nehéz versenyhétvégén.

Az amerikai csapat újfejlesztésű első szárnnyal készült a kínai hétvégére, Esteban Gutiérreznek azonban fékproblémái voltak a pénteki napon, így pedig nem tudták összevetni azt a korábbival, ezért úgy döntöttek, maradnak a régi specifikációnál. Terveiket később ismét módosítaniuk kellett, a rajtnál (az Ericssonnal történt ütközés során) ugyanis megsérült Grosjean szárnya, és fel kellett rakniuk autójára a korábban tartalékká „lefokozott” új elemet.

Ám a versenygép beállításai nem voltak összhangban az új szárnyal, a francia pilóta pedig végig küzdött az autó vezethetőségével. „Pénteken Romain autóján teszteltük az új elemet, de semmit sem tanultunk róla” – mondta Stiner a Motorsportnak. „Amikort Estebannak problémái adódtak, úgy döntöttünk felhagyunk a teszteléssel. Szükségünk volt egy alapbeállításra, és azzal az elemmel dolgoztunk, amit már jól ismerünk. Mentünk egy etapot az újjal, de le voltunk maradva, ezért úgy döntöttünk, nem használjuk. És egyébként is csak egy autónk volt, szóval leálltunk.”

„De a versenyen mégis fel kellett tennünk az autóra, mert ez volt a tartalékszárnyunk, a beállításokkal azonban nem volt összhangban; rossz volt az autó egyensúlya. Nagyon keveset tudtunk erről az elemről. Ez rányomta a bélyegét Romain futamára, aki egyébként a hétvége során végig elégedetlen volt az autójával” – magyarázta a szakember, aki a nehézségek ellenére azért egy pozitívumról is beszámolt a futam kapcsán. „Esteban elégedett volt az autóval. Ő is megmutatta, hogy rászolgált erre a lehetőségre, ez pedig jót tesz az önbizalmának. Reméljük, legközelebb mindkét autó esetében sokkal jobb lesz a pénteki edzésnapunk” – tette hozzá bizakodva.

Romain Grosjean„Lemérhettük, hol tartunk”

Mint kiderült, Gutiérrez futama sem volt mentes a hibáktól, a fiatal mexikóinak ugyanis elromlott az állítható hátsó szárnya, amire nagy szüksége lett volna az előzések során. Persze az autóval küzdő csapattársnál így is előkelőbb pozícióban zárt – 14. lett, míg Grosjeannak be kellett érnie a 19. helyezéssel. A Haas tehát a nagyszerű kezdés után ezúttal lemaradt a pontszerzésről, vagyis ahogyan az NBC cikke írta, „véget értek a mézeshetek” az újonc csapat számára. Günther azonban úgy érzi, egy ilyen hétvégére is szüksége volt az alakulatnak.

„Most már tudjuk, hol tartunk” – nyilatkozta az F1i-nek. „Ahogyan az korábban több alkalommal is elmondtuk, valahol a 10. helyezés körül lehetünk, hiszen ha nincsenek problémák Romain autójával, akkor a McLarenekkel harcolhattunk volna” – utalt a 12. helyen célba érkező Fernando Alonsóra és a 13. pozíciót megszerző Jenson Buttonre. „Most ez a realitás a csapat számára. Jó, hogy mindkét autó célba ért. Eddig erre nem volt példa, és megadatott az a luxus a csapatnak, hogy csak az egyikre kellett összpontosítania, egy egész csapatunk volt egy autóra. A mostani helyzet viszont komolyabb kihívást jelentett a kerékcseréknél, de nem hibáztuk a kiállások során” – jelezte.

A csapatvezető egyébként biztosra veszi, hogy a már említett problémák nélkül a versenyzők előrébb végezhettek volna; noha az ausztráliai és a bahreini eredmények (egy 5. és egy 6. helyezés) lemásolására azért most nem volt esély. „Romainnak volt egy baleset az első körben, Esteban autóján pedig elromlott az állítható hátsó szárny; nem tudta kinyitni, szóval beragadt a többiek mögé. Ha ezek a problémák nem hátráltatnak bennünket, akkor előrébb végezhettünk volna, de így is lemérhettük, hol tartunk. És egyelőre ott vagyunk, ahová vártuk magunkat” – zárta gondolatát.

Esteban Gutiérrez

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

iceblaze
#3 iceblaze 2016. április 19. 15:02  
trialboj:
Ez azért fura kicsit mert Vettel autójáról a bal oldalon lévő bajusz rész leszakadt, és alig érezhető volt a veszteség. Itt meg egy teljesen ép szárny, vezethetetlenné tette az egész autót?

Egy 10 centis leszakadt darabka nem borítja fel annyira az egyensúlyt. Ha a szárnyon nincsenek rendesen beállítva a dőlésszögek vezethetetlen lesz az autó.

MP4/4
#2 MP4/4 2016. április 19. 10:08  

Most, hogy kiesett a mák faktor máris a helyükre kerültek a mezőnyben, jönnek az újoncokra jellemző hibák, amikor valami nem működik, ezt is meg kell tanulniuk és akkor talán több alázat lesz bennük is a sportág iránt!

trialboj
#1 trialboj 2016. április 18. 17:27  

Ez azért fura kicsit mert Vettel autójáról a bal oldalon lévő bajusz rész leszakadt, és alig érezhető volt a veszteség. Itt meg egy teljesen ép szárny, vezethetetlenné tette az egész autót?FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája