Kik tervezik valójában az F1-es autókat?

írta: M4Sport
2016. január 13. 16:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az év első hónapjai hagyományosan az új szezonra való felkészülésről szólnak az F1-ben. Az autók tervezésének és fejlesztésének módja azonban az elmúlt évtizedek során jelentősen megváltozott. A korábbi főtervező, Gary Anderson most ezen átalakulásról beszélt.

A ma már az Autosport magazin állandó technikai szakértőjeként tevékenykedő Gary Anderson neve örökre összeforrt a Jordan-csapatéval. Már a kezdet kezdetekor ő volt Eddie Jordan főtervezője, s az évek során rendre az ő keze munkáját dicsérték az istálló autói, melyek közül nem egy történelmi jelentőségűnek számít – elég csak a minden idők egyik legszebbjeként számon tartott zöld Jordan 191-est említeni, mellyel Michael Schumacher bemutatkozott; vagy Heinz-Harald Frentzen 1999-es versenygépét, mely a bajnoki harmadik helyezést hozta számára.

Miközben a régi híres autóknak általában megvoltak a maguk híres tervezői, manapság az autótervezés igazi csapatmunkának számít. Adrian Newey, John Barnard, Gordon Murray, Derek Gardner vagy éppen Harvey Postlethwaite mind a nevéhez köthető híres autók révén vált ismertté. Manapság azonban a pályára vitt járgányok legtöbb esetben már nem egy ember, inkább egy sok főből álló mérnökcsoport munkájának eredményei, s ha valakit is ki szoktak emelni a mérnöki gárdából, az általában inkább az őket irányító technikai igazgató.

Anderson szerint azonban ez a fajta átalakulás nem olyan drasztikus, mint amilyennek tűnik: most is vannak kulcsfigurák, ahogy régen is mindenki kivette a részét a munkából. „Minden hajónak szüksége van egy kapitányra, mert ha nincs, már azt sem tudod, merre mentek. És ha nem tudod, merre mentek, hogyan változtathattok irányt, hogy arra tartsatok, amerre kell?” – tette föl a költői kérdést az Autosport egyik olvasójának válaszolva. „A valóságban erre vannak a technikai igazgatók. Neki kell vázolni a víziókat, és elérnie, hogy aki részt vesz a munkában, mind egy irányba húzzon. Amíg így van, bármikor könnyedén változtathatsz irányt is.”

„Sosem volt olyan, hogy csak egyetlen személy volt felelős egy F1-es autó tervezéséért, és ahogy az évek múltak, a tervezésben és kutatásban egyre nagyobb fejtörést okozott, mekkora létszámmal dolgozzanak. Ebben a folyamatban mindenki érintett, még a takarító is. Mindenki részt vállal a csapat sikeréből és kudarcából, így aztán mindenkit megillet az elismerés is.”

Azt persze Anderson is elismeri, hogy a sportág összetettségét tekintve nagy változásokon ment keresztül az évtizedek során, így a tervezés, valamint az autók működtetésének, versenyeztetésének folyamata, módszerei is megváltoztak, specializálódtak. „Ez az évek során egyszerűen csak kialakult. Emlékszem még arra, amikor Patrick Tambayjel mentünk tesztelni a McLaren M26-ost – mindössze én és az kamionunk! Ma minden bonyolultabb, és emiatt több emberre van szükség ahhoz, hogy minden úgy működjön, ahogyan kell.”

„De ez egyúttal azt is megmutatja, hogy a versenyzőtől valójában elvették annak a felelősségét, hogy mindent kihozzon az autóból. Biztosra veszem, hogy emiatt van az is, hogy az olyan fiatalok, mint Max Verstappen és Carlos Sainz csak jönnek, és azonnal versenyképesek. Jó versenyzők, de jelen helyzetben a tapasztalatnak már nincs akkora szerepe, mert a munka jó részét a garázsban végzik el.”

A mérnököknek persze nemcsak az autó tervezésénél és működtetésénél kell összedolgozniuk, s minden apró részletre odafigyelniük – gyakorlatilag a teljes szezont előre meg kell tervezniük ahhoz, hogy fejlődésük folyamatos lehessen. Éppen ezért amikor februárban majd először pályára gurulnak az új autók, a rajtuk dolgozó szakemberek már akkor tudni fogják, milyen változások lesznek rajtuk az elkövetkező hetekben, hónapokban.

„Az autón minden egyes alkatrésznek megvan a maga gyártási ideje. Amikor tehát az autó az első teszten először gurul pályára, ezt azokkal az alkatrészekkel teszi, amiket arra az időpontra le lehetett gyártani, ki lehetett fejleszteni. Ezt követően minden csapatnak lesznek újításai – vagy az utolsó tesztre, vagy az első futam előtt. Ilyenkor döntenek arról, milyen is legyen a 2016-os autójuk végső formája” – magyarázta Anderson.

Végül kiemelte, mindennel előre kalkulálni persze így sem lehetséges. „A legtöbb csapat szezononként három előre eltervezett átfogó fejlesztési csomaggal készül. Barcelonában, Silverstone-ban és Monzában szokták a legtöbb változtatást elvégezni, mert ezen futamok osztják nagyjából három egyenlő részre az idényt. De minden csapat annak megfelelően fog reagálni, hogyan teljesít az autója a teszteken, és a fejlesztési terveket a problémáikhoz fogják igazítani” – fogalmazott a brit.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

112016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik