Kihagyott ziccer a Pirelli „képmutatása” miatt?

írta: M4Sport
2016. január 07. 13:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Kihagyott lehetőségnek tartja Pat Symonds az idén debütáló szabad gumiválasztást. A Williams tapasztalt technikai igazgatója szerint a változás akkor dobná fel igazán a versenyeket, ha a Pirelli jobban bízna a csapatokban.

Bár a 2016-os szezont a szabályok terén a folytonosság jellemzi, a gumik szempontjából így is jelentős változásokat hoz. A Pirelli idén egyfelől bevezeti az ötödik keverékét, a legpuhább ultralágy abroncsot, másfelől pedig a szabad gumiválasztás intézményét. Utóbbi értelmében az istállók maguk dönthetnek arról, hogy az olaszok által megjelölt három keverék közül melyikből hány szettet kérnek maguknak a hétvégére. A kombináció versenyzőnként is eltérhet – s ez a gyártó reményei szerint változatosabbá teszi majd a versenyeket és a stratégiákat.

Pat Symonds szerint is lesz kavarodás, ám úgy véli, az újítás hatása csak időszakos lesz. „Nem állítanám, hogy teljesen izgatottá tettek az új gumiszabályok” – árulta el az Autosportnak a Williams technikai igazgatója. „Szeretem azokat a dolgokat, amik kis kavarodást eredményeznek. Amikor a csapatok előálltak a gumiszabályokra vonatkozó javaslatokkal, az egy valódi esélyt jelentett az állóvíz felkavarására, mert számos módja lett volna a probléma megoldásának. De a Pirelli nem volt elégedett azzal, hogy a csapatok szabadon választhassanak gumikat, ami kissé furcsa volt.”

Symonds ezzel arra utalt, hogy az ötletgazda Force India először azt vetette föl, a rendelkezésre álló típusok közül minden csapat úgy válogasson, ahogyan akar, ám a Pirelli a múltban látott defektek és a kapott kritikák elkerülése érdekében biztonsági kikötéseket tett: elsőként ők választanak, a résztvevők mozgástere pedig ezzel lényegesen beszűkült. Symonds szerint ezzel az egész kezdeményezés élét elvették. „Felelősségteljes felnőttek vagyunk, és eléggé szeretünk pontokat szerezni a versenyeken. Feltekerhetjük a motorunkat a maximumra, és már elfüstölhetjük őket ezzel a legelső futamon, mégsem tesszük. Tervezhetünk kevésbé strapabíró autókat is, de nem tesszük. Szerintem elég jók vagyunk abban, amit csinálunk. Emiatt kissé képmutatónak érzem azt sugallni, hogy a csapatok veszélyesen választanának gumit” – érvelt a brit.

Majd hozzátette, a mostani szabályozás változatosságot hozó lendülete hamar elvész majd, mivel minden csapat kitapasztalja, mi a legjobban járható út, s ezzel a különbségek is eltűnnek. „Az F1-ben elég okos emberek dolgoznak, ha létezik egy helyes megoldás, hamar megtaláljuk. És ezzel minden el is vész. Nem vagyok ellene, szeretem, ha van egy kis változás, de szerintem ebben több volt ennél” – mondta ki nyíltan.

A Renault korábbi technikai igazgatójaként Symonds már élt át hasonló helyzetet: szerinte a mostani módosítás nagyban hasonlít a 2003-as esetre, amikor bevezették az egykörös időmérő edzéseket, melyeken a versenyzőknek a futamra (pontosabban annak első etapjára, hiszen akkor még volt tankolás) megtankolt autóval kellett részt venniük. Symonds csapata többek közt ennek is köszönhette, hogy Malajziában Fernando Alonso megszerezte a pole pozíciót, miközben Jarno Trullié lett a második rajtkocka.

„Kielemeztük a helyzetet, és úgy döntöttünk, az időmérős kört a futam első körének kell tekintenünk. Emlékszem, Ausztráliában nem futottunk túl jó időmérő edzést, így nem tudtuk bizonyítani, hogy a meglátásunk jó, és senki sem vette igazán észre, mit csináltunk. De Malajziában az első sorba került a két autónk. Az olyan okos fickók, mint Ron Dennis azt mondták, csak villogni akarunk. Aztán a következő versenyen a többségük ugyanezt csinálta, majd végül már mindenki, az előny pedig oda lett. Nem tartott sokáig, és mindenki rájött, mit is kell csinálnia” – vont párhuzamot Symonds a két eset között, előrevetítve, hogy szerinte pár verseny után a gumiválasztás terén is hasonló egységesedés várható.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary